Szocsi 2014

Fejjel előre az aranyért - skeleton előzetes

A Dukurs-testvérek miatt alighanem a skeleton versenyek lesznek Lettországban a szocsi téli olimpia legnézettebb eseményei.

A február 7-24. között Szocsiban sorra kerülő téli olimpia előtt a hatharom.com sportágismertető sorozatában ezúttal a skeleton lesz soron. A sokak által az egyik legveszélyesebb téli sportnak tartott skeleton az ötkarikás programban relatíve újoncnak számít.

A lebonyolítás rendje:

A szocsi olimpián két számban avatnak bajnokot a skeletonosoknál. A férfi és a női egyes küzdelmeit február 13-15 között rendezik meg, a versenyek helyszíne a Sanki Sliding Center lesz, ahol a szánkósok és a bobosok is küzdenek az érmekért. A XIX. század végén Svájcban "feltalált" sportágban egy, a szánkósportban használthoz hasonló csúszóalkalmatosságon, fejjel előre csúsznak le a versenyzők a jégcsatornában. Mindkét nem küzdelmeiben összesen négy-négy futamot rendeznek és ezek összesített időeredménye adja ki a végső sorrendet. Fontos tudni, hogy a két éllel rendelkező skeletonon sem irányító, sem pedig fékező eszköz nincs, a bátor vállalkozók a "jármű" irányítását súlypontáthelyezéssel tudják megoldani.

Esélyek:

A sportág olimpiai kvalifikációs időszaka január 18-án zárul le, ekkor az aktuális világranglista legjobb harminc férfi és legjobb húsz női skeletonosa indulhat el Szocsiban. A férfiaknál a lett Martins Dukurs az egyértelmű esélyes az aranyéremre. A vancouveri ezüstérmes skeletonos az előző négy szezonban egyaránt megnyerte a sportág összetett Világkupáját, az idei hat versenyből pedig négyet is megnyert. Ráadásul most már egyre gyakrabban tűnik fel mellette bátyja, Tomass Dukurs is az élmezőnyben, aki Winterbergben és mindkét St. Moritzban rendezett Vk-versenyen ezüstérmes volt mögötte. Jó lehet éremre a Park Cityben Világkupa versenyt nyerő (nem mellesleg az összetettben második helyen álló) orosz Alexander Tretyakov és a Lake Placidben győztes amerikai Matthew Antione is.

A hölgyeknél a 2013/14-es szezon eredményei alapján most kétesélyesnek tűnik a verseny. Az eddig megrendezett hat Világkupa verseny közül ugyanis hármat a brit Lizzy Yarnold, hármat pedig az amerikai Noelle Pikus-Pace nyert meg. A ő küzdelmükbe az olimpiai bajnok brit Shelley Rudman szólhat még bele, aki januárban már folyamatosan javuló formát mutatott a versenyeken.

Pikus-Pace most harmadik nekifutásra szeretne végre nyerni az olimpián. A 30 esztendős versenyző a torinói olimpia előtt furcsa balesetet szenvedett (egy bob a célvonal után nem tudott időben lefékezni és rácsúszott a lábára), Vancouverben pedig negyedik lett, pár tizeddel lemaradva az éremről. A 2007-ben vb-címet szerző amerikai skeletonos Vancouver után visszavonult, ám születendő harmadik gyermekének sajnálatos elvesztése miatt átértékelte életét és céljait, majd 2012 nyarán úgy döntött, hogy visszatér a versenyzéshez.

Érdekességek:

- A skeleton már az 1928-as téli olimpián is szerepelt a programban, ahol az amerikai Jennison Heaton győzött testvére John előtt. Érdekesség, hogy a sportág húsz év múlva (ismét a svájci St. Moritzban) szerepelt újra a programban, majd 2002-ben került csak fel ismét a téli olimpiák műsorrára.

- Eddig csupán két versenyző van a téli olimpiák történetében, aki skeletonban két érmet is nyert. Az amerikai John Heaton 1928-ban és 1948-ban (húsz év szünettel!) lett ezüstérmes, míg a svájci Gregor Stähli a 2002-es és a 2006-os olimpián lett egyaránt harmadik.

A női skeleton olimpiai érmesei (2002-2010):
Évszám Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
2002 Tristan Gale (USA) Lea Ann Parsley (USA) Alex Coomber (GBR)
2006 Maya Pedersen (SUI) Shelley Rudman (GBR) Melissa Hollingsworth-Richards (CAN)
2010 Amy Williams (GBR) Kerstin Szymkowiak (GER) Anja Huber (GER)

- Skeletonban a versenyző és a szánkó összesített súlya (férfiak: 115 kg, nők: 92 kg), valamint a szánkó súlya (férfiak: 43 kg, nők: 35 kg) is maximálva van. Amennyiben a skeleton és a versenyző együttes tömege nem éri el az előírtat, járulékos súlyt szerelnek a szánra. Egy jó skeleton szán talpakkal együtt minimum 5.000 dollárba kerül.

-A szánkózás, a szabadstílusú sí, a snowboard és a curling mellett a skeleton az ötödik olyan téli sportág, amelyben még sohasem volt magyar induló a téli olimpián.

- A skeleton versenyzők speciális, testhez simuló ruhát és arcvédővel ellátott védősisakot, a lábukon pedig tüskés talpú cipőt viselnek. Ez utóbbi segít nekik az elinduláskor, amikor a versenyző futva szerez lendületet a rajtnál.

- Nagy-Britannia az egyetlen ország, amely a skeleton mind az öt téli olimpiai szereplése alkalmával tudott érmet szerezni. A britek Szocsiban a női versenyen most is számíthatnak éremre.

A férfi skeleton olimpiai érmesei (1928-2010):
Évszám Győztes Ezüstérmes Bronzérmes
1928 Jennison Heaton (USA) John Heaton (USA) David Carnegie (GBR)
1948 Nino Bibbia (ITA) John Heaton (USA) John Crammond (GBR)
2002 Jimmy Shea (USA) Martin Rettl (AUT) Gregor Stähli (SUI)
2006 Duff Gibson (CAN) Jeff Pain (CAN) Gregor Stähli (SUI)
2010 Jon Montgomery (CAN) Martins Dukurs (LAT) Alexander Tretiakov (RUS)