Téli hírmorzsák

Égő ház és parázs befutó Ruhpoldingban

A célvonalig tartó kiélezett csatát hozott a ruhpoldingi biatlon váltó verseny a férfiaknál.

hatharom.com "Téli hírmorzsák" névre hallgató rovatában igyekszünk benneteket tájékoztatni a téli sportok legfrissebb történéseiről és érdekességeiről.

- Páratlanul izgalmas befutót hozott a ruhpoldingi biatlon Világkupa csütörtöki férfi váltóversenye. A 4x7.5 km-es verseny utolsó embereinél még háromesélyes (orosz, német, osztrák) volt a csata a győzelemért, végül az osztrákok befejező embere, Dominik Landertinger volt a nyerőember. Ő ugyanis nagyjából 800 méterrel a cél előtt leszakította az orosz váltó utolsó futóját, Anton Sipulint, majd a célegyenesben a német Simon Schemppet is megelőzve juttatta az élre a Christoph Sumann, Daniel Mesotitch, Simon Eder, Dominik Landertinger összeállítású Ausztriát. A németek az ezüsttel gazdagodtak ezúttal, de a hazai szurkolóknak nincs okuk az elkeseredésre, hiszen az oberhofi éremmentes hétvége után (harminc éve nem volt ilyenre példa) most mindkét váltójuk dobogós lett. A folytatás Ruhpoldingban pénteken a női 15 km-es egyéni versennyel következik.

Az előzetesen esélyesnek gondolt norvég váltóban az első ember, Johannes Bö rossz napot fogott ki, aki a tartalék lőszerek ellenére is négy (!) büntetőkörre kényszerült, így hiába szerepelt még Tarjei Bö és Emil Hegle Svendsen is a stafétában, az olimpia aranyra is komoly esélyesnek tartott norvégok két perc lemaradással csupán a kilencedik helyen végeztek.

-  A verseny előtti reggelen kisebbfajta tűz okozott riadalmat Ruhpoldingban a svéd csapat háza táján. Az egyik fából készült ház kapott lángra, közvetlenül a svédeket elszállásoló panzió mellett, de szerencsére sem a felszerelések, sem pedig a csapatot kísérő stáb tagjai nem sérültek meg, a szomszédos házban ugyanakkor 300.000 eurós kár keletkezett. Az eset az egy távolabbi hotelben elszállásolt svéd férfiakat nem befolyásolta különösebben, akik jó versenyzéssel a negyedik helyen zárták a 4x7,5 km-es ruhpoldingi váltóversenyt.

- A várakozásoknak megfelelően nem indulhat el a hétvégi altenmarkti Világkupa versenyeken az óriás-műlesikló olimpiai bajnok, Viktoria Rebensburg. A 24 éves versenyző régóta betegséggel küzd, így most számára nem az ausztriai versenyek, sokkal inkább az erőnlét visszaszerzése szerepel a fókuszban. Rebensburg, ha minden jól alakul, akkor a január 18-19-én az olaszországi Cortina d'Ampezzóban sorra kerülő versenyeken térhet vissza a mezőnybe. Altenmarktban a tervek szerint egy lesiklást és egy szuperkombinációt rendeznek, ami kedvez az összetett Világkupát jelenleg minimális előnnyel vezető német Maria Höfl-Rieschnek és reményeink szerint a szintén Szocsira készülődő Miklós Editnek is.

- Kedden este megnyitotta kapuit a szocsi olimpia fő sajtóközpontja, ahol ingyenes internetelérés várja az újságírókat. A nagysebességű internetkapcsolatra vágyó fotósoknak 4.000 rubelért (kb. 80 euró) biztosítanak ilyen jellegű (akár vezetéknélküli) kapcsolatot is, amely a fotók, videók feltöltéséhez nyújthat segítséget. Az Olimpiai Park szomszédságában álló, 158.000 négyzetméteres, kétszintes épület szolgálja ki majd az érkező 70 ország médiamunkásait reggel nyolc és este tizenegy óra között. A havas versenyek helyszínén, a Gorki Media Center január 24-én nyitja majd meg kapuit.