Téli hírmorzsák

Prevc is átesett a tűzkeresztségen

Ebben a szezonban már az ötödik olyan győztest avatták a síugró Világkupában, aki először nyert versenyt, most a szlovén Peter Prevc volt soron.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- A szombati győzelme után vasárnap is dobogóra állhatott a bad mitterndorfi sírepülő versenyen a veterán Kaszai Noriaki. A 41 és fél éves japán síugró ezúttal harmadik lett az osztrák Gregor Schlierenzauer és a pályafutása első Világkupa győzelmét arató Peter Prevc (186 m, 198 m)mögött. A szlovén síugró ezzel az idén mindössze két állomásból álló sírepülő szakági Világkupát is megnyerte. A nap vesztese a svájci Simon Ammann lett, aki az első ugrása (195 méter) után még fölényesen vezetett, ám másodikre picivel gyengébbet (190 m) ugrott, mint a vetélytársak, így végül negyedik lett.

Prevc ebben az évadban - Ziobro, Biegun, Diethart és Koivuranta után - már az ötödik versenyző lett, aki pályafutása első Világkupa sikerét aratta. A síugró Világkupában most nem lesz hosszú szünet, a mezőny ugyanis csütörtökön már a lengyelországi Wislába látogat, majd a jövő héten a magyar szurkolók körében is népszerű zakopanei versenyek következnek.

- Vasárnap a svájci Adelbodenben a férfiak műlesiklásával folytatódott az alpesi sízők világkupa-sorozata. A győzelmet az osztrák Marcel Hirscher szerezte meg, aki ezzel a szakági és az összetett Világkupában is átvette a vezetést. A világbajnoki címvédő Hirscher csak a harmadik volt az első futamot követően, a svéd Mattias Hargin és a szombati óriás-műlesikló győztes német Felix Neureuther mögött. A második futamban azonban az osztrák a második legjobb időt produkálta, s ezzel az élre állt, míg Neureuther kiesett, Hargin pedig hibázott, s végül még a dobogóról is leszorult. Így oda egy másik svéd, Andre Myhrer és a norvég Henrik Kristoffersen állhatott fel.

- A hölgyeknél Altenmarktban az évad első, és az olimpia előtti egyetlen szuperkombinációs versenyét rendezték, ahol a kanadai Marie-Michele Gagnon szerezte meg a győzelmet. A super-G után még az osztrák Nicole Hosp vezetett a liechtensteini Tina Weirather és az osztrák Anna Fenninger előtt, Gagnon ekkor még csak a 16. volt 1.37-es hátránnyal, míg Miklós Edit a 18. helyről várta a folytatást. Ott aztán a kanadai síző a második legjobb időt produkálva állt az élre, s vette át a vezetést a végül második osztrák Michaela Kirchgassertől, míg a hátralévők közül a német Maria Höfl-Riesch volt a legjobb, aki a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Miklós Edit jelentősen visszacsúszva végül a 35. helyen zárt, így nem szerzett pontot. Riesch pályafutása 78. Világkupa dobogójával (és Fenninger 8. helyével) visszavette a vezetést az összetett Világkupa élén.

- A franciaországi Chaux Neuve-ben vasárnap egy csapatsprint-versenyt rendeztek az északi összetettezők számára, ahol a Tino Edelmann, Fabian Riessle összeállítású német kettes csapat nyerte a norvégok második és a németek első csapata előtt. A síugrást az osztrák Christoph Bieler, Bernhard Gruber összeállítású osztrák egyes csapat nyerte, a sífutásban azonban összeállt az élmezőny s végül nyolc páros rivalizálásából a németek kerültek ki győztesen remek hajrájuknak köszönhetően, akik négy tizedmásodperccel előzték meg a norvégokat. A csapat sprint verseny nem része az olimpiai programban, az egyéni viadalok mellett Szocsiban a négy fős váltóban avatnak majd bajnokot.

- A biatlon Világkupa sorozat az üldözéses versenyekkel folytatódott a németországi Ruhpoldingban. A rajtnál az egyéni verseny végeredményét vették alapul, ám szokatlan módon az időkülönbségeket megfelezve vághattak neki az üldözők a távnak. A győzelmet mindkét nemnél az elsőként induló versenyző szerezte meg. A norvég Emil Hegle Svendsen és Gabriela Soukalová is hibátlanul lőtt, így simán őrizte meg előnyét. A Jakov Fak és Jevgenyij Garanicsev előtt győztes Svendsen a most megszerzett pontokkal jelentősen csökkentette hátrányát a ruhpoldingi hétvégét kihagyó Martin Fourcade-al szemben, míg Soukalova pedig megerősítette vezetését az összetett Vk-sorozat élén.

- Javult az állapota Thomas Morgenstern háromszoros olimpiai bajnok osztrák síugrónak, akit pénteki bukása után kórházba kellett szállítani a világkupa-sorozat bad mitterndorfi sírepülőversenyének edzéséről. Jürgen Barthofer, az osztrák válogatott csapatorvosa vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a fej- és tüdősérülést szenvedő versenyző továbbra is a salzburgi kórház intenzív osztályán fekszik, de a belső vérzése megszűnt, és minden esélye megvan rá, hogy teljesen felépüljön. A nyolcszoros világbajnok ugrás közben a levegőben megbillent, bal oldalára dőlt, majd a hátára, illetve a fejére esett. Rövid időre az eszméletét is elveszítette, de nem sokkal a baleset után már beszélt a segítségére sietőkkel.

- Megkapta a szükséges jóváhagyást, így dolgozhat a februári téli olimpia alatt a szocsi doppinglaboratórium. Az engedélyt, hivatalosan az akkreditálást, szombaton adta meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA). A szocsi antidoppingközpont nem csupán a havas-jeges versenyek idején, vagyis február 7. és 23. között dolgozik majd, hanem már január 27-én hozzáfog a levett minták elemzéséhez, és a tesztek vizsgálata egészen április 15-ig, vagyis még a paralimpia után is tartani fog. Grigorij Rodcsenkov igazgató elmondta, hogy kétnapos átfogó vizsgálat eredményeképpen hagyta jóvá a WADA a központ olimpiai működését, miután rendben levőnek találta a laboratórium felkészültségét, s úgy ítélte meg, hogy az mindenben megfelel a nemzetközi előírásoknak. A szocsi laborban az említett időszakban legalább 70 orosz tudományos munkatárs dolgozik majd, munkájukat 15 külföldi szakember segíti.

- Vasárnap is folytatta szenzációs sorozatát a női síugrók Világkupájában a japán Takanasi Szara. A mindössze 17 esztendős ugró Sapporóban a hétvége második versenyét is megnyerte, így szezonbeli győzelmi mérlege: 7/6. A parádés formában ugró (és egyben elsőszámú olimpiai esélyesnek számító) Takanasi mögött 20,3 ponttal (!) elmaradva a francia Coline Mattel lett a második, mellette pedig az orosz Irina Avvakumova állhatott még dobogón. Sapporóban továbbra sem ment a világbajnok osztrák Daniela Iraschko-Stolznak, aki a szombati kilencedik hely után most csak a 15. pozíciót érte el. A Világkupa szezon a síugró hölgyek számára a jövő héten a szintén Japánban található Zaóban folytatódik.