Téli hírmorzsák

Majdnem kiugrott Tarjei Bö szíve - vacogó síugró csajok

Több havas/jeges sportág klasszisai már a felkészülés utolsó fázisában járnak - hamarosan tényleg beindul a téli Világkupa őrület.

A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hiszen a szocsi olimpia közeledtével egyre több információ lát napvilágot a havas-jeges sportágakban is, ahol hamarosan igazi dömping jön a fogadási lehetőségeket tekintve is:

- A Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) összesen nyolc szabadkártyát oszthat ki a szocsi olimpiára. Első magyarként ismét a korábbi kenus olimpiai bajnok Pulai Imrének van lehetősége kijutni a téli olimpiára, a magyar versenyző számára ez a hír azonban nem feltétlenül kedvező. A szabadkártyákat ugyanis a FIL elsősorban olyan nemzeteknek tervezi kiosztani,amelyek ezzel a plusz kvótával képesek lesznek elindulni az olimpiai programban most első alkalommal helyet kapó csapatversenyen. Szocsiban összesen 110 szánkós szerepelhet az olimpián, akik számára a 2013/14-es Világkupa sorozat a jövő hét végén a norvégiai Lillehammerben veszi majd kezdetét.

- Bad Gleichenbergben egy speciális hűtőkamrában készülnek a decemberben kezdődő szezonra az osztrák női síugrók. Daniela Iraschko-Stolz, Jacqueline Seifriedsberger és Katharina Keil számára nem biztos, hogy kellemes élményt nyújtott a mínusz 120 fokban eltöltött néhány perc, amely azonban a kemény alapozó edzések utáni regenerációban segíti a hölgyeket, akik a Világkupában december hetedikén Lillehammerben csatolhatnak majd lécet.

- Nem mindennapi (szakmai) élményéről számolt be saját blogján a norvég biatlonos, Tarjei Bö, aki a közelmúltban tért át a sírolleres edzésekről a sílécen végrehajtott mozgásokra: "Egy sikeres másfél hetes franciaországi magaslati edzőtábor után most interval edzéseket végzünk. Az egyik ilyen során új egyéni rekordot döntöttem, hiszen a maximumot tekintve a szívem elérte a 201 dobbanás per percet" - írta Bö, aki azt is kifejti, hogy nagyjából három-négy edzésre volt szüksége ahhoz, hogy mozgástechnikája átálljon a síléceken megszokottra. A norvég biatlonos a jövő héten Sjusjoenbe utazik és ott készül tovább az östersundi szezonnyitóra.

- A németek kétszeres olimpiai bajnok biatlonosa, Andrea Henkel egy német portálnak nyilatkozva bejelentette, hogy ez lesz az utolsó szezonja és a szocsi olimpia után végleg befejezi pályafutását. A tervek szerint ezt követően az Egyesült Államokba, közelebbről Lake Placidbe költözik, ahol párjával, a szintén a nemzetközi biatlon elitbe tartozó Tim Burke-el élnek majd közösen.

- A legutóbbi téli olimpia hazájában, Kanadában is gőzerővel készülnek már a játékokra a sportolók, amit az alábbi könnyed szponzorvideó is igazol:

- Elképzelhető, hogy lesz svéd pályázat is a 2022-es téli olimpia megrendezésére. Stockholmban még ugyanis lehetségesnek tartják, hogy a jövő csütörtöki határidőig összeáll a pályázati anyag. A téli sportokban igazi nagyhatalomnak számító svédek érdekes módon még sohasem rendezhettek téli olimpiát, pedig az utóbbi évtizedekben többször is jelentkeztek, igaz sem Göteborg (1984), sem Falun(1988, 1992), sem pedig Östersund (1998, 2002) kandidációja végül nem járt sikerrel.

Hogyan szerepelnek jövő februárban a magyar sportolók a szocsi olimpián?x;

- Az osztrák televízió "Sport am Sonntag" című adásának meghívott vendége lett volna ezen a hétvégén a kiváló síző, Anna Fenninger. A salzburgi versenyző azonban kénytelen volt lemondani a szereplését, lévén bal térdét - egy korábban összeszedett sérülés következményei miatt - meg kellett műteni. A patellát érintő beavatkozást már régóta tervezték, amelyet a Világkupa tengerentúli helyszíneire történő elutazás előtt már nem lehetett tovább elodázni. Az előző szezonban a legjobb osztrák női sportolónak megválasztott Fenninger az ORF stúdiójában a Bayern München sztárjával, David Alabával (a 2012/13-as idény legjobb férfi sportolójával) is találkozott volna.

- Időközben jó hírek érkeztek Lindsey Vonnról, aki még a schladmingi vb-n összeszedett sérüléséből lábadozik. A 29 éves amerikai most már teljes értékű edzésmunkát végez és bár a söldeni nyitányt még kihagyta, most már az első lesikló edzését is sikerrel teljesítette, így minden esély megvan rá, hogy Beaver Creeken már ott legyen a gyorsasági számok rajtjánál. Vonn számára ugyanakkor nem feltétlenül pozitívum, hogy párja, Tiger Woods várhatóan nem kíséri el őt Szocsiba. Az amerikai álompár férfi tagja ugyanis állítólag nem szereti a hideget (legalábbis ez a hivatalos verzió), ezért nem lesz ott Vonn mellett. Ez különösen annak tükrében lehet Lindsey számára rossz érzés, hogy ő - sérülése ideje alatt - szinte az egész nyarat a golfpályák környékén töltötte, hogy Woodsnak szurkoljon...