Szocsi 2014

Újra téli olimpia - Megint Ammann napjai jönnek? - síugrás előzetes

Kevés versenyszám, sok esélyes. Így is lehetne összegezni a férfi síugrók olimpiai esélyeit. A hölgyeknél jóval egyszerűbb a képlet.

A február 7-24. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com nagy sportágismertető sorozatának nyolcadik részében ezúttal a síugrók versenyeit elemezzük ki.

A lebonyolítás rendje:

Bár "csak" négy számban avatnak bajnokot, a síugrás versenyprogramja mégis szinte végighúzódik az olimpia két hetén. A február 8-17 között sorra kerülő eseményeknek a RusSki Gorki Jumping Center ad majd otthont. Tavaly rendeztek itt olimpiai tesztversenyt, igaz elég kedvetlen hangulatban, lévén a lelátók akkor még nem álltak készen, így a világ élmezőnyét az építőmunkásokon és a szaksajtón kívül szinte senki sem lát(hat)ta ugrani az új olimpiai sáncokon.

A FIS hétfőn hozta nyilvánosságra a kvótákat, a férfiaknál 70, a nőknél pedig 30 ugró nemzetenkénti lebontását. Két nemzet (szlovén, német) az csupán, amely maximális létszámot (5 férfi + 4 női ugró) nevezhet Szocsira. Apropó hölgyek. Számukra nagy jelentősége lesz a 2014-es olimpiának, lévén - a NOB 2011 április döntése nyomán - most először versenyezhetnek majd olimpiai érmekért. Már Vancouver előtt is szóba került a téma, a sportág krémje - a nemek egyenjogúságára hivatkozva - egészen a kanadai legfelsőbb bíróságig ment el a pereskedésben - sikertelenül. Síugrásban már az 1924-es téli olimpián volt verseny, de akkor még csak egyetlen sáncról. Az 1964-es játékoktól kezdve van két különböző sánc 1988-tól kezdve pedig már van csapatverseny is a programban a férfiak számára.

Esélyek:

Essünk rögtön túl a "fix-1"-esen, hiszen a női versenyt csak a japán Takanasi Szara nyerheti meg. A téli hírrovatunkat folyamatosan figyelők képben lehetnek a 17 éves japán síugró formája kapcsán, aki az idei kilenc versenyből nyolcat megnyert. Az elmúlt két szezonban tulajdonképpen csak a világbajnok Sarah Hendrickson volt a méltó riválisa, aki azonban az oberstdorfi bukása során összeszedett keresztszalag szakadásából még mindig lábadozik. Az amerikai síugró talán az olimpiára felépül, kérdés, azonban milyen formában lesz ennyi kihagyás után. Sokkal valószínűbb, hogy a Takanasi mögötti helyekért a német Carina Vogt, az orosz Irina Avvakumova, esetleg a mostanában kevés önbizalommal ugró osztrák Daniela Iraschko-Stolz ugranak majd jó eséllyel.

A 2010-es vancouveri olimpia síugró dobogósai:
  Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
Normál sánc egyéni Simon Ammann (SUI) Adam Malysz (POL) Gregor Schlierenzauer (AUT)
Nagysánc egyéni Simon Ammann (SUI) Adam Malysz (POL) Gregor Schlierenzauer (AUT)
Nagysánc csapatverseny Ausztria (Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer) Németország (Michael Neumayer, Andreas Wank, Martin Schmitt, Michael Uhrmann) Norvégia (Anders Bardal, Tom Hilde, Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen)

A férfi mezőnyben már sokkal nehezebb tippelni, lévén ebben az évadban kis túlzással érvényes az ahány verseny, annyi győztes kijelentés. A 2013/14-es szezonban csak a Négysáncverseny győztes Thomas Diethart, a lengyel Kamil Stoch és a szintén osztrák Gregor Schlierenzauer tudott két versenyt nyerni, a maradék tíz Vk-viadalon rendre más-más győzött. Hatan ráadásul idén nyerték pályafutásuk első versenyét, így lehet, hogy az olimpián egy új arc (Hayböck, Takeucsi) ér fel a csúcsra.

Az idei formákat látva azért komolyan számolni kell az összetett Világkupa élén álló Kamil Stoch-hal, a norvég Anders Bardallal és az osztrák Gregor Schlierenzauerrel. Utóbbi Vancouverben két bronzot szerzett és nem titkolt célja a pályafutásából egyedüliként hiányzó olimpiai aranyérem megszerzése. Nagy kérdés, hogy a kulmi bukása után az eszméletét is elveszítő Thomas Morgensternnel mi lesz, ha fizikailag fel is épül az olimpiáig, lelkileg nem lesz könnyű magát túltennie az egy hónapon belüli két bukáson. Az olimpia közeledtével a szlovénok is kezdenek feltámadni, "első fecskéjük" a vb-ezüstérmes Peter Prevc volt, akitől az olimpián is érmet remélhetnek.

Nem szabad elfelejtkezni a Négysáncversenyen harmadik helyet szerző Simon Ammannról sem, akinek az olimpia az igazi specialitása. A 2002-es játékokon (ld. videó) totális meglepetésre ugrotta túl a teljes mezőnyt, ezt a duplát pedig négy éve Vancouverben is megismételte, amikor szintén nem ő volt a legnagyobb favorit. A helyzet most Szocsi előtti is hasonló, de már senki nem lepődik meg rajta, ha az utolsó szezonját teljesítő svájci újra ötkarikás érmet szerez.

Érdekességek:

A sportág legeredményesebb olimpiai szereplője a finn Matti Nykänen, akinek összesen négy arany- és egy ezüstérme van az olimpiákról. Őt előzheti meg Szocsiban a svájci Simon Ammann, aki egy újabb győzelemmel (a 2002-es és 2010-es egyéni duplázása után) akár ötszörös olimpiai bajnok is lehet.

- A japán Kaszai Noriaki egyedülálló rekordot állíthat fel Szocsiban. A 41 és fél éves japán síugró ugyanis az első olyan sportoló lehet, aki hét téli olimpián szerepel. Őt a 2014-es játékokon még az orosz szánkós, Albert Gyemcsenko követheti, ha helyet kap a hazai küldöttségben.

- A vancouveri olimpián fordult elő első alkalommal, hogy a síugrás mindkét egyéni versenyében ugyanaz a három versenyző és ugyanolyan sorrendben (1. Ammann, 2. Malysz, 3. Schlierenzauer) állhatott fel a dobogóra.

-  A norvég Jacob Tullin Thams 1924-ben síugrásban a nagysáncon lett olimpiai bajnok, 1936-ban pedig vitorlázásban a nyolc méteres hajóosztályban lett második a nyári játékokon. Ő egyike azon négy sportolónak, aki téli és nyári olimpiai sportágban is tudott érmet szerezni pályafutása során.

- Bár jelenleg csak Kőszegen művelik hazánkban a síugrást, a sportág régen jóval elterjedtebb volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a legjobb olimpiai helyezésünk Gellér László 19. helye az 1968-as téli olimpia nagysánc versenye során.

- A sportági éremtáblázat élén a finnek (10 aranyérem) állnak a síugrás első hat olimpiai aranyérmét megszerző Norvégiát (9), Ausztriát (6) és Svájcot (4) megelőzve.