Edzőkérdés

Moyes távozik az Evertontól - hivatalos

Az Everton bejelentette, hogy David Moyes menedzser nem hosszabbítja meg lejáró szerződését, a szezon végén távozik a klubtól. A skót szakember minden bizonnyal honfitársát, a visszavonuló Sir Alex Fergusont váltja a Manchester United kispadján. A Vörös Ördögök még nem jelentették be érkezését.

"A klub megerősíti, hogy David Moyes a szezon végén távozik az Evertontól. A menedzser tegnap este találkozott Bill Kenwright elnökkel, és jelezte, minden vágya, hogy a Manchester Unitedhez csatlakozzon. Az elnök a klub nevében megköszönte David 2002 óta a klubért tett hatalmas szolgálatait" - olvasható az Everton közleményében.

A Manchester United egyelőre nem közölte David Moyes érkezését, de valószínűleg még ma megteszi. A klub egyébként délután hivatalos Facebook-oldalán arra kérte a szurkolókat, hogy küldjenek személyes üzenetet a csapat új menedzserének, Moyesnak. A felhívást pár perc után törölték.

Sir Alex Ferguson szerdán jelentette be, hogy az idény végén befejezi pályafutását. Érdekesség, hogy a két skót 22-szer meccselt egymással, Moyes csak kétszer tudta legyőzni csapatával a Manchester Unitedet (5 döntetlen, 14 MU-siker).

Az 50 éves Moyes 2002 márciusa óta irányítja a Stolverkosokat, 11 év alatt több mint 500 mérkőzésen ült a kispadon (a bajnokságban 425 meccs, 172 győzelem, 123 döntetlen, 130 vereség, 40 százalékos mutató), a klub szerény anyagi lehetőségei ellenére stabil középcsapatot épített, előfordult, hogy két idényen keresztül senkit sem tudott igazolni. Trófeát nem nyert, de széles körben elismerik munkáját. Az európai porondon négyszer szerepelt együttesével, 2009-ben pedig döntős volt az FA-kupában. A profi ligák edzői (LMA) háromszor szavazták meg az Év menedzserének (2002-03, 2004-05, 2008-09), a Premier League-ben tízszer nyerte el a Hónap menedzserének járó elismerést, a mostani szezonban kétszer.

Az Everton idén sokáig versenyben volt a BL-indulásért. A szezon végén szinte biztosan a hatodik helyen, zsinórban másodszor a városi rivális Vörösök előtt végez. Moyes utódját máris elkezdték keresni, az esélyesek között Roberto Martínezt (Wigan), Michael Laudrupot (Swansea) és a játékospályafutását befejező Phil Neville-t emlegetik. Utóbbi ugyanakkor másodedzőként követheti Moyest Manchesterbe.

Ha kinevezik Moyest a Vörös Ördögök élére, máris nagy feladatai lesznek, hiszen Wayne Rooney a hírek szerint elvágyódik az Old Traffordról, míg Cristiano Ronaldót szeretné visszavásárolni a klub. Rooney az Evertonban nevelkedett, és mutatkozott be a Premier League-ben, 2004-ben igazolt az MU-ba. 2006-os önéletrajzában élesen bírálta korábbi edzőjét, de azóta bocsánatot kért, és rendezték viszonyukat.

Az egykori középső védő játékosként a Celticben, a Cambridge Unitedben, a Bristol Cityben, a Shrewsbury Townban, a Dunfermline Athleticben, a Hamilton Academicalban és a Preston North Endben futballozott, utóbbi klubnál kezdte el edzői karrierjét 1998-ban, 2002 tavaszán írt alá a Goodison Parkba.