Manchester United

Lelepleződött Ferguson sztárigazolása?

Mint ismert, a bajnok Manchester United skót menedzsere, Sir Alex Ferguson néhány napja arról beszélt, hogy a nyáron egy fiatal feltörekvő tehetség helyett kész futballistát, egy igazi világsztárt igazolhatnak. Angliában azonnal megindultak a találgatások, de a tegnapi Chelsea meccs után sokan megvilágosodtak.

Vasárnap a Premier League 36. fordulójában a Chelsea együttese 1-0-s győzelmet aratott az Old Traffordon a már bajnok Manchester United felett, komoly lépést téve ezzel a Bajnokok Ligája-szereplés felé. (A londoniak két városi riválissal, az Arsenallal és a Tottenhammel vívnak ádáz harcot a legrangosabb európai kupasorozatért, röviddel a szezon vége előtt még csak annyi biztos, hogy a három csapat közül valamelyik lemarad a BL-ről.)

Ahogy közeledünk a szezon végéhez, gombamód szaporodnak az átigazolásokról szóló hírek és bizony az angol sajtónak nem kell a szomszédba mennie egy-egy szaftosabb pletykáért.

A Szigetországban természetesen az egyik fő témát Sir Alex szombati nyilatkozata jelenti, a Vörös Ördögök menedzserének szavai ugyanis "valami nagy dobást sejtetnek". Noha a Manchester Unitedre nem jellemző, hogy a City vagy a Chelsea stratégiáját követné a költekezés terén, mégiscsak a világ egyik leggazdagabb klubjáról, az angol futball zászlóshajójáról beszélünk, amelynek bőven megvannak az anyagi lehetőségei arra, hogy a legkiválóbb futballistákat foglalkoztassa. Sir Alex Ferguson ugyanakkor messze földön híres arról, hogy kiváló érzékkel szúrja ki a tehetséges fiatalokat, az ősz hajú skót mester igazolásai - néhány kivételtől eltekintve - rendre jó döntésnek bizonyulnak. Az utóbb pár évben azonban az is megfigyelhető volt, hogy az A-kategóriás klasszisok megszerzéséért a Manchester United nem hajlandó felvenni a kesztyűt a dörzsölt menedzserekkel, és a pénzeket esztelen módon költő újgazdag klubokkal.

A tavalyi évben a trendeknek némileg ellentmondva a MU szerződtette az Arsenal holland gólkirályát, Robin van Persie-t. Noha a 24 millió fontos vételár nem kevés, ha Van Persie valódi piaci értékét nézzük, mégis csak annak tűnik. Az Ágyúsoktól leigazolt hollandus röpke egy év alatt a csapat legnagyobb sztárja lett, Sir Alex a szezon egészében áradozott a csatárról, aki 25 góljával idén is a gólkirályi cím legfőbb várományosa. Van Persie megszerzése tehát főnyereménynek bizonyult - talán egyedül a vezérbika szerepét betöltő Wayne Rooney öröme nem lehet őszinte...
Bale a Manchester Unitedben? A nagyobb kiadások nagyobb sikereket jelentettek, hiszen a United a tavalyi szezon drámai körülmények között elbukott bajnoki címe után idén ismét felült Anglia trónjára. Ferguson a 13. elhódított PL-serleg után joggal gondolja úgy, hogy a tulajdonosoktól jókora összegre számíthat az átigazolásokra, a Glazer-família az az eredményességet látva alighanem kötélnek is áll. 
Mint arról korábban beszámoltunk, a hírek szerint több potenciális jelöltje is van a skót mesternek: Ferguson együttese kapcsán a Dortmund csatárát, Robert Lewandowskit, a Tottenham szélsőjét, Gareth Bale-t és a Real Madrid aranylabdás sztárját, Cristiano Ronaldót emlegetik.

De térjünk vissza a vasárnap estére, hiszen egy igazi csúcsrangadót vívtak a Premier League-ben, lévén a bajnok Manchester United a BL-címvédőjét, a Chelsea-t fogadta. A két sztárcsapat találkozója azonban elmaradt a várakozásoktól, a mérkőzés nagy része unalomba fulladt, melyet David Luiz sportszerűtlen alakítása és Juan Mata gólja sem tudott kompenzálni. Ferguson beismerte, "leléptek a gázpedálról", viszont így a Chelsea megszerezte a számára oly' fontos három pontot, ami után több összeesküvés-elmélet "hívőben" össze is állt a kép.

Mert ki járt a legrosszabbul a manchesteri hátraarccal és a vasárnapi mérkőzésen született eredménnyel? A Tottenham.

A Spurs 35 meccsel a háta mögött jelenleg az 5. helyen áll a tabellán, két pontra lemaradva a negyedik Arsenal, és hárommal a harmadik Chelsea mögött. Hogy mi lesz a sorsa André Villas-Boas csapatának, azt még nehéz megmondani, mindenesetre a hétközi Chelsea-Tottenham rangadó sok mindenről dönthet. Például arról, hogy a Spurs idén is lecsúszik-e a BL-ről.  Hogy idén is hiábavaló volt Daniel Levy elnök megfeszített munkája, hogy csapata újfent képtelen beférkőzni a legjobb négybe, ezzel együtt eljutni a legrangosabb európai kupasorozatba. Oda, ahová mindenki vágyik. Az év legjobb játékosának megválasztott Gareth Bale is, akár mit is mondanak a Tottenhamnél.

 A fiatal walesi Sir Alex egyik kedvenc játékosa, már annak idején a Southamptontól is meg szerette volna szerezni, de 2007-ben végül a Tottenham lett a befutó.

Elérkezett a visszavágás ideje?

[1229453] 2013-05-08 20:45:00 Chelsea - Tottenham Hotspurx;