Téli hírmorzsák

Megműtötték Vonn térdét, jó magyar rajt a műkorcsolya Eb-n

Néhány napja sérülése miatt már lemondott a szocsi olimpiáról az amerikai síző, Lindsey Vonn, aki most már "nyugodtan" feküdhetett kés alá.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia...

-  Szerdán megműtötték Lindsey Vonn olimpiai bajnok lesikló sérült térdét, aki már korábban bejelentette, hogy nem tud indulni a szocsi olimpián. A 29 esztendős amerikai síző saját Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy a beavatkozás jól sikerült és jelenleg otthonában, szerettei körében pihen.

Vonn a tavaly februári schladmingi világbajnokság lesiklóversenyén szenvedett súlyos balesetet, aminek következtében a jobb térdében az oldalsó és a keresztszalag is elszakadt, emellett a sípcsontja is eltört. A visszatérésre készülve november 19-én edzés közben nagyot bukott, és szintén a jobb térdében részlegesen elszakadt az elülső keresztszalagja. December elején ugyan visszatért, majd egyre jobb eredményeket ért el, de december 21-én a Val d'Isere-i lesiklóviadalon ismét bukott, és megint a jobb térde sérült meg - ezért kell lemondani Szocsiról...

- A jégtáncosoknál az olasz Anna Cappellini, Luca Lanotte páros sikerével zárult a rövidprogram a SYMA csarnokban zajló budapesti műkorcsolya Európa-bajnokság szerdai nyitónapján. A Turóczi Dóra, Major Balázs kettős 21. helyen zárt, amely pályafutásuk legjobb eredményét is hozta egyben (46.80 pont). Igaz sajnos így sem kerültek be a legjobb húszba és számukra ezzel véget is ért a hazai rendezésű Eb, hiszen a szabályok értelmében már nem mutathatja be kűrjét a csütörtök esti programban.

- A 17 éves orosz Adelina Szotnyikova áll az élen a nők rövidprogramja után, mögötte honfitársa, az egész kontinensviadal mezőnyének legfiatalabbja, a 15 éves Julija Lipnyickaja a második, kevesebb mint egypontos hátránnyal. Az ötszörös Európa- és egyszeres világbajnok, címvédő olasz Carolina Kostner a harmadik, de a hátránya neki is kevesebb két pontnál. A nőknél - ahol nincs magyar a 37 induló között - a kűrt péntek este rendezik. A műkorcsolya Eb csütörtökön 11.45-től a férfiak rövidprogramjával folytatódik, melyben Forgó Kristóf is érdekelt lesz.

- Tovább javul az osztrák síugró, Thomas Morgenstern állapota. A még múlt pénteken a kulmi sírepülő verseny edzésén bukó háromszoros olimpiai bajnokot ugyanis hat nap után kiengedték a salzburgi kórházból. Morgensternt egy klingenthali magánklinikán kezelik tovább, ahol nem csak fizikálisan épülhet fel, de mentálisan is újra a síugrásra hangolódhat. Akik látták bukását, azok tudják, hogy ez utóbbival nem lesz könnyű dolga.

- Tracy Barnes amerikai biatlonos lemondott az olimpiai szereplésről ikertestvére, Lanny javára, így utóbbi képviselheti hazáját a február 7-én kezdődő szocsi játékokon. A 31 éves Tracy Barnes a múlt hétvégén szerzett olimpiai kvótát az utolsó kvalifikációs versenyeken, de lemondott róla a sorban következő honfitársa (jelen esetben ikertestvére) javára. Lanny betegség miatt a hétvégén a négy olaszországi futamból hármat kénytelen volt kihagyni, ezzel olimpiai álmai szertefoszlottak.

Vasárnapig legalábbis ebben a hitben élt, de öt perccel fiatalabb húgának köszönhetően mégiscsak ott lehet az ötfős amerikai sílövőcsapatban. A két testvér vasárnap az utolsó selejtezőfutam után a hegyekben sétált, amikor Tracy elmondta testvérének, hogyan döntött. „A szeretet azt jelenti, hogy lemondasz az álmaidról, hogy aztán azokat valaki más valósíthassa meg” - nyilatkozta Tracy az áldozathozatalával kapcsolatban. "Nem mindennap kap az ember egy ilyen második esélyt. Már lemondtam az olimpiáról, de most megkaptam ezt a lehetőséget, és mindent megteszek majd Oroszországban, hogy ő és a hazám büszke lehessem rám” - tette hozzá Lanny.

- A szokatlanul enyhe, csapadékmentes időjárásra való tekintettel elhalasztják a szervezők az eplényi Nordica Síarénába, január 19-re meghirdetett Snow Day elnevezésű sportnapot. A Magyar Egyetemi Sí és Természetjáró Egyesület január 19-én, ötödik alkalommal rendezte volna az eseményt, 2013 után, idén is a nemzetközi World Snow Day-hez csatlakozva. „A rendezvényt nem mondjuk le véglegesen, egyelőre elhalasztjuk, várjuk a télies időjárást. Az új időpontról a meteorológiai előrejelzések és a várható időjárás függvényében adunk majd tájékoztatást!” – fogalmazott Barbai Áron ötletgazda-főszervező.

- Hóhiány miatt egy újabb téli sportág tervezett versenyprogramja "sérült". A női síugróknál a január végére Ljubnóba tervezett Világkupa versenyeket ugyanis nem lehet megrendezni. A nemzetközi szövetség (FIS) döntése értelmében a versenyek azonban nem maradnak el, hanem az alig 50 km-re, szintén Szlovéniában található sáncra kerülnek át.

- Kedden este az ausztriai Flachauban a hölgyek műlesiklásával folytatódott az alpesi sízők Világkupa sorozata. A győzelmet az amerikai Mikaela Shiffrin szerezte meg két svéd, Frida Hansdotter és Maria Pietilä-Holmner előtt. A világbajnok Shiffrin ezzel alig két hónappal a 19. születésnapja előtt már hetedik vk-sikerét ünnepelhette, sőt kijelenthetjük, hogy magabiztos versenyzése okán a szocsi olimpia szlalom versenyének egyik legnagyobb esélyesének is számít.