Téli hírmorzsák

Svájcban maradt a wengeni lesikló arany

A hazai szurkolók nagy örömére a svájci Patrick Küng sikerével ért véget a nagy presztízzsel bíró wengeni férfi lesikló verseny.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia..

- A svájci Wengenben szombaton a férfiak lesiklásával folytatódott az alpesi sízők Világkupa sorozata. A győzelmet a hazai pályán szereplő Patrick Küng szerezte meg az osztrák Hannes Reichelt és a norvég Aksel Lund Svindal előtt.

A kevés hó miatt lerövidített pályán (a szokásos két és fél perc helyett most "alig" egy percig száguldottak a fiúk) rendezték meg a versenyt, ahol Küng pályafutása második vk-sikerét ünnepelhette, míg az összetett világkupában élen álló Svindal 82 pontra növelte az előnyét az osztrák Marcel Hirscherrel szemben.

- A zord időjárás és a gyenge minőségű hó miatt vasárnap délelőttre halasztották az olaszországi Cortina d’Ampezzóban a női lesiklóversenyt, amelyet szombaton terveztek megrendezni. Jóllehet harminc centiméternyi hó esett pénteken, a friss lepel alkalmatlannak bizonyult a versenyzésre. Emellett a téli üdülőparadicsomra zúduló vihar és a pályát ellepő köd is időpont-módosításra késztette a szervezőket. Vasárnap reggel aztán a szervezők újabb döntése értelmében ismét törölni kellett a versenyt, amelyet a tervek szerint a jövő hét második felében pótolhatnak.

- Szombaton a férfiak és a nők üldözéses versenyével folytatódott a biatlonosok Világkupa sorozata az olaszországi Antholzban. A hölgyeknél a fehérorosz Darja Domracseva a táv közepén meg tudott lépni, ám a harmadik (álló) lövészeténél kettőt is hibázott, így az utolsó sorozathoz öten szinte egyszerre érkeztek. Közülük azonban csak a veterán német, Andrea Henkel és a fehérorosz Nagyezsda Szkardino maradt hibátlan, így végül ők futottak be az első és a második helyen, míg a harmadikra remek hajrával a norvég Tora Berger ért be, honfitársnőjét, Tirill Eckhoffot megelőzve. Az antholzi sprintben második helyen végző 36 esztendős Henkel pályafutása utolsó szezonját teljesíti, a hajrában most nagy küzdelemben tudta maga mögött tartani Szkardinót. Henkel 22. Világkupa versenyét nyerte meg, a német hölgyek pedig ebben az évben az első sikerülknek örülhettek.

- A férfiaknál a pénteki sprintet holtversenyben megnyerő Simon Schempp hagyta el elsőként a lőteret a negyedik sorozat után, amikoris hét másodperc volt az előnye a bolgár Kraszimir Anev, illetve 8,3 a sportág nagy öregje, a norvég Ole Einar Björndalen előtt. A hatszoros olimpiai bajnok a németet ugyan nem érte utol, de a bolgárt megelőzte, ahogyan honfitársa, Henrik L'Abée-Lund és a francia Jean-Guillaume Béatrix is. Ők ráadásul Björndalen mellett is eljöttek, s végül a franciáé lett az ezüstérem. Az összetettben vezető francia Martin Fourcade ezúttal csak kilencedikként zárta a versenyt. A két lövőhibával záró Schempp pályafutása második Vk-versenyét nyerte meg, így övé lett az olimpia előtti utolsó egyéni viadal. Vasárnap a váltóversenyeket rendezik Antholzban.

- A címvédő Javier Fernández nyerte meg a férfiak viadalát a budapesti SYMA-csarnokban zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon. A 22 esztendős spanyol valósággal elkápráztatta kűrjével az 5.000 fős közönséget, amely óriási tapsviharral köszönte meg a világbajnoki bronzérmes produkcióját.

A rövidprogram után második helyen álló Szergej Voronov is remek programmal - pályafutása legmagasabb pontszámával - rukkolt elő, de a spanyol elsőségét ő sem veszélyeztette. A rövidprogram után harmadik cseh Tomas Vernernek is lett volna lehetősége befogni spanyol riválisát, de a kűrjében egy ugrást nagyon elrontott, így végül összesítésben a dobogóról is leszorult, a bronzérem pedig a szintén orosz Konsztantyin Mensové lett. A kontinensviadal vasárnap a párosok kűrjeivel és a szokásos gálával zárul.

- A lengyelországi Zakopanéban szombaton este telt ház előtt egy csapatversennyel folytatódott a síugrók Világkupa sorozata, ahol sokáig a németek vezettek, ám a második sorozat legvégére a Jurij Tepes, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc összeállítású szlovén csapat vette át a vezetést. A végül a németek és az osztrákok előtt győztes szlovén csapat ezzel az idei második csapatversenyben sem talált legyőzőre, az osztrákok ugyanakkor most már nyolcadik Vk-verseny óta nem tudnak nyerni. Vasárnap délután egy újabb egyéni versenyt rendeznek Zakopanéban.

- A lengyelországi Szklarska Porebán szabad stílusú sprintversenyekkel folytatódott a sífutók Világkupa sorozata. Kissé tartalékos volt a mezőny, hiszen a sportág meghatározó nemzetei közül a norvégok, a svédek és a finnek is kihagyták ezt a Vk-állomást. A férfiaknál a pályafutása első "normál" Világkupa versenyét nyerő kanadai Alex Harvey, a hölgyeknél pedig a nagy esélyes, az amerikai Kikkan Randall diadalmaskodott. A férfiak döntőjében Harvey alig fél másodperccel előzte meg a német Josef Wenzlt, míg a dobogó harmadik fokára a francia Baptiste Gros állhatott fel, a magyar induló, Szabó Milán 66 indulóból az 52. helyen végzett. A hölgyeknél a szakági világkupát vezető német Denise Herrmann lett a második, megelőzve a szlovén Vesna Fabjant.

- Bejutott a fináléba a Lajtos Szandra, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia összeállítású magyar csapat a női váltók 3000 méteres versenyében a németországi zajló rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n. A magyar négyes a hollandok mögött, de a lengyeleket és az olaszokat megelőzve másodikként zárt az elődöntős futamában. A vasárnapi fináléban öt staféta szerepel majd, mivel a zsűri az olaszokat is továbbjuttatta. A döntő mezőnye: Magyarország, Olaszország, Hollandia, Nagy-Britannia és Oroszország. A férfiaknak nem sikerült ugyanez a bravúr, mivel az oroszok és az olaszok mögött harmadikak lettek az elődöntőben, így összesítésben ötödikként zártak lett.