Jégkorong

Díjazták a legjobbakat, Sofron István lett az év játékosa

A Magyar Jégkorong Szövetség szezonzáró gálájára csütörtök este, az EgyKettő fröccsteraszon került sor. Az eseményen adták át az idei Leveles Kupát, Miklós kupát, Kósa kupát, Séra Miklós díjat, Vedres kupát és az ifj. Ocskay Gábor díjat.

Sofron

Emellett a szövetség díjazta az év legjobb férfi, női és inline játékosát. A rendezvény kiváló alkalom volt a szövetséget, és a magyar jégkorongot egész évben támogató szponzorok köszöntésére is. Alább összegeztük, kik lettek a 2013-as év díjazottai. A Miklós, Kósa, Séra és Vedres kupát Dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, a Nemzetközi Jégkorongszövetség elnökségi tagja és Kangyal Balázs sportigazgató adták át - írta az icehockey.hu.

Miklós kupa: Bartalis István, a felnőtt válogatott és az inline válogatott bronzérmes tagja. 1991-ben adták át először a szezon legtechnikásabb játékosának a Miklós Kupát. Miklós Sándor a BKE játékosa volt, háromszor nyert főiskolai világbajnokságot a harmincas években. Négyszeres magyar bajnok, és olimpiát is megjárt jégkorongozónk volt.

Kósa kupa: Idén Nagy Krisztián kapta meg, aki először mutatkozott be a felnőtt válogatottban, ahol bronzérmes lett, az U20-as világbajnokságon pedig a második helyet szerezte meg. Az 1992-1993-as szezont követően nyerte el először a bajnokság legjobban teljesítő újonca az Alba Volán vezetőedzőjéről, Kósa Ambrusról elnevezett díjat. Minden évben az a játékos kapja meg a Kósa Díjat, aki a legjobban épül be a felnőtt csapatba.

Séra Miklós díj: A legjobb utánpótlásedzőnek járó díjat 2007-ben alapította az MJSZ. Idén Marton Tibor kapta, aki a MAC Budapest csapatával a 2012-13-as szezonban megnyerte a serdülő bajnokságot. Emellett az U-15 válogatott edzője. Az elismerés névadója az abban az évben elhunyt Séra Miklós, aki ugyan másik sportágban, a világhírű magyar kajak-kenuban nevelte évtizedeken át legjobbjainkat - ám nagy szerelme volt a jégkorong, korábban még válogatott kerettag is volt.

Vedres kupa: 2013-ban Rajna Miklós kapta. A felnőtt válogatott hálóját először őrző ferhérvári kapus 88,9%-os eredményességgel debütált a teltházas Sportarénában. A VB utolsó, japánok elleni mérkőzésén nagy szerepe volt az 1-0 végeredményben, biztosítva a csapat bronzérmét. A "Legjobb kapus" trófea névadója Vedres Mátyás lett, aki noha labdarúgóként kezdte pályafutását, kora kiemelkedő jégkorongosa lett. Az UTE füves kapuja után a jégkorong-válogatott kapujából is kirobbanthatatlan volt, kilenc világbajnokságon és egy téli olimpián is szerepelt.

Leveles kupa: Erdély Csanád kapta a legjobb ifjúsági korú játékosnak járó Leveles Kupát. A kupát az 1974-75-ös szezonban adták át először. Mindközül ez a legrégebb óta, évről évre új gazdára találó trófea, amelynek Leveles György a névadója, aki a BVSC klasszis játékosa volt. A Leveles kupát Dr. Leveles László, a névadó Leveles György bátyja adta át.

Ifj. Ocskay Gábor Emlékdíj: A díjat a magyar jégkorong-válogatott egykori ikonikus csatárának- ifj. Ocskay Gábor – emlékére alapították. Az emlékdíjat Vas János, a válogatott csatára kapta. A díjat átadta Ocskay Gábor.

Az év legjobbjainak járó díjakat Dr. Kolbenheyer Zsuzsanna és Kangyal Balázs adták át.

Az év legjobb férfi játékosa: Sofron István
Az év legjobb női játékosa: Huszák Alexandra
Az év legjobb inline játékosa: Feil Arnold

Az év legjobb önkéntese: Regős Péter, a Jégkorong Múzeum egyik főszervezője és a hazai hokitörténelem lelkes őrzője.