Téli hírmorzsák

Újra lobog a láng - magyar műkoris betli 54 év után

Alapszabály, hogy a jó fogadáshoz tájékozottnak kell lenni. Mi a téli sportokat sem hanyagoljuk el, így a leghidegebb évszak közeledtével időről-időre az apró hírmorzsákat, érdekességeket is átadjuk nektek, hogy teljesen képben legyetek a szezon kezdete előtt.

Bár a téli szezon kezdetére még néhány hetet várni kell, a sikeres havas-jeges sportfogadásokhoz nem árt már most odafigyelni a történésekre. A napokban elindult rovatunkban igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről, hogy amikor leesik az első hó, már tettre készen mérkőzhessetek meg a bukmékerekkel:

- Vasárnap délután a görögországi Olümpiában ismét fellobbant az olimpiai láng. Az ókori játékok helyszínén ezúttal is a napsugarak segítségével gyújtották meg a lángot. Az ünnepségen jelen volt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 10-én megválasztott új elnöke is, a német sportdiplomatának ez volt az első hivatalos útja új tisztségében. A sportolók közül elsőként egy 18 éves görög síelő, Joannisz Antoniu vitte a fáklyát, a staféta első orosz tagja pedig Alekszandr Ovecskin, a világ egyik leggólerősebb jégkorongozója, az NHL-es Washington Capitals csatára volt. Az olimpiai váltó október 7-én jut el majd Oroszországba, a láng pedig összesen 65 ezer kilométert tesz meg - ilyen hosszú útja még egyetlen téli olimpia előtt sem volt -, és megfordul majd többek között az űrben, a Bajkál-tó fenekén és az Északi-sarkon is.

- A rövidpályás gyorskorcsolya szezon első idei versenyén magyar döntősért is szurkolhattunk a hétvégén. A sanghaji Vk-versenyen Heidum Bernadett negyedikként zárt 1500 méteren, a Sportország SC 25 éves versenyzőjét a döntőben csak két dél-koreai és egy holland riválisa tudta megelőzni. Ugyanezen a távon Kónya Zsófia 23., Darázs Rózsa pedig 32. lett. Heidum 500 méteren 22., Kónya 25., Keszler Andrea pedig 27. lett 51 induló között. A férfiaknál 1500-on Knoch Viktor 13., Liu Shaolin Sándor 14., Burján Csaba 29. pozícióban zárt, 500-on pedig Liu Shaolin 16., Béres Bence 21., Knoch pedig 22. lett a csaknem 60 fős mezőnyben.

Melyik sportág eseményeit szereted nézni a leginkább a televízióban?x;

- Magyar szempontból nem hozott túl sok eredményt a műkorcsolyázók Oberstdorfban rendezett olimpiai kvalifikációs versenye, ahol Markó Márton a 31., a jégtáncos Turóczi Dóra, Major Balázs kettős a 17. helyen végzett, míg a magyar színekben szereplő Chiappa Chelsea Rose 34. lett, így egyikük sem tudott indulási jogot szerezni a 2014-es téli olimpiára. A téli ötkarikás versenyek történetében most fordul elő mindössze harmadszor, hogy nem szerepel magyar műkorcsolyázó a versenyeken, utoljára ilyenre 1960-ban volt példa. A nőknél egy mindössze 14 éves orosz versenyző, a junior világbajnok Jelena Ragyionova győzött a Nebelhorn Trophyn, a férfiaknál pedig a japán Oba Nobunari diadalmaskodott Oberstdorfban.

- Lassan halad a legendás planicai sírepülő sánc felújítása, így veszélybe kerültek a 2014 márciusában ide tervezett Világkupa versenyek. A szlovén szervezők kérvényezték a nemzetközi szövetségnél (FIS) a versenyek áthelyezését az ottani nagysáncra. Ezzel a döntéssel az is "fenyeget"? hogy a 2013/14-es Világkupa szezonban mindössze két sírepülő verseny maradhat (az ausztriai Klumban) a harrachovi sírepülő világbajnokság mellett. A FIS reakciója és válasza a jövő héten várható a szlovénok kérése kapcsán. Rossz hír a síugrók számára az is, hogy a vasárnapi, az ausztriai Hinzenbachba tervezett nyári GP versenyt a nagy szél miatt törölni kellett, így továbbra is várni kell az összetett Vk-győztes Gregor Schlierenzauer bemutatkozására.

- A szocsi olimpia előtt a norvégiai Lillehammerben elkezdték a jeges edzéseket és csúszásokat az osztrák szánkósok. A tizenegy főből álló nemzeti csapatban ott van a párosban kétszeres olimpiai bajnok Andreas Linger is. A szánkósok Világkupa szezonja november közepén éppen a lillehammeri pályán kezdődik el, majd az osztrákok hazai versenye következik Iglsben.

- Bár nem tartozik közvetlenül a téli játékokhoz, de magyar vonatkozású téli hír, így hírmorzsáink végén beszámolunk Lesták Erzsébet nagyszerű teljesítményéről is. A magyar hegymászó ugyanis feljutott a világ 14. legmagasabb hegyének számító, az összesen tizennégy "nyolcezres" egyikének számító Shisha Pangma központi csúcsára. Arra a csúcsra, ahova még 1987-ben az első komolyabb magyar Himalája expedícióval hat magyar hegymászó(dr. Nagy Sándor és Ozsváth Attila, majd néhány nappal később Balaton Zoltán, Csíkos József, Várkonyi László és Vörös László) jutott fel sikeresen.