Téli hírmorzsák

Tófalvi Éva harmadszor is zászlót vihet a megnyitón

Ismét az immáron ötödik téli olimpiájára készülő Tófalvi Éva viheti a román nemzeti zászlót egy olimpiai megnyitón.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia.

- Ismét a csíkszeredai biatlonos, Tófalvi Éva viheti a román zászlót a szocsi téli olimpia február 7-i megnyitóján. A Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) azt követően jelentette be döntését, hogy a 31 éves székelyföldi sportoló a 25. helyen végzett Antholzban, és értékes pontokat szerzett a biatlon világkupa hétvégi futamában

Az ötödik olimpiájára készülő Tófalvi Éva 2002-ben Salt Lake Cityben és  négy évvel ezelőtt Vancouverben is vihette már a román zászlót az olimpiai megnyitóünnepségen.

- Csütörtökön egy sajtótájékoztató keretein belül beszél fizikai állapotáról az osztrákok háromszoros olimpiai bajnok síugrója, Thomas Morgenstern. A bad mitterndorfi sírepülő verseny edzésén bukó versenyzőt az eset után pár napig az intenzív osztályon ápolták, azóta viszont már egy klagenfurti magánklinika lakója. A súlyos bukás pontos következményei egyelőre nem ismertek, mindenesetre az osztrák szakvezetők a legutolsó pillanatig fenntartanak egy helyet Morgensternnek a Szocsi olimpiára készülő csapatban.

- A Kanadában rendezett hétvégi olimpiai kvalifikációs világkupa után a világranglista 25. helyén áll Gyarmati Panka hódeszkás, aki így nem szerzett indulási jogot a februári szocsi játékokra, ugyanakkor első számú tartalékként számolnak vele. A 20 éves sportoló menedzsmentjének hétfői tájékoztatása szerint Gyarmatinak csupán négy pont hiányzott a szocsi részvételt érő 24. hely megszerzéséhez. Mivel január 23-ig még bárki visszaléphet a kvótát szerzett nemzetek versenyzői közül, halvány remény maradt a magyar hódeszkás számára. Gyarmati az idei vk-sorozat pontversenyében jelenleg a 14. helyen áll.

- Lauryn Williams olimpiai és világbajnok síkfutó, illetve Lolo Jones kétszeres fedett pályás vb-győztes gátas is tagja lesz az amerikai ötkarikás bobcsapatnak. A február 7-én kezdődő szocsi téli játékokon szereplő három női páros összetételét a vasárnapi csapatgyűlésen hozták nyilvánosságra, ekkor derült ki, hogy Jones és Williams is fékezőként jut szerephez. A két atléta közül Jones kezdett el előbb bobozni, ő már 2012 őszén sportágat váltott, majd átcsábította Williamst is. Mindketten nagyon sikeresen szerepeltek az elmúlt időszakban új sportágukban, így nem volt meglepő, hogy beválogatták őket. Jones és Williams előtt mindössze hat olyan amerikai sportoló volt, aki nyári és téli játékokon is versenyzett.

- Elfogadta a szervezők meghívását, így ott lesz februárban a szocsi téli olimpián a jamaicai bobcsapat. A kettős pilótája az a Winston Watt lesz Oroszországban, aki szerepelt az 1994-es, az 1998-as és a 2002-es olimpián is. Azóta az együttes sikertelenül selejtezett a 2006-os és 2010-es seregszemlére. „A világ minden pontjáról kapok telefonhívásokat, amelyekben az emberek pénzt ajánlanak fel a részvételünk támogatására" - mondta hétfőn Watt. A jamaicaiak útiköltségét az ország olimpiai bizottsága és a szocsi szervezők állják. A karibi bobosok az 1988-as calgaryi téli játékokon tűntek fel először, az ő szereplésük ihlette 1993-ban a Jég veled! című filmet.

- Thaiföldi színekben indul műlesiklásban a szocsi téli olimpián Vanessa Mae, a világ egyik leghíresebb hegedűse. A 35 éves sztár a hétvégén négy kvalifikációs versenyen indult el Szlovéniában, és a Nemzetközi Síszövetség (FIS) szerint teljesítette az ötkarikás selejtezőszintet. A FIS honlapján azt is közzé tette, hogy a brit állampolgárságú művész apja hazájának színeiben, Vanessa Vanakorn néven indul majd a téli játékokon. A szingapúri születésű, kínai anyától és thai apától származó, Angliában felnőtt és jelenleg Svájcban élő Mae Thaiföld történetének második téli olimpikonja lehet. Az első 2002-ben Prawat Nagvajara volt, az akkor 43 éves mérnök 30 km-es sífutásban vett részt Salt Lake Cityben, de a verseny közben lábát törte.