UEFA

Könyörtelen az UEFA, tízmeccses eltiltás rasszizmusért

Az Európai Labdarúgó Szövetség minimum tíz mérkőzésre eltiltja azt a játékost, aki rasszista bűncselekményt követ el európai kupameccsen vagy nemzetközi találkozón. A nézőtéri rasszizmus esetén akár stadionbezárást is elrendelhetnek. Mindezekről csütörtöki ülésén döntött az UEFA Végrehajtó Bizottsága.

A nézőtéri rasszista, diszkriminatív megnyilvánulások esetén először részlegesen zárják le a stadiont (szektort), másodszorra stadionbezárást és 50 ezer eurós bírságot rendel el az UEFA. Az eddigieknél súlyosabb büntetésre lehet számítani akkor is, ha a labdarúgók vagy a technikai személyzet tagjai inzultálják a játékvezetőt. Szóbeli támadás esetén az eddigi kettő helyett három meccses eltiltás jár, míg fizikai inzultus esetén 10-15 meccsről meszelhetik el a vétkest.

"Ezzel nagyon erős üzenetet küldünk arra vonatkozóan, hogy az ilyen viselkedést semmilyen formában nem toleráljuk" - jelezte Gianni Infantino, az UEFA főtitkára. A szervezet reméli, hogy az UEFA égisze alatti versenysorozatokban június 1-től bevezetendő új szabályokat valamennyi tagszervezete átveszi.

A fogadási csalásokban és korrupciós bűncselekményekben mostantól nincs elévülési idő, az UEFA bármikor eljárást indíthat. A végrehajtó bizottság új doppinggal kapcsolatos irányelveket is bevezetett, ennek egyik elemeként a következő szezontól egyes esetekben az UEFA vérmintákat is tesztel majd a nemzetközi kupákban szereplő csapatok játékosainál.