NFL

A tíz legdurvább botrány az NFL történetében

Az NFL sosem a jófiúk ligája volt. Drogügyletek, gyilkosságok, fegyverviselés, bűnrészesség, zaklatás, lehallgatási botrányok és fejvadászat is szerepel a bűnlajstromban. De kikről is van szó, és miért követték el bűneiket?

10. Minnesota Vikings és a "Szexhajó"

2005 egyik szép őszi estéjén döntött úgy a Vikingek 17 játékosa, hogy a Minnetonka-tó partjánál két hajót kibérelnek, és azokon prostituáltak szolgálatait igénybe véve orgiát tartanak. A játékosok között olyan neveket is találunk, mint Daunte Culpepper, Nate Burleson, Troy Williamson, Mewelde Moore, Pat Williams és Kevin Williams. A renitensek közül nem mindenki vett ugyan részt a szexaktusokban, de az ő felelősségük is elvitathatatlan. A két hajón egyszerre körülbelül 90-en partiztak, és a helyiek beszámolója szerint a helyszín hemzsegett a szexuális segédeszközöktől, elhasznált óvszerektől és úszott a testnedvekben. Ne legyenek kétségeink felőle, hogy alkoholt és kábítószert is fogyasztottak, ezek ugyanis kötelező partikellékek USA-ban.

Minnesota Vikings csapatkép 2005-ből, kicsit máshogy - Fotó: wordpress.com

Habár a lilák tulajdonosa, Zigy Wilf igen kemény büntetéseket helyezett kilátásba, az érintettek természetesen megúszták egy fagyira való pénzbüntetéssel, illetve néhány óra közmunkával. És hogy hogyan buktak le? A tóparton véletlenül összetévesztették a piszoárt és a szomszéd kertjét, az illető pedig nem nézte jó szemmel a játékosok könnyítését, és kihívta a rendőröket.

9. Richie Incognito és Jonathan Martin

A tavalyi esztendőben a hatharom.com is beszámolt arról a különös beavatási rítusról, amit a Miami Dolphinsnál alkalmaztak Jonathan Martinnal és a többi újonccal szemben. A csapat nagy öregjét, Richie Incognitót kérte meg az edzői stáb, törje be a fiatal játékost, hogy beilleszkedjen az NFL miliőjébe és felvegye annak ritmusát. A zaklatás, fenyegetés, megalázás azonban  túl sok volt Martinnak, és a pszichológiai terror hatására összeomlott, kórházi kezelésre szorult.

Incognito (b) és Martin (j) egyes források szerint barátok voltak, de van, ami a barátságba sem fér bele - Fotó: cnn.com

Amerikában, ahogy a világ minden pontján az úgynevezett "bullying" egy nagyon komoly probléma. Az ilyen mértékű megaláztatásokat a szenvedő felek gyakran öngyilkossági kísérlettel hozzák a világ tudtára sorsukat, amolyan utolsó segélykiáltásként. Az amerikai profi sport világára is jellemzőek a beavatási szertartások, a fiatalok ugratása, bántása. Ez ebben az esetben elfogadhatatlan mértékűvé vált, amely könnyen tönkretehetett volna több karriert is. Incognito mellett egyébként kiálltak a csapattársak a játékos eltiltása után, jelenleg éppen csapatot keres, állítólag a Tampa Bay Bucaneers akarja szerződtetni. Jonathan Martin pedig már a San Francisco 49ers csapatának alkalmazásában áll.

8. Lawrence Taylor és egy gyermekprostituált

Lawrence Taylor: kétszeres bajnok a New York Giantsszel, tízszeres Pro Bowler, Hírességek Csarnoka-tag, korának egyik legjobb linebackere, emellett kokainfüggő, alkoholista és egy 16 éves prostituált "megrontója". A liga legjobb védőjének háromszor is megválasztott Taylor már aktív karrierje során is többször ittasan, kábítószer befolyása alatt játszott, volt, hogy prostikat küldött az ellenfél játékosainak, és természetesen ő maga is alkalmazta az örömlányokat. Leghíresebb ügye 2010 májusára datálódik, amikor is egy magát 19 évesnek kiadó, a valóságban viszont lényegesen fiatalabb lánynak fizetett 300 dollárt, ki lehet találni, hogy milyen célból. A hat év felfüggesztett börtönbüntetést így kommentálta: "Nem én vagyok az oka annak, hogy létezik a prostitúció. Igen néha hibázok, és néha elmegyek arra a környékre. Én nem egy játszótéren szedtem fel a lányt, nem volt mögötte az iskolabusz, vagy nem arról szált le. Ő egy dolgozó lány volt, aki feljött a lakásomra. Nem tudtam, hogy 16 éves."

Lawrence Taylor, bilincsben - Fotó: Dailymail

Lawrence Taylor egyébként szerepelt Oliver Stone klasszikusában, a Minden héten háborúban, de feltűnt a Vizesnyolcasban, a Shaftben és Maffiózók egy részében is.

7. Ben Roethilsberger és a nők

Big Ben, azaz Benjamin Roethlisberger annak ellenére az NFL egyik legutáltabb játékosa, hogy hivatalosan nem is követett el semmit. A kétszer is nemi erőszak tettével meggyanúsított irányító a felmentő ítéletek ellenére előbb hat-, majd mérsékelt ítéletként négymeccses eltiltást kapott 2010 elején Roger Goodelltől, az NFL vezérétől, emellett egy viselkedésjavító terápián is részt kellett vennie. A Pittsburgh Steelers irányítója a vádakra így reagált: "Sajnálom, hogy társaimnak és a drukkereknek csalódást okoztam. Soha többé nem hozom magam ilyen helyzetbe. Nem követtem el bűntettet, de megsértettem a családom értékeit."

Ben Roethlisberger hivatalosan ártatlan, azonban aligha mossa le magáról már a negatív jelzőket. Itt éppen a rivális Ravens szurkolói poénkodnak - Fotó: baltimoreoreless.com

Roethlisberger védőügyvédje egyébként az az Ed Garland volt, aki a listánkról kimaradó Ray Lewist is védte abban a perben, amelyben gyilkossággal vádolták meg a bajnok Baltimore Ravens 2012-es csapatkapitányát.

6. New England Patriots és a Spygate

Kémkedni nem szép dolog, de igencsak hasznos. Tudjuk ezt a háborúkból, az üzletből és most már az NFL világából is. A 2007-es idény első mérkőzésén a New England Patriots nagyon simán, 38-14-re múlta felül csoportriválisát, a New York Jetset. A mérkőzés után a korábban éppen a Patriotsnál dolgozó Eric Mangini jelezte, a rivális csapat kamerás embere felvette a csapat védelmi edzőinek kézjelzését. Alighanem Mangini sem gondolta volna, hogy kijelentése óriási közutálatot és megvetést indít el Bill Belichickkel, a Pats edzőjével szemben. A liga néhány nappal később rekordnak számító 500 ezer dolláros büntetéssel sújtotta az edzőt, emellett a klub is 250 ezer dolcsitól esett el, és még egy elsőkörös draft picket is elvettek a csapattól.

A Spygate-ügy kirobbanása után az egész liga ellenségnek nyilvánította a Patset - fotó: primeroydiez.com

A Patriots a szezon végén kapta csak meg igazán a büntetést. Egészen a 42. Super Bowlig csodálatosan meneteltek, meccseiket a döntőig 19 pontos átlagkülönbséggel húzták be, és mindenki azt hitte, a Miami Dolphins 1972-es bajnokcsapata után ismét veretlenül megy valaki végig a bajnokságon. Azonban a végállomásnál jött Eli Manning és a New York Giants, és a földbe tiporta Belichickék álmait. A vereség mellett alighanem azóta is eltörpülnek a Spygate pofonja és büntetései a Pats-fanok szemében.

Egy jelenet, amelyet valószínűleg soha nem fogunk elfelejteni:

 

5. Michael Vick és a kutyák

Ha úgy fogalmaztam, hogy Big Ben az egyik legutáltabb játékos, akkor teljes magabiztossággal kijelenthetem, Michael Vick az elsőszámú közellenség évek óta a ligában. Egy állat ugyanis nem perel be, nem kiált segítségért, nem tud úgy ellenkezni, mint egy ember. Vick a Philadelphia Eagles irányítójaként robbant be az NFL világába, az új típusú irányítóhullám egyik elsőszámú tagjaként. Futójátékosokat megszégyenítő sebessége mellett egész jól passzolt, így pedig fényes karrier előtt állt. 2007-ben azonban robbant a bomba, és kiderült, az afroamerikai irányító 2002-től kezdve illegális kutyaviadalokat szervezett otthonában, melyek után az ő beleegyezésével végezték ki a "mérkőzést" elveszítő állatokat. Vick 548 napot tartózkodott a rácsok mögött, az állattartástól pedig örökre eltiltották. Azonban állítása szerint a börtön jó hatással volt rá: "Szörnyen sajnálom, hogy régen közöm volt kutyaviadalokhoz; sajnálom, amit tettem az állatokkal. A börtönben töltött idő alatt rájöttem, hogy a megoldásnak akarok része lenni, és nem a problémának."

Börtönbüntetése után végül a Philadelphia Eaglesnél kapott újra lehetőséget, ami ellen nagyon sokan tiltakoztak. A tüntetőknek véleményem szerint a legteljesebb mértékben igazuk is volt. Nem fair, hogy Vick újra milliókat kereshet, luxusban élhet és ünnepelt sztár lehet, a vízbe fojtott, agyonvert, megkínzott kutyák pedig aligha örülhetnek már bárminek is az életben. A 2013-as szezon elején Vick izomsérülés miatt a partvonalon túlra került a Phillynél, a helyette üstökösként berobbanó Nick Foles mellett pedig már esélye sem volt labdába rúgni (vagy inkább dobni azt), így most a New York Jetsben próbál szerencsét.

4. Brett Favre és a zaklatás

Mindenki Brett apója, azaz Brett Favre a liga egyik legellentmondásosabb játékosa. Egészen 2008-ig ő volt a klubhűség mintaképe, az öreg zseni, akin nem fog a kor és egyfajta idol, példakép volt a fiatal irányítók előtt. Személyes tragédiák kísérték végig az életét: apja elvesztése után nem sokkal féltestvérét megölték, feleségénél mellrákot diagnosztizáltak, a család birtokát Mississippiben a Katrina hurrikán lerombolta, ám ez mind nem törte meg teljesítményét. Előbb megdöntötte John Elway legtöbb győzelem-rekordját (jelenleg: 186), majd pedig Dan Marino TD-csúcsát adta át a múltnak (jelenleg 508). 2007-ben Favre megpedzegette visszavonulását, majd pedig 2008 márciusában hivatalosan is bejelentette, felhagy a profi amerikai futballal. Következett egy brazil szappanopera hosszúságú huzavona a Packers és Favre között, majd végül a legendás 4-es a New York Jets együttesében kötött ki. A zöld-fehéreknél nem igazán sikerült jól az idény, úgyhogy továbbállt egy vállsérülés után. Levezetésként a Green Bay Packers ősi ellenfelét, a Minnesota Vikingset választotta otthonául. Itt még produkált egy parádés, majd egy gyenge szezont. Utolsó mérkőzését 2010 végén játszotta. Habár a Packers-fanok egy része igencsak megorrolt Brett apóra, amiért az ősi ellenfelet választotta levezetésül, mégsem ez volt a legnagyobb hiba, amit elkövetett a 11-szeres Pro Bowler quarterback.

Mellettem az utódom - ma már alig emlékszik valaki Favre rekordjaira. Rodgersszel (j) újjászületett a Packers. - Fotó: packersgab.com

A 2008-as, Jetsnél töltött idénye alatt küldött szexuális tartalmú üzeneteket Jenn Stergernek, a klubnál dolgozó egyik szemrevaló hölgynek, és állítólag még a legnemesebb testrészéről is (nem, ez nem a dobókeze) továbbított fotókat a szépségnek. A mintegy három hónapos nyomozás végeredménye eltiltás ugyan nem, de egy 50 ezer dolláros csekk lett. Az igazságügyi szakértő szerint nem lehetett megállapítani, hogy Favre valóban elküldte-e az üzeneteket és a képeket, a büntetést azért kapta Roger Goodelltől az irányító, mert hátráltatta a nyomozást, és nem volt segítőkész.

Azt túlzás lenne állítani, hogy lerombolta wisconsini szobrát a legendás játékos, de a Vikingshez szerződése és a zaklatás vádja nem tett jót nimbuszának. Ettől persze még a tények, azok tények: Brett Favre minden idők egyik legjobb játékosa.

Brett apó vonzalma teljes mértékben érthető, ám az érdeklődés nem volt kölcsönös... - Fotó: ign.com

3. Aaron Hernandez és az emberölés 

Volt egyszer egy zseniális Florida Gators. A 2008-2009 csapatot olyan sztárok fémjelezték ekkor, mint Tim Tebow, Brandon Spikes, Riley Cooper, Percy Harvin, Maurkice Pouncey és Aaron Hernandez. Tebow története is megérne egy kisebb írást, de a botrányhős a New England Patriots által szerződtetett tight end, Aaron Hernandez lett a csapatból. A játékos mindössze a 113. helyen kelt el a játékosbörzén (korábbi drogügylete miatt csúszott ennyit), ám hamar megmutatta, a liga egyik legjobb játékosa lehet a posztján. Két remekül sikerült esztendő után a Pats újabb öt évre írt alá vele, és a valaha egy tight end által kapott legnagyobb aláírási bónuszt (12,5 millió dollár) csatolta a szerződése mellé. A bristoli születésű játékos körül tavaly nyáron kezdett el forrni a levegő. Júniusban menyasszonya testvérének barátja, Odin Lloyd megölésével vádolták meg, a gyilkosságot pedig állítólag azért követte el, mert egy korábbi, szintén Hernandez által elkövetett kettős leszámolást készült elárulni a rendőrségnek. Természetesen a Patriots a vádak napvilágra kerülése után gyakorlatilag azonnal kivágta a csapatból egyik legjobb játékosát.

Aaron Hernandez valószínűleg soha nem fog szabadulni - Fotó: ibtimes.com

"Amikor egy játékos megszerzésén gondolkodunk, mindig felmérjük a teljes hátterét. Visszanyúlunk a családjához, hol nőtt fel, milyen életstílust képvisel, hova járt középiskolába és egyetemre. Ahogy értékeljük a teljesítményét, az intelligenciáját, a munkaerkölcsét, motivációját, természetét és fejlődési lehetőségeit, ezzel is próbáljuk védeni a csapatunkat a későbbi esetleges rossz eseményektől" - mondta a csapat edzője, Bill Belichick az ügy kirobbanása után.

2. New Orleans Saints és a Bountygate

A kemény ütközések és durva szerelések az amerikai futball velejárói. Megtapsoljuk őket, felszisszenünk, és elismerően csettintünk. De ha egy játékos ezt nem a játék hevében, hanem pénzért teszi úgy, hogy a másik sérülést szenvedjen el, akkor már egészen más ügyről van szó. A 2009-es szezon után kezdődött a nyomozás, rendkívül sok volt ugyanis ekkoriban a sérülés. 2012 márciusában hozták nyilvánosságra, hogy Gregg Williams, a New Orleans Saints korábbi defenzív koordinátora vérdíjat tűzött ki az ellenfél játékosaira. Az edzői stáb tagjaként pénzzel jutalmazta a különböző minőségű sérülésokozásokat. 1500 dollárt ért egy szimpla kiütés, 1000-et pedig, ha kocsival vitték le a játékost. De a tarifa természetesen függött a játékos pótolhatóságától is, például egy kezdő irányító alighanem magasabbra volt taksálva, mint egy sokadik számú futó. Az esetet csak súlyosbítja, hogy a fejpénzekről Sean Peyton, a csapat sikeredzője is tudott. Az edző egyéves eltiltást kapott, míg a rendszer atyját, Gregg Williamst határozatlan időre meszelték el, ám végül egy szezon után ő is visszatérhetett a ligába. A csapattól draftjogokat is elvettek, és játékosaikat is komolyabb időre eltiltották, ám végül ez utóbbi retorziókat mérsékelték.

Gregg Williams (b) és Jonathan Vilma (j) lehet, hogy éppen a díjszabásról diskurálnak - Fotó: sportstalknetwork.com

„Szeretném kifejezni őszinte megbánásomat és sajnálatomat az NFL-nek, Mr. Bensonnak (a Saints tulajdonosa) és a New Orleans Saints drukkereinek azért, hogy részt vettem a „teljesítménybónusz” programban, amíg a Saintsnél dolgoztam. Hatalmas hiba volt a részemről, és már akkoriban is tisztában voltunk vele, hogy helytelen amit csinálunk. Ahelyett, hogy erőltettem volna az egészet, abba kellett volna hagynom. Teljes felelősséget vállalok a szerepemért, és őszintén sajnálom. Kemény leckét tanultam meg, és garantálom, hogy soha többé nem veszek részt hasonlóban, és nem is fogok engedni ilyesmit a környezetemben” - nyilatkozta kissé álszent módon Williams.

A Bountygate és a Spygate is egy olyan dolog a liga életében, amiről mindenki pontosan tudja, hogy az összes csapatnál alkalmazták, mégis csak egy-egy alkalommal derültek ki ezek a dolgok, amelyek után aztán súlyos retorzió járt.

1. O.J. Simpson és a felesége

Az 1969-es draft első választottja, Orenthal James Simpson nyerte a képzeletbeli aranyérmet a nem éppen dicsőséges versengésben. A karrierje nagy részét a Buffalo Billsben töltő futó rekordot állított fel, mint az első olyan játékos, aki 2000 yard fölé jutott egy idényben (ráadásul 14 meccsen érte ezt el), illetve a nevéhez fűződik még a legtöbb yard/meccs átlaga egy év alatt, amely jelenleg 143.1 yard. Először 1967-ben nősült meg, feleségétől két lánya és egy fia született, ám az egyik leány két évesen megfulladt a házuk úszómedencéjében. Simpson még ebben az évben elvált feleségétől. A sikeres karrier után 1985-ben a sztár újra megtalálni vélte az igazit, ezúttal Nicole Brown személyében. Született két gyermekük, házasságuk viszont O.J. viselkedése miatt megromlott, feleségét verte, így az asszony feljelentette őt, és végül 1992-ben váltak el. O. J. sosem nézte jó szemmel, hogy volt felesége más karjaiban találta meg a boldogságot, aminek 1994-ben végül egy kettős gyilkosság lett az eredménye. O.J. ügyvédei tanácsának ellentmondva nem adta fel magát, menekülni akart. Fehér Ford Broncójának üldözését az amerikai televíziós csatornák adásukat megszakítva közvetítették. Simpson végül feladta magát, és nemsokára el is kezdődött a per. A tárgyalás horderejére jellemző, hogy a Los Angeles Times a gyilkosságok másnapjától számított 300 napon át címlapján hozta a történéseket.

O.J. Simpson az autóban, mögötte az üldözők hada - Fotó: LA Times

A tárgyalás során a kilenc fekete-, két fehérbőrű és egy latin esküdtből álló testület ártatlannak mondta ki Simpsont a gyilkosságokban. Az eljárás során a média befolyása óriási volt, mindenki ezzel a történettel foglalkozott az Egyesült Államokban. Hiába a felmentő ítélet, O. J. vagyona ráment a perekre, és anyagilag lenullázódott.

2007-ben végül mégis börtönbe került, csak nem emberölés, hanem fegyveres rablás, emberrablás és bűnszövetkezés vádjával. 2008 decemberében 33 év börtönre ítélték az egykori sztárjátékost.

OJ Simpson 2008-ban és 2013-ban - Fotó: People

Visszavonulása után színészként talán a Csupasz Pisztoly-filmek Nordbergjeként maradt meg az emlékezetünkben az idén 67. születésnapját ünneplő Simpson.

Bónusz: Justin Timberlake, Janet Jackson és a Nipplegate

Hazánkban 2004-ben tűzte először műsorára a Sport TV a Super Bowlt. Az amúgy is izgalmas Carolina Panthers-New England Patriots mérkőzést igencsak emlékezetessé tette a halftime show. Justin Timberlake és Janet Jackson előadása közben a volt 'N Sync-tag "véletlenül" lehúzta Michael Jackson testvérének felsőjét, így láthatóvá vált annak melle. Az énekes később véletlen balesetnek nevezte az éppen a "I'm gonna have you naked by the end of this song" sornál bekövetkező malőrt, és elnézést kért érte. A CBS 550 ezer dolláros pénzbüntetést kapott az eset miatt.

Az incidens végül rávilágított arra, veszélyes teljesen élőben sugározni az adásokat, mert ki tudja, mi fog történni. Az eset után a különböző élő showműsoroknál, díjátadóknál bevezették a néhány másodperces, esetenként néhány perces késéseket, hogy a készítők tudjanak reagálni az oda nem illő dolgokra, mint például Janet Jackson villantása. A mutogatás végül nem csak a televíziózást változtatta meg, Jawed Karimot ez inspirálta a Youtube videómegosztó létrehozására.

Konklúzió

Hogy miért is hallunk ennyi botrányról az NBA-ben és az NFL-ben? Főleg előbbinél megfigyelhető, hogy pénztől függetlenül mindenki játssza a játékot, gazdag fehér fiúk és szegény fekete srácok egyaránt. A gyakran amerikai gengszterkerületekből érkező, a liga elitjébe bekerülő afroamerikai játékosok nem tudnak mit kezdeni a hirtelen jött népszerűséggel és pénzzel.

Ugyanazokat az embereket tartják maguk mellett, akikkel anno bandáztak gyerekként. A rossz társaság pedig rossz döntéseket szül. Kábítószerek, nők, piák, fegyverek... És már kész is a baj. A ligákban ugyan az újoncoknak részt kell venniük egy oktatáson, amely arra hivatott, hogy felkészítse a játékosokat erre az életre, de amikor megérkezik az első fizetés, minden bölcsesség tovaszáll. 

Desmond Bryant rendőrségi fotója bejárta a mémvilágot - fotó: elitedaily.com

A statisztikák nagyjából azt mutatják, hogy az NFL-játékosok letartóztatási aránya messze elmarad az NBA-től és az amerikai átlagtól is. Az NFL-ben viszont kiugróan magas az illegális fegyverviselés miatti letartóztatás.

2010-es letartóztatási adatok
Liga Százalék
NBA 5,1%
Teljes lakosságra kivetítve 4,2%
MLB 2,1%
NFL 2,0%

Az NFL "jófiúiról" ITT olvashattok bővebben, ahol csapatokra, napokra és ügyekre megtalálható a renitensek adatbázisa.

A lista az író szubjektív véleményét és nem feltétlenül a bűncselekmények súlyát tükrözi.