Bajnokok Ligája

A Fradi továbbjutása sem elképzelhetetlen? Itt vannak a BL-csoportkör kalapjai!

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtökön tartja a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolását, amelyen az elitligába 25 év visszatérő Ferencváros is érdekelt.

A BL-ben 26 csapat alapból főtáblás, hozzájuk került három kedden - köztük a Ferencváros - és csatlakozik további három szerdán. A nyolc négyes csoportot négy kalapból sorsolják ki. Az elsőbe a címvédőt, valamint az Európa-liga legjobbját, továbbá a hat legmagasabban rangsorolt bajnokság első helyezettjét sorolták. A 2-4. kalap összetételét az UEFA-együttható határozza meg - amint az a szövetség honlapján olvasható. Egy országból két csapat nem kerülhet azonos csoportba. Egyelőre csak az első két kalap pontos névsora ismert (az FTC a negyedik kalapban lesz):

1. kalap

Bayern München (német), Sevilla (spanyol), Real Madrid (spanyol), FC Liverpool (angol), Juventus (olasz), Paris Saint-Germain (francia), Zenit (orosz), FC Porto (portugál)

2. kalap

FC Barcelona (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Manchester City (angol), Manchester United (angol), Sahtar Donyeck (ukrán), Borussia Dortmund (német), Chelsea (angol), Ajax Amsterdam (holland)


A harmadik és a negyedik kalap még nincs kész, hiszen szerda este még rendeznek három selejtezőt. A Salzburg és a Krasznodar továbbjutása esetén biztosan harmadik kalapos, a Midtjylland–Slavia Praha továbbjutója fixen negyedik kalapos lesz – csakúgy a PAOK vagy a Maccabi, ha továbbjut.    


3. kalap

Dinamo Kijev (ukrán), RB Leipzig (német), Internazionale (olasz), Olympiakosz Pireusz (görög), Lazio (olasz), Atalanta (olasz), Salzburg (osztrák) ???, Krasznodar (orosz) ???

 

4. kalap 

FC Bruges (belga), Borussia Mönchengladbach (német), Istanbul Basaksehir (török), Rennes (francia), Ferencváros,  Midtjylland–Slavia Praha, PAOK (görög) ???, Maccabi (izraeli)???, 

 

25 év után újra BL-főtáblás a Fradi // Fotó: MTI

Milyen csoport lenne jó a Fradinak? 

A sorsolást csütörtök este 17 órától tartják, vagyis akkor dől el, hogy a Bajnokok Ligája főtáblájára negyedszázad után visszatérő Ferencváros milyen csapatok ellen mérkőzhet majd meg az ősz folyamán. 

A szurkolók körében természetesen már elkezdődött a lehetséges csoportok kibeszélése. Az egyértelmű, hogy az első két kalap alapján két igazi sztárcsapat is ellátogathat majd az Üllői útra, de a harmadik kalapos Lipcse, Inter vagy Salzburg is a "nagyvad" kategóriát képviseli.  A BL ezen szakaszában azonos nemzetbeli együttesek nem kerülhetnek egy csoportba, és az orosz-ukrán nemzetiségű csapatok is elkerülik egymást. 

Hogy milyen csoport lenne az ideális a Fradi számára, az meglehetősen szubjektív. A játékosok nyilvánvalóan azt szeretnék, ha igazi világsztárok ellen mutathatnánk meg, hogy mit tudnak, míg a szurkolók egy része azért az eredményességet és az esetleg továbbjutást (akár csak az EL-be is) is szem előtt tartják. 

Mi most a játék kedvéért két "leg" verziót is összeállítottunk. Az első szcenárióban inkább a tapasztalatszerzés és a szurkolók kiszolgálása lenne a képzeletbeli cél, a másodikban viszont akár a továbbjutásért való küzdelem is realitás lehetne, igaz inkább csak a harmadik hely elcsípése jöhetne ott is szóba. 

 

"Tanuló csoport"

  • Bayern München, Barcelona, Internazionale/Salzburg, Ferencváros 
  • Real Madrid, Manchester City, Lipcse, Ferencváros 


"Továbbjuthatunk" - csoport 

  • Zenit, Porto, Sahtar Donyeck, Olympiakosz Pireusz, Ferencváros 
  • Porto, Ajax, Dinamo Kijev, Ferencváros 

 

 

Te mely' csapatok ellen néznéd meg szívesen a Ferencvárost?