Európa Liga

Arsenal, Chelsea, Milan - sztárcsapatok, akiket a Vidi kaphat

Eldőlt, hogy ősszel az Európa Liga csoportkörében szerepelhet a MOL-Vidi. A lehetséges ellenfelek között igazi nagyágyúkat is találunk, sorsolás pénteken.

Nem jött össze a bravúr a magyar bajnoknak, miután a 2-1-es hazai vereséget követően kedden este "csak" 1-1-es döntetlent ért el 40 ezer néző előtt Athénban. Szégyenkezésre vagy búslakodásra azonban semmi ok, hiszen kevesen gondoltuk volna, hogy idáig eljuthat majd a fehérvári alakulat, ráadásul "vigaszdíj" gyanánt ott lesz az Európa Liga, ami tekintve, hogy utoljára hat éve járt a csoportkörben magyar klubcsapat, nem kis eredmény.

Nego, a Vidi menetelésének egyik hőse / Fotó: molvidi.hu

A második számú európai kupasorozat csoportkörének sorsolását majd pénteken tartják. Tekintve, hogy a szerdai és a csütörtöki napon is még jó pár párharcot rendeznek, egyelőre nagyon sok a kérdőjel, de néhány csapat helye már fix, így nagyvonalakban el lehet játszani a gondolattal, hogy milyen álom- vagy éppen rémálomcsoportokat hozhat össze Fortuna a Videotonnak.

Az biztos, hogy a Vidi az alacsony UEFA-koefficiense miatt a 4-es kalapból várhatja az ellenfeleket, vagyis összejöhet egy olyan szcenárió is, hogy három nagy nevű és múltú sztárcsapat mellé kap majd besorolást. A fix helyek a kalapokban:

  • 1-es kalap: Arsenal, Chelsea, Leverkusen, Villarreal, Dinamo Kijev
  • 2-es kalap: -
  • 3-as kalap: Standard Liége, Dinamo Zagreb
  • 4-es kalap: MOL-Vidi, Jablonec

 

A felsorolt együttesek (vagy párok) tehát biztosan a fent jelzett kalapokba kapnak besorolást. Rajtuk kívül azonban akad még olyan biztos csoportkörös résztvevő - tehát potenciális ellenfél -, amelynek kalapja egyelőre ismeretlen.

  • 1-es vagy 2-es kalap: Anderlecht, Lazio, Sporting, Marseille, Milan, Krasznodar, Fenerbarche, Betis, Frankfurt, Szpartak Moszkva, Zürich, Rennes, Poltava, Slavia Praha, Akhisar Belediyespor

 

Az Európa Liga főtáblájának 48 csapatos mezőnyéből tehát 27 hely már elkelt, a maradék 21 helyért még javában dúl a harc. A válaszokat csütörtök estére megkapjuk.

A mezőnyben hat olyan klub van, amely magyar labdarúgót is foglalkoztat: Gulácsi Péter (RB Leipzig), Lang Ádám (CFR Cluj), Balogh Roland és Sallai Roland (APOEL), Kleinheisler László (FK Asztana), Korcsmár Zsolt (Midtjylland) valamint Szántó Tamás (Rapid Wien) ősszel nemzetközi kupamérkőzésen is pályára léphet, ennek feltétele azonban, hogy az utolsó selejtezős lépcsőfokot sikerrel vegye csapatuk.

A Vidi 2012-ben a Gent, a Sporting és a Basel hármasa mellett 6 pontot begyűjtve a csoportja 3. helyén végzett. A BL-selejtezőben mutatott játékkal egy szerencsésebb sorsolás után akár még a továbbjutás is megcélozható, de ehhez az is kell, hogy a Vidihez hasonló erősségű csapatokat húzzanak ki pénteken. Fontos lenne a minél több pont megszerzése, hiszen a koefficienspontok gyűjtése nem csak a Vidinek, de a magyar bajnokságnak is jól jönne.

Marketingszempontból viszont nyilván egy olyan forgatókönyv lenne az ideális, ahol kettő vagy akár három topligás nagyágyú is szerepelne a csoportba. Egy Arsenal, Chelsea, Milan elleni találkozón biztosra vehető a telt ház a Groupama Arénában.

 

Ti melyik verziót látnátok szerencsésebbnek?

 

 

2018-08-30;73