Téli hírmorzsák

Spanyol mágia Budapesten, Forgó is jól debütált

Az Eb-címvédő spanyol Javier Fernándeznek tapsolt a SYMA-csarnok közönsége csütörtökön, aki a rövid program után vezet a férfi műkorcsolyázók mezőnyében.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia...

- A címvédő Javier Fernández hibátlan produkciójával magasra tette a mércét a Syma-csarnokban zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság férfi versenyének csütörtöki rövid programjában.  A világbajnoki bronzérmes spanyol energikus produkcióval kápráztatta el a mintegy kétezer nézőt, ugrásait, így a négyfordulatos Salchowot, a tripla Axelt és a tripla Lutz, tripla toe loop kombinációt is tökéletesen hajtotta végre, előadásmódjával pedig a bírákat is lenyűgözte.

Fernández 91.56 pontot kapott produkciójára, ezzel a második helyen álló orosz Szergej Voronovot több mint hat ponttal előzi meg, míg a harmadik, 2008-ban Európa-bajnok cseh Tomás Vernerrel szemben már nyolc pontnál is nagyobb az előnye. A 35 fős mezőny magyar tagja, az első felnőttvilágversenyén szereplő Forgó Kristóf a rövid programjában hibázott a tripla flipnél, 47.91 pontot kapott, ezzel 30. lett, így nem léphet jégre szombaton, amikor az első 24 helyezett mutatja be a kűrjét.

- A szerdai rövid program után is élen álló Anna Cappellini, Luca Lanotte duó nyerte a jégtáncosok versenyét., mögöttük az orosz Jelena Iljinih, Nyikita Kacalapov duó és a brit Penny Coomes, Nicholas Buckland páros állhatott fel még a dobogóra. A Turóczi Dóra, Major Balázs kettős a szerdai rövid programban 21. lett, s mivel a kűrt csak az első húsz helyezett mutathatta be, a magyar duót már csak a vasárnapi gálán láthatja a hazai közönség.

- Csütörtökön a nők sprintversenyével folytatódott a sílövők világkupa-sorozata az olaszországi Antholzban. A győzelmet a francia Anais Bescond szerezte meg a német Andrea Henkel és a fehérorosz Darja Domracseva előtt. Ezúttal rosszul járt az összetett világkupában vezető cseh Gabriela Soukalová, aki négy hibát is elkövetett, ráadásul hiába ért célba, utólag kizárták (mert fegyverét töltött állapotban véletlenül rossz irányba fordította el), ami azért is fájó lehet számára, mert így nem indulhat a szombati üldözéses versenyen sem. A versenyen rajthoz állt a magyar Szőcs Emőke is, aki a 103 induló közül a 93. helyet szerezte meg.

- A lengyelországi Wislában folytatódott a síugrók világkupa-sorozata csütörtökön, ahol a német Andreas Wellinger győzött a lengyel Kamil Stoch és osztrák Michael Hayböck előtt. A még tinédzser korú német ugró ezzel pályafutása első sikerét aratta a Világkupában, Stoch pedig megőrizte vezetését az összetett verseny élén. Hayböck számára is emlékezetes marad a verseny, hiszen életében először állhatott fel a dobogóra, ráadásul a Négysáncverseny győztes Diethartot és Gregor Schlierenzauert is megelőzve ő lett a legjobb osztrák a wislai versenyen.

- Edzésen bokatörést szenvedett, ezért valószínűleg nem indulhat a február 7-én kezdődő szocsi téli olimpián Wang Meng, a kínaiak világklasszis rövidpályás gyorskorcsolyázója. Helyi sajtóértesülések szerint a műtét elkerülhetetlennek látszik.  Amennyiben tényleg szükség lesz a beavatkozásra, három hónapot ki kell majd hagynia a 28 esztendős versenyzőnek. Wang Meng a 2006-os torinói játékokon mindhárom medálból egyet, míg négy éve Vancouverben három aranyérmet nyert, ezzel ő minden idők legeredményesebb rövidpályás gyorskorcsolyázója a téli olimpiák történetében. A kínai rövidpályás gyorskorcsolyázónő az elmúlt évi debreceni világbajnokságon is a legjobbnak bizonyult.

- Minden olimpiai létesítmény készen áll a 21 nap múlva kezdődő szocsi téli játékokra - jelentették be az orosz kormány csütörtöki ülésén. Jelenleg még vannak szabad helyek a szállodákban - közölte Dmitrij Csernyisenko, a téli olimpia előkészítő bizottságának vezetője. A szocsi játékok havas-jeges előkészítéséért felelős testület vezetője elmondta, hogy a Fekete-tenger-parti orosz üdülőváros közlekedésében nincsenek fennakadások, a legnépszerűbb a Fecske nevű gyorsvonat, amelyből naponta 18 közlekedik. Az olimpiai játékok történetében először utazhatnak be Oroszországba a résztvevők vízum nélkül, az akkreditációjuk alapján.