NHL

Tisztítótűz söpört végig Vancouverben

  • MD

A Vancouver Canucks hét év együttműködés után megvált Alain Vigneault vezetőedzőtől, valamint Newell Brown és Rick Bowness segédedzőktől is a korai playoff-búcsút követően.

Amikor egy csapat egymást követő két évben is már az első körben búcsúzik a rájátszás küzdelmeitől, rögtön felmerül a kérdés az általános igazgató és a szurkolók fejében is, hogy a játékosok vagy az edzői stáb keretén belül kellene változásokat eszközölni a csapat feljavítása érdekében.

A Vancouver Canucksnál az edzők menesztése mellett rakták le a voksukat a menedzsmentben, és kedden bejelentették, hogy nemcsak Alain Vigneault vezetőedzőtől, hanem segédeitől, Rick Bownesstől és Newell Browntól is megválnak. Mike Gillis általános igazgató a bejelentést követően leszögezte, hogy a döntés teljes mértékben az övé, és hogy az eddigi legnehezebb ítélete volt menedzseri pályafutása során.

Vigneault hét évet töltött el a Vancouver Canucks élén, ez idő alatt pedig a franchise történetének legtöbb győzelmével rendelkező szakembere lett. Hatszor végzett vele a csapat az északnyugati csoport élén, kétszer nyerték meg az alapszakaszt, és 2011-ben Stanley-kupa döntőt is játszottak, ahol hét meccsen maradtak alul a Bostonnal szemben.

Alain Vigneault-t hét év után menesztették állásából

Az elmúlt két idény rájátszásában azonban már az első körben búcsúzott a kanadai együttes, és az utolsó kilenc playoff-meccséből csupán egyet nyertek meg a Bálnák. Vigneault-nak így 313-17-57-es alapszakasz mérleggel, de csupán 33-32-es playoff-mérleggel kell távoznia a csapat éléről.

"Egy eredményorientált üzlet ez, és ha megnézzük az elmúlt két rájátszás szereplésünket, mi voltunk a kiemeltek, de mindkétszer elvesztettük az első két hazai meccsünket. Miután az elmúlt két évben sorozatban többször is kikaptunk a playoffban, elérkezik az idő, amikor az üzeneten változtatni kell, és jobbá kell válnunk. Egyszerűen nem jöttek azok az eredmények, amikre számítottunk" - kommentálta a menesztést Gillis általános igazgató.

Vigneault 2007-ben megnyerte a Jack Adams trófeát is, mely a szezon legjobb vezetőedzőjének járó díj. Bár 2008-ban a Vancouver lemaradt a rájátszásról, és ez menedzser szinten változásokkal járt, Vigneault még további öt évig maradt a posztján, és élvezte a vezetőség bizalmát.

Vigneault azonban rosszul jött ki a vancouveri kapus szituációból, és nem tudta kezelni, hogy Cory Schneider és Roberto Luongo is kezdő akart volna lenni a csapatan. Luongo a kiesést követően úgy nyilatkozott, hogy reméli, hogy többet nem kell ilyen helyzetek között szerepelni Vancouverben, és talán ez is a francia-kanadai szakember és stábjának menesztéséhez vezethetett.

A Vancouvert 12 év után söpörték először a playoffban.