Taktikai Zóna

Pozitív vagy negatív főszereplő lesz Hazard?

  • Szabó András

A belgák szélsője nem csak az ellenfél, hanem gyenge védekezése miatt a saját kapujára is veszélyes lehet.

Hazard pozitív és negatív hős is lehet / AFP

A belga szélsőhátvédek

A vb egyik meglepetéscsapata a belga, mind pozitív, mind negatív oldalról. Pozitív amiatt, mert annak ellenére, hogy 2002 óta nem voltak ott a világbajnokságon, Eb-re pedig 1984 óta nem kvalifikáltak, az elmúlt években olyan generációt neveltek ki, amire még a brazilok is büszkék lennének.

Az utánpótlásnevelés azonban Németalföld nyugati felében úgy látszik, eléggé egyoldalú lett - Marc Wilmots keretében a nyolc hátvédből egy kivételével mindre középen számítanak klubedzőik, az egy szem Anthony Vanden Borre pedig sérült. Emiatt általában négy középhátvédet kezdet Wilmots, ami miatt ők a vb negatív meglepetése is.

Annak ellenére, hogy milyen könnyű csoportot kaptak, Algériával és Oroszországgal is megszenvedtek a szélsőbekkek hiánya miatt. Alderweireld és Vertonghen nincs hozzászokva, hogy egész meccsen fel-alá kell rohangálnia a vonal mellett, a szélsőik pedig mind olyanok, akik igényelnék ezt, mert mindketten befelé, a kapu felé szeretnek indulni. Ha viszont nem érkezik a vonal mellett a támogatás, akkor úgy járnak, mint a spanyolok: középre tömörödik a védelem, és nincs az az isten, aki ezen a szinten ki tudná passzolni vagy cselezni magát akkora dzsumbujból.

Origi & Fellaini

A széleken vezetett több támadás más szempontból is jót tehet a belgák támadásainak. Az amerikaiak amúgy is középen szeretnek védekezni a széleket szabadon hagyva, viszont a védelmük meglehetősen verhető a beívelésekkel szemben.

Ez kapóra jöhet a belgáknak, akik Fellaini és Origi vezérletével amúgy is az egyik legveszélyesebb csapat a vb-n a levegőben. Logikus lenne, ha Hazard és Mertens megpróbálna minél több szögletet kiharcolni, vagy ha Wilmots előredobná a Manchester United középpályását, ha ég a ház.

vb-2014

Johnson vs Hazard

Persze nem csak a belgák lépnek pályára este. Aki túl tud jutni egy német-portugál-ghánai csoporton, az már tudhat valamit; pláne, ahogy a portugálok ellen is kielemeztük, a jobb oldalon tudnak támadni. Ennek a jobb oldali támadásnak a legfőbb motorja Fabian Johnson, aki a luzitánok ellen félelmetes, mennyit futott fel a támadásokkal; Ronaldo sérülése/nemtörődömsége miatt végül mindkét gólt erről az oldalról származó támadásokból szerezték. A jenkiknek kapóra jöhet, hogy a belgák balszélsője pont egy Ronaldo-imitátor: Hazard iszonyatosan jól cselez, nagyszerűen irányít, viszont a védekezés szót akkor hallotta először, amikor José Mourinho első edzését tartotta a Chelsea-nél.

Emiatt a meccs döntő párharca lehet ez: ha a belgák eleget tudják tartani a labdát ahhoz, hogy Hazardot is bevonják a támadásokba, akkor Johnsonnak kevesebb alkalma lesz támadni. Ha viszont nem tudják átpréselni a németalföldiek a labdát a tengerentúli középpályán, akkor megint szenvedhetnek, és védekezésbeli hiányossága miatt legjobb játékosuk a legnagyobb hátráltató tényező is lehet.

[1444459] 2014-07-01 22:00:00 1H - 2Gx;