Téli hírmorzsák

Az NBC lecsapott Sarapovára - Pljuscsenko megint sérült

Bár jövő februárban téli olimpiát rendeznek Szocsiban, Marija Sarapova így is gyakran tűnhet majd fel a TV-képernyőn - igaz nem nálunk, hanem az NBC olimpiai programjában.

A hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Annál is inkább, mert ezen a hétvégén a párizsi műkorcsolya Grand Prix verseny mellett, szánkózásban útjára indul, alpesi síben pedig a finnországi Leviben folytatódik a Világkupa sorozat.

- Bár a tenisz nem része a téli ötkarikás játékok programjának, Marija Sarapova mégis ott lesz a szocsi olimpián. A világklasszis orosz teniszezőnek különleges kötődése van a Fekete-tenger partján elterülő városhoz, hiszen annak idején Szocsi egyik tenisz akadémiáján nevelkedett, jövő februárban pedig az amerikai NBC televíziós társaság egyik olimpiai tudósítója lesz.

Az egyelőre még nem dőlt el, hogy Sarapova mely sportágakról készít majd riportokat, de mivel gyermekkorának egy részét Szocsiban töltötte, így autentikus, igazi "oroszos" színt csempészhet majd az olimpiáról nagy terjedelemben tudósító csatorna csapatába. A világranglista negyedik helyezettje tavaly a londoni olimpia megnyitóünnepségén is különleges megtiszteltetést kapott, hiszen ő vihette az orosz zászlót az Olimpiai Stadionban. Sarapova mellett a szintén orosz gyökerekkel rendelkező olimpiai bajnok amerikai tornász, Nastia Ljukin is tagja lesz az NBC stábjának Szocsiban.

- Hiába nyerte meg visszatérése utáni első versenyét Rigában Jevgenyij Pljuscsenko, sérülése miatt nem biztos, hogy indul a jövő heti oroszországi Grand Prix versenyen. A szerdai edzésen a térdén megsérülő 31 éves olimpiai bajnok kilenc hónap után először volt jégen Lettországban és mozgása alapján sokan bizakodhattak abban, hogy a szocsi olimpián újra csúcsformában lesz. Mivel a férfiaknál az oroszoknak csak egyetlen helyük van az olimpián, így Pljuscsenkonak még a decemberi orosz bajnokságon, vagy a januári Eb-n kvalifikálnia kell magát az orosz csapatba.

- Négy évvel ezelőtti, königssee-i balesete miatt 650 ezer eurós (körülbelül 195 millió forintos) kártérítést fizet az egykori orosz bobosnak, Irina Szkvorcovának a német sportági szövetség. A döntést csütörtökön közölte egy müncheni bíróság, hangsúlyozva, hogy a felek megállapodtak egymással az összegben. A 25 éves sportoló 2009-ben egy Európa Kupa-futam edzésén szenvedett súlyos balesetet. Ő és versenyzőtársa annak ellenére kapta meg az engedélyt a rajtolásra, hogy a pálya másik pontján egy férficsapat bobja is elindult. A két egység összeütközött, Szkvorcova pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy hetekig kómában feküdt, és azóta is tolószékhez van kötve. Orvosai szerint még további operációk várnak rá.

- Az 1000 méteres selejtezőket a magyarok közül egyedül a napokban sérüléssel küzdő Liu Shaolin Sándor vette sikerrel, illetve mindkét váltó bejutott a legjobb nyolc közé a rövid pályás gyorskorcsolyázók kolomnai olimpiai kvalifikációs világkupáján. Ezzel együtt a múlt heti gyengébb szereplés miatt nincs reális esély váltóban a mieink kvótaszerzésére, de egyéniben mindkét nem számára elérhetőnek tűnik a szocsi kvalifikáció kiharcolása.

- Megszerezte a világbajnokságon való induláshoz szükséges pontokat a Túróczi Dóra - Major Balázs jégtánc kettős. A kűrben korábban megszerzett minimum technikai pontok után sikerült a rövidprogramban is begyűjteni a vb-induláshoz szükséges pontokat a magyar kettősnek. A rigai versenyen összetettben a hatodik helyen végeztek a közel húsz párt felvonultató mezőnyben. A világbajnokságot 2014. március 24-30 között Japánban, a Tokió mellett fekvő Saitama városában rendezik meg.

- Két ismert szánkós is a visszavonulás mellett döntött, miután nem sikerült bekerülnie a 2013/14-es Világkupa sorozatra a német válogatottba. A korábbi junior világbajnok Carina Schwab azonnali hatállyal befejezte a versenyzést, a korábbi Eb-ezüstérmes Corinna Martini ugyanakkor a decemberi német bajnokságon még egy búcsúversenyt azért "beiktat" magának.