Téli hírmorzsák

Esküt tettek a Szocsiba utazó olimpikonjaink

Hétfőn délre hivatalossá vált a Szocsiba utazó magyar olimpiai küldöttség névsora.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia.

- A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése hétfőn elfogadta a 2014-es költségvetést, illetve a jövő pénteken kezdődő szocsi téli olimpiára utazó magyar csapat összeállítását, majd a sportolók letették az olimpiai esküt.

Az olimpiai csapat kijelöléséről az olimpiai szekció 96 tagjának volt joga szavazni, s a jelen lévő 72 küldött egyhangúlag fogadta el az előterjesztést. Szocsiba ennek értelmében - jelen állás szerint - 16 magyar sportoló utazhat. A közgyűlés után Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncos mondta el a fogadalomtétel szövegét  Regőczy után a 16 biztos résztvevő közül tizenöten ismételték el az esküt, mivel Berecz Anna alpesi síző külföldön tartózkodik.

A szocsi olimpián induló magyar versenyzők névsora:
Rövid pályás gyorskorcsolya: Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Béres Bence, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia, Keszler Andrea, Darázs Rózsa
Gyorskorcsolya: Nagy Konrád
Alpesi sí: Berecz Anna, Miklós Edit, Farkas Norbert
Sífutás: Szabó Milán, Simon Ágnes
Sílövészet: Gombos Károly, Szőcs Emőke
Szabadkártyában bízhat még Pulai Imre (szánkó), Gyarmati Anna (hódeszka) és Lykovcán Ágota (gyorskorcsolya)

- Bordarepedést szenvedett el az Aspenben zajló Téli X-Games-en a kitűnő kanadai snowboardos, Mark McMorris. A 20 esztendős versenyző a döntőbeli bukás ellenére a második helyen fejezte be a slopestlye versenyszámot, amit az előző két évben egyaránt megnyert az X-Games-en. Az első hírek szerint ez a sérülés nem veszélyezteti a Szocsiban az olimpián elsőként szereplő slopestyle egyik esélyeseként emlegetett McMorris olimpiai részvételét. Szocsiban ő az egyik fő riválisa lehet az amerikai Shaun White-nak, aki korábban - vélhetően már aközelgő játékok miatt - már visszalépett az X-Gamestől.

- Hétfőn nyilvánosságra hozták az osztrákok olimpiára utazó síugró válogatottjának névsorát. A névsor a közelmúltban hatalmas bukást elszenvedő Thomas Morgenstern miatt volt érdekes, aki végül a gyors felépülésnek köszönhetően bekerült az Alexander Pointner által megadott keretbe. A háromszoros olimpiai bajnok mellett Gregor Schlierenzauer, Michael Hayböck, Thomas Diethart és a múlt hétvégén a szapporói Világkupán remeklő Andreas Kofler utazhat még az olimpiára, a női síugróknál pedig a korábbi világbajnok Daniela Iraschko-Stolz és a fiatal Chiara Hölzl képviseli az osztrák színeket Szocsiban.

- Ausztria egyébként minden idők legnagyobb olimpiai küldöttségével (130 fő) utazik el az olimpiára. Az osztrák zászlót a kétszeres olimpiai bajnok Benjamin Raich viheti a megnyitón. A küldöttségben 2002 óta ismét szerepelnek jégkorongozók és ott van a hatodik olimpiájára készülő északi összetettes, a szintén kétszeres olimpiai bajnok, Mario Stecher is.