Téli hírmorzsák

Heidum és Kónya érmes az Eb-n, ritka holtverseny biatlonban

Két magyar Eb-érmet és egy érdekes körülmények között kialakult biatlon holtversenyt tartogatott a pénteki nap a téli sportok világában.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia...

- A Drezdában zajló rövid pályás gyorskorcsolya-Európa-bajnokság 1500 méteres egyéni versenyében Heidum Bernadett a 2., Kónya Zsófia pedig a 3. helyen zárt. A táv hat korcsolyázót felvonultató döntőjében a holland Jorien Ter Mors győzött, Heidum és Kónya pedig többek között a tavaly összetettben Eb-győztes olasz Arianna Fontanát is maga mögé utasította.

A váltók selejtezőjében a Heidum, Kónya, Keszler, Lajtos Szandra alkotta női staféta futamát megnyerve jutott az elődöntőbe, a Knoch, Liu Shaolin, Béres, Oláh összetételű csapat pedig futamában másodikként zárva került a legjobb nyolc közé.

- A német Simon Schempp (0 lövőhiba) és az olasz Lukas Hofer holtversenyes győzelmével ért véget Antholzban a férfi sílövők sprint Világkupa versenye. Mindkét biatlonosnak ez volt az első egyéni sikere a sorozatban, a németek pedig ezzel idei első férfi egyéni győzelmüknek örülhettek. A befutónál ugyan Schemppet még három tizedmásodperccel jobb idővel hozta a számítógép, a célfotó elemzésekor azonban kiderült, hogy nem volt jó a mérés, így az eredményt az utolsó célba érkező versenyzőt követően kellett korrigálni. A németek remek napjához Arnd Peiffer járult hozzá, aki hibátlan lövészettel végül a harmadik helyet szerezte meg.

- Pénteken Ted Ligety győzelmével ért véget Wengenben a férfi alpesi síelők szuperkombinációs világkupaversenye. Az időjárás (köd) most is beleszólt a versenybe, így most kivételesen a szlalommal kezdtek a sízők és a második futam volt az alaposan lerövidített lesiklás. Az amerikai síző korábban kizárólag óriás-műlesiklásban nyert Világkupa versenyt, így ez az első diadala ebben a szakágban. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Ligety 2006-ban a torinói olimpián aranyérmes lett kombinációban, 2013-ban pedig világbajnoki címet szerzett. Wengenben most mögötte a tavalyi győztes francia Alexis Pinturault és a horvát Natko Zrncic-Dim végzett még a dobogón, előbbi csak 22 századmásodperccel maradt el a 29 éves amerikaitól.

- Pénteken a sűrű havazás miatt elmaradt az alpesi sí Világkupa lesikló edzése az olaszországi Cortina d'Ampezzóban. Ezáltal pedig kérdésessé vált, hogy a hölgyek számára szombatra tervezett lesikló versenyt egyáltalán meg lehet-e majd rendezni.

- Az orosz Julija Lipnyickaja révén orosz sikerrel zárult a nők versenye a budapesti SYMA-csarnokban zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságom. Az egész kontinensviadal mezőnyének legfiatalabb versenyzője magabiztosan utasította maga mögé honfitársát, a tavaly ezüstérmes és 2011-ben junior-világbajnok Agyelina Szotnyikovát és az ötszörös Európa- és egyszeres világbajnok, egyben címvédő olasz Carolina Kostnert. A 2012-ben junior-világbajnok Lipnyickaja valamennyi ugrása és ugráskombinációja tiszta és hibátlan volt, forgásai és lépéssorai pedig szemet gyönyörködtetőek voltak.

- Stockholm nem pályázik a 2022-es téli olimpia megrendezésére - jelentette be pénteken a svéd kormányzópárt. A Mérsékelt Párt közölte, túl nagy pénzügyi befektetést igényelnének az új sportlétesítmények, például bob- és szánkópályát is építeni kellene. A tavaly november 14-i határidőre hat város - Stockholm mellett Oslo, Krakkó (Zakopane és a szlovákiai Jasna bevonásával), Peking (Csangcsiakou várossal együtt), az ukrajnai Lviv és a kazahsztáni Almati - kandidált a 2022-es ötkarikás játékok megrendezésére. A Svéd Olimpiai Bizottság akkori közleményében az állt: az októberben elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint gazdaságilag és technikailag is adottak a feltételek, továbbá Stockholm esetében hóhiánytól sem kellene tartani.