Téli hírmorzsák

Átváltozás Bode Miller és Johnny Weir módra

Mi a téli sportokat sem hanyagoljuk el, így a leghidegebb évszak közeledtével időről-időre az apró hírmorzsákat, érdekességeket is átadjuk nektek, hogy teljesen képben legyetek a szezon kezdete előtt.

A téli szezon (hivatalos) kezdésére már csak néhány napot kell várni, a sikeres havas-jeges sportfogadásokhoz tehát nem árt jobban odafigyelni a történésekre. A közelmúltban útjára indult "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hogy ti is tettre készen mérkőzhessetek meg a bukmékerekkel:

- A napokban bejelentette visszavonulását Johnny Weir, az amerikaiak 2008-ban világbajnoki bronzérmet nyert műkorcsolyázója. A 29 esztendős Weir a 2006-os torinói olimpián ötödik, a 2010-es vancouveri játékokon pedig hatodik volt.

„Furcsa és hivalkodó vagyok, a pályafutásom során pedig leginkább erre figyeltek fel az emberek, de nincs ezzel bajom” - mondta az inkább túldíszített és látványos ruháival, semmint korcsolyázó tudásával népszerűvé vált Weir, aki a 2011 januárjában megjelent emlékirataiban először vállalta fel homoszexualitását a nyilvánosság előtt. Ez utóbbi tény teszi különösen érdekessé Weir szerepvállalását Szocsiban (ahova a legfrissebb hírek szerint az NBC szakkommentátorként utaztatja el), lévén a közelmúltban éppen a melegek oroszországi jogainak korlátozása váltott ki éles nemzetközi visszhangot.

- Harminc év után ismét elindul egy sportoló a Brit Virgin-szigetekről a téli olimpián. A síző Peter Adam Crook a  félcső versenyszámban szerepel majd Szocsiban. A mindössze 28.000 lakossal rendelkező karibi szigetország eddig csupán egyszer (1984) indított sportolót a téli ötkarikás eseményen, akkor a gyorskorcsolyázó Erroll Fraser indult Szarajevóban.

- Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága az alpesi síző Ted Ligetyt választotta meg a 2012/13-as évad legjobb férfi sportolójának. Az olimpiai bajnok síző a legutóbbi szezonban (immáron negyedszer) megnyerte az óriás-műlesikló szakági Világkupát és az összetettben is a harmadik helyen végzett, ráadásul a schaldmingi vb-n is háromszor győzött. A hölgyeknél a barcelonai vb-n négy aranyérmet szerző úszó, Katie Ledecky lett a legjobb, a csapatoknál pedig az ebben az évben is sikert-sikerre halmozó teniszező testvérpár, Bob és Mike Bryan kapta meg az elismerést.

Melyik téli sportág eseményeit szereted nézni a leginkább a televízióban?x;

- Az utóbbi hónapokban egy kicsit szelídülni látszik az amerikai Bode Miller. Az olimpiai bajnok síző korábban különc magatartásáról volt híres, több szezont is saját lakókocsijában lakva versenyzett végig Európában, most azonban példás családapaként készül nagy visszatérésére. Korábban már írtunk róla, hogy az olimpiai bajnok Miller másfél év kihagyás után Söldenben tér vissza a pályára. Az osztrák síparadicsomba pedig ezen a hétvégén felesége (a korábbi röplabdás Morgan Miller) és kisfia is elkísérte a térdsérülése után újra lécet csatoló Millert.

- A Magyar Sí Szövetség 100 éves jubileumi rendezvényeinek égisze alatt került megrendezésre, a VII. Chernel Kupa nemzetközi síugró verseny Kőszegen.  A kenyérhegyi síugró centrum az idén új műanyag borításhoz jutott sáncán a magyar versenyzők mellett osztrák és román versenyzők is ugrottak.  A verseny alatt két sáncrekord beállítás is történt, a K-20 méteres sáncon az eddigi 17,5 méteres rekordot fél méterrel túlugrotta Nina Doppelreiter az ESV Mürzzuschlag versenyzője, a másik rekord pedig Vörös Virág (Kőszegi Sportklub) nevéhez kötődik, aki a K-30-as sáncról repült 30 métert. A kőszegiek öt arany, három ezüst és három bronzérmet szereztek, részletesebb eredményeiket az alábbi linken találjátok.