Téli hírmorzsák

Kowalczyk lengyel vára bevehetetlen - orosz tarolás Budapesten

Az olimpia közeledtével minden Világkupa versenynek különös jelentősége van, hiszen már csak három hét van a szocsi játékokig.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről. Nem árt ugyanis képben lenni, hiszen nyakunkon az olimpia - fogadási lehetősége garmadájával.

- A lengyelországi Szklarska Porebán a nők 10 km-es klasszikus stílusú tömegrajtos versenyével folytatódott a sífutók Világkupa sorozata. A norvég, finn és svéd sífutók távollétében (náluk az országos bajnokságokat rendezik meg ezen a hétvégén) a lengyel Justyna Kowalczyk volt a toronymagas favorit, aki hozta is a papírfomát.

Az olimpiai és világbajnok sífutó az első kör után már ellépett a mezőnytől, majd fölényesen előzte meg az orosz Julija Csekalevát illetve a remekül hajrázó, de már perc feletti hátránnyal célba érő szintén orosz Julia Ivanovát. Az összetett Világkupa címvédője simán győzött, így kárpótolta a lengyel közönséget a szombati sprintben a negyeddöntőben bekövetkezett korai kiesése miatt. Kowalczyk két évvel ezelőtt is tudott már versenyt nyerni odahaza, akkor is ő volt Szklarska Porebán a legjobb 10 km-en.

- A férfiak 15 km-es klasszikus stílusú versenyének mezőnye is tartalékosnak volt mondható, végül a szinte teljes csapattal érkező kanadai, német és orosz csapatok domináltak, akik egyaránt három-három sífutót tudtak felmutatni az első tíz között a célban. A győzelmet a cél előtt egy kilométerrel hosszú hajrát indító orosz Maxim Vilegzsanyin szerezte meg, mögötte az utolsó hetven méteren jól finiselő Jevgenyij Bjelov lett a második, a kazah Alekszej Poltoranyin pedig harmadikként zárt. A sífutó Világkupa két hét szünet után, február elején az olaszországi Toblachban, az olimpia előtti utolsó versenyekkel folytatódik.

- A Tatjana Volosozar, Maxim Trankov duó a kűrben elkövetett nagy hibái ellenére is megvédte címét párosban a budapesti Syma-csarnokban a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság záró napján. Az orosz kettős a pénteki rövid program után jelentős előnnyel vezetett a négyszeres világ- és Európa-bajnok német Aljona Savchenko, Robin Szolkowy duó előtt, s mivel utóbbiak betegség miatt a kűrtől visszaléptek, valószínűsíthető volt, hogy ismét az ő nyakukba kerül az aranyérem. Honfitársaik, a rövid program után negyedik Kszenija Sztolbova, Fjodor Klimov kettős ugyanakkor nagyon erős, és hibátlanul végrehajtott kűrrel jelentkeztek, s gyakorlatukra pályafutásuk legmagasabb pontszámát kapták a bíróktól, így feljöttek a második helyre. A hármas orosz sikerhez a Vera Bazarova, Jurij Larionov páros járult hozzá. Az orosz műkorcsolyázók fölényesen nyerték meg az Eb-éremtáblázatát, hiszen összesen nyolc éremmel (közte kettő arany) távoztak hazánkból. Az Európa-bajnokság délután a szokásos gálaműsorral zárult.

- A lengyelországi Zakopanéban vasárnap délután egyéni viadallal folytatódott a síugrók Világkupa sorozata. A szél és az eső által is erősen megzavart verseny eléggé vontatottan haladt, amelyet négy ugró után újra is kellett indítani. Végül három órával a kezdést követeőn egyetlen sorozat után hirdettek győztest (lefújva a második kört), ez pedig a norvég Anders Bardal lett, megelőzve a szlovén Peter Prevcet és a német Richard Freitagot. Legutóbb egy éve, éppen itt, Zakopanéban nyert utoljára norvég síugró a Világkupában, Anders Jacobsen révén, azóta harminc Vk-versenyen nem tudtak a dobogó tetejére állni az északiak. A Világkupa sorozat a jövő héten Japánban, Sapporóban folytatódik a síugrók számára.

- Vasárnap délután a váltóversenyével folytatódott a sílövők Világkupa sorozata az olaszországi Antholzban. A férfiaknál ugyan féltávnál még a norvégok vezettek, ám később többször hibáztak lövészetben, így a hajrában a svéd és a francia váltó csatázhatott a győzelemért. Carl Johan Bergmanhoz hasonlóan  az összetett Világkupát vezető Martin Fourcade is hibátlanul lőtt befejező emberként, ám a francia gyorsabban sífutott, így végül a Simon Fourcade, Alexis Boeuf, Jean-Guillaume Béatrix, Martin Fourcade összeállítású francia csapat győzött a svédek és a németek előtt.

- Időben a női váltók versenye kezdődött korábban Antholzban, ahol azonban a negyedik lövészet előtt kissé feltámadt a szél, ami éppen a lőtérre fújta a ködöt, amely olyan sűrű volt, hogy nem lehetett látni az ötven méterre lévő céltáblákat. Ezért a szervezők még a lövészet megkezdése előtt villámgyorsan megállították a versenyzőket, és félbeszakították a viadalt, amelyet valószínűleg nem is pótolnak majd. A biatlonosok számára ezzel a versennyel véget ért az olimpia előtti időszak, az élmezőny tagjai legközelebb a szocsi olimpián találkoznak egymással.

- A svájci Wengenben a férfiak műlesiklásával folytatódott az alpesi sízők Világkupa sorozata. A győzelmet az első futam után még csak a hetedik helyen álló francia Alexis Pinturault szerezte meg, aki a legjobb második futammal végül a német Felix Neureuther és az osztrák Marcel Hirscher előtt szerezte meg pályafutása ötödik Világkupa győzelmét. Hirscher az első futam után még vezetett, de végül nem sikerült nyernie, így nem tudta megelőzni az összetett Világkupában a norvég Aksel Lund Svindalt (757 pont), aki 22 pontot megőrzött fórjából vele szemben.

- A Cortina d’Ampezzóban esedékes női lesiklóversenyt ugyanakkor vasárnap sem sikerült lebonyolítani, mert az időjárás ismét nem volt kegyes a rendezőkhöz - ezen viadal pótlása a jövő héten várható a hölgyek számára.