Téli hírmorzsák

Durván jól tippelünk alpesi síre - olimpiai kvótás a női váltónk

Két téli sportos hétvége alatt ötből öt tippünk is telibe trafált alpesi síben. Lehet, hogy lassan érdemes lenne a foci, a kézilabda vagy éppen a tenisz fogadási lehetőségei mellett jobban odafigyelni a havas lejtőkön zajló eseményekre is?

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Annál is inkább, mert ezen a hétvégén már igazán beindult az élet a havas-jeges sportok világában, az alpesi szők Leviben, legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázóink pedig Oroszországban szerepeltek.

- A női váltó hatodik lett a rövid pályás gyorskorcsolyázók kolomnai olimpiai kvalifikációs világkupájának vasárnapi zárónapján, ezzel pedig - a magyar csapat számításai szerint - kvótát szerzett a szocsi téli olimpiára. A Heidum Bernadett, Kónya Zsófia, Keszler Andrea, Lajtos Szandra összetételű magyar négyes az elődöntőben a dél-koreaiak és a kanadaiak mögött harmadik lett, így a B-döntőben kapott helyet, ahol nagyszerű versenyzéssel az oroszok mögött a második helyen ért célba. Az összesítésben elért hatodik pozíció pedig Darázs István tájékoztatása szerint olimpiai kvótát ért, ami azt jelenti, Szocsiban öt magyar női rövidpályás gyorskorcsolyázó lehet jelen. Az elődöntőben a dél-koreai váltó egyébként 4:06,215-es idővel új világrekordot állított fel 3000 méteren, igaz a döntőben később kikaptak a kínaiaktól.

- A Knoch Viktor, Béres Bence, Liu Shaolin Sándor, Buján Csaba alkotta férfi négyesünknek is hajszálon múlt a kvótaszerzés. A magyarok az elődöntőben ugyan nem jártak sikerrel, de a kisdöntőben az utolsó kanyarban vezető pozícióban volt a befutó ember, Knoch Viktor, akit aztán kínai vetélytársa kilökött. Az ötödik hely Darázs István szerint olimpiai indulási jogot ért volna a stafétának, de a bukás miatti hetedik hely már kevés volt ehhez, így a férfiaknak az egyéni számokban szerzett három indulási helyük maradt Szocsira.

- A finnországi Leviben a nők műlesiklásával folytatódott az alpesi sízők világkupa-idénye. A győzelmet a mindössze 18 éves, de már világbajnok amerikai Mikaela Shiffrin szerezte meg az olimpiai bajnok német Maria Höfl-Riesch és az összetett világkupa címvédője, a szlovén Tina Maze előtt. Ez volt a 2013/14-es alpesi s szezon második versenye a hölgyeknél, amely után a hatharom.com tippjét most is beváltó Mikaela Shiffrin áll az összetett verseny élén.

- Téli sportokat tekintve nagyon beindultak a hatharom.com tippmesterei, hiszen a söldeni duplázás után ezen a hétvégén mindhárom tippünk bejött, így a férfi szlalomban győztes Marcel Hirscher sikerét is megjósoltuk. Az előző két összetett Világkupát megnyerő Hirscher mögött honfitársa, Mario Matt és az általunk is jónak gondolt norvég Henrik Kristoffersen végzett Leviben. Hirscher két futam után az összetett Világkupában is az élre állt, megelőzve a söldeni óriás-műlesiklást megnyerő, de az ezúttal csak 11. amerikai Ted Ligetyt. Úgy tűnik, hogy érdemes a ProTipp rendszerünkben tippmesterként szereplő Cesc18 tippjeire hallgatni...

- Meglepő hirtelenséggel jelentette be lemondását az amerikai női síugró válogatott edzője, Paolo Bernardi. Az olasz származású tréner alig három héttel a Világkupa szezon előtt vette a kalapját, egy olyan idény előtt, amelyben a női síugrók először ugorhatnak majd olimpiai érmekért. "Személyes okok miatt mondtam le. Remélem, hogy hamarosan találok magamnak egy másik csapatot, ahol lesz motivációm az újrakezdésre" - indokolta meg eléggé sejtelmesen távozását Bernardi, aki két éves munkássága során számos sikert ért el az amerikaiakkal, idén Sarah Hendricksont például világbajnoki címhez segítette.

- A magyar gyorskorcsolyázó, Nagy Konrád folytatta kiváló szereplését a Világkupa sorozatában, Salt Lake City-ben új országos csúcsot futott 1500 méteren. Az  1.45,69-es ideje több, mint egy másodperccel jobb, mint a múlt heti, Calgary-ban felállított, országos csúcsa. A verseny másik magyar résztvevője Lykovcán Ágota két egymást követő napon is rajthoz állt 500 méteren . Először a 26., majd a 23. helyen végzett. Időeredményei (39,21 és 39,29) most kevéssel elmaradtak az egy héttel korábbi országos csúcsától.