Bajnokok Ligája

A bukik az UEFA-kottájából dolgoznak? Íme, a favoritok a BL-címre!

A klubkoefficiens és a végső győzelmi esélyek elég komoly összhangban vannak, ez pedig nem a véletlen műve.

A modern futballban az egyik legfontosabb rangsort az európai labdarúgás vezető szervezete, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) határozza meg. Az UEFA-együttható (más/csúnyább néven UEFA-koefficiens), az UEFA-tagországok labdarúgó-válogatottjainak, illetve klubcsapatainak rendezett labdarúgó tornák rangsorolását és kiemelését meghatározó statisztikai adat - áll a definíció a Wikipédián. Ennek jelenleg három különböző típusát különböztetjük meg: UEFA-tagországok nemzeti labdarúgó-válogatottak együtthatói; Ország-koefficiens; Klubkoefficiens.

Mostani cikkünkben utóbbiról van szó, ez röviden nem más, mint a csapat legutóbbi 5 évben a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és az UEFA Európa Konferencia Ligában szerzett pontjainak összessége, illetve a klub tagországának legutóbbi 5 éves átlagának együtthatója közül a magasabb érték. Persze ennek mélységeibe belemenni nem biztos, hogy indokolt, további felesleges hasábok helyett lássuk inkább a felsorolást.

Forrás: UEFA

Amint látható, nem túl meglepő módon az első helyen a Manchester City áll, amely tavaly történelmének első Bajnokok Ligája-trófeáját hódította el. A Guardiola-legénység évek óta Európa legrettegettebb csapata és kétség kívül idén is piszok nehéz lesz elkapni. Mondjuk a Premier League-ben az utóbbi éveknél talán egy fokkal gyengébben muzsikálnak az égszínkékek, a világ legjobb klubfoci sorozatában a címvédés pedig a lehető legnehezebb feladatnak ígérkezik.

Tudtad? Címvédőként BL-döntőt játszani a Milan, az Ajax, a Juventus, a Manchester United és a Real Madrid tudott, de ismételni csak a spanyoloknak sikerült eddig!

Amint az alábbi végső győztes szorzókból is láthatjátok, a bukikat (is) eléggé befolyásolja az aktuális UEFA-együttható rangsor. A toronymagas favorit után itt is a Bayern (5.00), valamint a 14-szeres rekordbajnok Real Madrid (6.50) következik. A negyedik helyre viszont egy igazi fekete ló férkőzött, a Mikel Arteta szárnyai alatt megtáltosodó Arsenal, amely az UEFA-listán csak a 21. (!) helyet foglalja el, de a BL-győzelmére mégis csak 7-szeres pénzt kapnánk.

Érdekességképp jegyezzük még meg, hogy a KL-ben továbbjutást kiharcoló, NBI-címvédő Fradi az 52. az UEFA friss számai alapján. Ezzel többek közt olyan patinás csapatokat előz meg, mint a Freiburg, Betis vagy éppen a jól ismert Fiorentina, jár tehát a kalapemelés.


✅ Ki nyeri a Bajnokok Ligája 2023/24-es idényét:
 

Manchester City @2.85

Bayern München @5.00

Real Madrid @6.50

Arsenal @7.00

PSG @13.00
 

Fogadási lezárul: 2024 június 1. 20:45