NB I

A Győr fekete áprilisa után nyílt(abb) a bajnokság

A Győri ETO előtte húsz forduló alatt veszített annyi pontot, mint a legutóbbi négyen. Minden csapat legutóbbi öt bajnokiját tekintve a KTE lenne a listavezető. A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapja összegyűjtötte a 25. forduló érdekességeit.

A 25. forduló statisztikái:
GYŐRI ETO FC–MVM PAKS 3-4 (3-0)
Gólszerzők: Völgyi (9.), Strestrik (30.), Kamber (39.), illetve Bartha (55.), Lázok (57.), Eppel (78.), Könyves (90.)
– A listavezető Győri ETO sorozatban a negyedik bajnoki mérkőzésén maradt nyeretlen. Négy forduló alatt tíz pontot veszített, annyit, amennyit előtte 20 fordulóban. Az egész idényt tekintve a 3. és a 21. mérkőzése között csak nyolc pontot hullajtott el, a 22. és a 25. mérkőzése között tízet.
– Közel két éve, 2011 áprilisában maradt legutóbb négy egymást követő bajnoki meccsen nyeretlen a győri együttes.
– Az ETO általában fekete áprilist élt meg az utóbbi években. 2013-ban 5 mérkőzésen 10, 2012-ben 4 mérkőzésen 5, 2011-ben 6 mérkőzésen 11, 2010-ben 4 mérkőzésen 6 pontot veszített. Az elmúlt négy évben csak egyszer, tavaly volt jobb a teljesítménye az év negyedik hónapjában ötvenszázalékosnál, ám akkor április közepétől május közepéig tartott egy rossz sorozat. (Öt mérkőzésen négy szerzett és 11 veszített pont.)
– Az ETO 2012. május 6-án, a DVSC-Teva együttese ellen veszített ezt megelőzően legutóbb hazai bajnoki mérkőzést.
– Négy gólt otthon legutóbb 2007. május 22-én, az MTK ellen kapott bajnoki mérkőzésen. Az a találkozó is 4-3-as vendégsikert hozott.
– A Győr nyolc ponttal vezet (a vesztett pontokat tekintve öttel) az MTK, és héttel a Videoton előtt. Az ETO a következő négy fordulóban négy fővárosi csapattal találkozik, az Újpesttel, a Ferencvárossal, az MTK-val és a Honvéddal, majd otthon az Eger ellen zárja a bajnokságot.
- A szezon első 23 meccsén 19 gólt kapott az ETO, az utóbbi két bajnokin kilencet.
– A Paks 2013 tavaszán másodszor szerzett idegenben legalább négy gólt, március 2-án a Megyeri úton 6-0-ra verte az Újpestet.
– A tolnai zöld-fehérek a hazai bajnoki mérkőzéseken 13, az idegenbelieken 25 gólt szereztek eddig az idényben.
– Ez volt a két csapat negyedik egymás elleni mérkőzése a 2012–2013-as idényben, az első hárman a Paks mindössze egy döntetlent ért el.
 
KTE-PHOENIX MECANO–EGRI FC 3-1 (3-1)
Gólszerzők: Rakovics (6. öngól), Mohl (23.), Rajczi (26.), illetve Zvara (35.)
– Minden csapat legutóbbi öt bajnoki mérkőzését tekintve a Kecskeméti TE a legjobb a mezőnyben! Horváth Ferenc együttese áprilisban 13 pontot gyűjtött, s csak kettőt veszített el.
– A lila-fehérek a múlt héten két bajnokin nyolc gólt szereztek. 180 perc alatt nyolc gólt lőni, noha hétig már többször jutott a csapat, még soha nem sikerült az élvonalban.
– Mohl Dávid, aki az őszi mérkőzéseken egyszer sem talált a kapuba, az egyetlen kecskeméti játékos, aki tavasszal már három bajnokin is gólt lőtt.
– A kecskemétieket a 2012–2013-as bajnoki idényben kétszer segítette öngól. Mindkettőt egri játékos, ősszel Knakal, tavasszal Rakovics szerezte.
– Rajczi Péter legutóbb tíz éve, 2003 tavaszán, a Kaposvári Rákóczi színeiben szerzett NB I-es gólt, nem újpesti játékosként.
– Az Egri FC sorozatban a hatodik idegenbeli bajnoki mérkőzését veszítette el.
– A 18 éves Zvara Dávid élete második NB I-es mérkőzésén megszerezte az első gólját.
 
MTK BUDAPEST–DIÓSGYŐRI VTK 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Vass P. (41.), Balajti (86.)
– A Haladás elleni 1-0-s vereség után az MTK visszatért a régi recepthez: 2013-ban a Diósgyőr elleni volt a harmadik, kapott gól nélkül megnyert hazai bajnokija.
– Tavasszal eddig csak akkor nyert bajnoki mérkőzést az MTK, ha nem kapott gólt.
– Az U21-es válogatott Vass Patrik a legutóbbi nyolc fordulóban harmadszor volt eredményes. Ezzel ebben a szakaszban ő a kék-fehérek legeredményesebb játékosa. Csak a tavaszi bajnokikat nézve Vass kétgólos, hasonlóan az Eger ellen duplázó Kanta Józsefhez.
– A vesztett pontokat tekintve öt pont az MTK hátránya a Győr mögött.
– Balajti Ádám egykori csapatának lőtt gólt.
– A DVTK eddig mindössze egy gólt szerzett idegenben 2013 tavaszán, Tisza Tibor révén, még március elsején. Azóta négy találkozón szerzett gól nélkül maradt.
– Március 1. óta minden bajnokin kapott gólt a Diósgyőr.
– Március kilencedikével kezdődően a borsodiak otthon öt, idegenben nulla pontot gyűjtöttek.
 
LOMBARD PÁPA TERMÁL FC–ÚJPEST FC 0-1 (0-0)
Gólszerző: Chema Antón (80.)
– A lila-fehérek a legutóbbi öt fordulóban háromszor is 1-0-ra győztek.
– A legutóbbi öt fordulóban az Újpest 12 pontot gyűjtött, ez ebben a szakaszban a KTE remeklése után a második legjobb teljesítmény. Az Újpestnek egy ilyen hosszúságú szakaszban ez a legjobb teljesítménye 2011 áprilisa-májusa óta. Akkor egyébként hét fordulóban 18 pontot gyűjtött a csapat Mészöly Géza irányításával.
– Az Újpest emberelőnyben szerezte meg egyetlen gólját, Griffiths ugyanis a 67. percben piros lapot kapott.
– Chema Antón ezt megelőzően egyszer, a Siófok elleni, november 16-i bajnokin szerzett gólt.
– Az Újpest sorozatban másodszor játszott olyan csapat ellen idegenben, amelynek edzője a lila-fehérek egy korábbi csatára. Horváth Ferenc Kecskemétje 1-0-ra legyőzte, de Zsivóczky-Pandel Gyula Pápáját legyőzte.
– A Pápa egy hazai győzelem és döntetlen után kapott ki pályaválasztóként.
– Továbbra is riasztó a gólképtelenség: egy öngól mellett egy pápai játékos által szerzett gól szerepel a tavaszi mérlegben, azt a Győr ellen a most kiállított Griffith lőtte.
 
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–SZOMBATHELYI HALADÁS 3-2
Gólszerzők: Hegedűs (33.), Oláh (45+2., 60., utóbbit 11-esből), illetve Andorka (45+1.), Ugrai (91.)
– Tavasszal másodszor nyert három gólt szerezve a Rákóczi hazai bajnokit. Az első alkalom a Pápa elleni 3-0 volt.
– Oláh Lóránt ősszel két, tavasszal már öt gólt szerzett.
– A kaposváriaknak még mindig negatív a 2013-as hazai mérlegük, öt mérkőzésből csak kettőt nyertek meg, hármat pedig elveszítettek.
– A Haladás a második olyan csapat a Pécs után, amely ellen veretlenül zárja a 2012–2013-as idényt a Rákóczi. Mindkettő ellen négy pontot gyűjtött.
– November 3. óta először veszített idegenbeli bajnokit a Haladás.
– A 2012–2013-as idényben először kapott három gólt a szombathelyi együttes.
– Noha kikapott a Haladás, tavasszal először jutott két szerzett akciógólig.
– A Rákóczi a 29. perctől, Pedro kiállítása miatt tíz emberrel játszott, mindhárom gólját ez idő alatt szerezte.
 
DVSC-TEVA–FGSZ SIÓFOK 4-1 (3-0)
Gólszerzők: Sidibe (2.), Coulibaly (25., 44., 53.), illetve Dajics (62.)
– Miközben a bajnoki cím védője csak vergődik idegenben, s kikapott otthon az Újpesttől is egy öngóllal, a további három hazai meccsét mind háromgólos különbséggel abszolválta.
– Adamo Coulibaly a bajnoki idényben másodszor szerzett három gólt egy mérkőzésen. Az afrikai csatár már csak két góllal van lemaradva Ilie mögött a klub örökranglistáján, akár még ebben az idényben átveheti a második helyet. Sándor Tamás azonban nagyon messze, 25 gólnyira van tőle.
– A Loki 13 gólt szerzett eddig tavasszal, ebből nyolcat a Sidibé, Coulibaly kettős ért el. Még inkább meggyőző a mérleg a legutóbbi három fordulóban: hétből hatot ők lőttek.
– A lehetséges tízből mindössze két csapat ellen gyűjtötte a DVSC-Teva a mostani idényben mind a hat bajnoki pontot. Az első a PMFC-Matias volt, a második a Siófok.
– Miközben a Siófok hazai pályán remekel az utóbbi időben, vendégként sorozatban kilencedszer (!) kapott ki. Idegenben a legutóbbi három mérkőzésén 14 gólt kapott.
– Ez volt a Siófok negyedik olyan bajnokija az idényben, amelyen Dajics gólt szerzett, de az első idegenbeli.
 
FERENCVÁROS–VIDEOTON 0-1 (0-1)
Gólszerző: Torghelle (1.)
– A szerdai, 5-1-re elveszített Ligakupa-döntő után a Videoton visszavágott legyőzőjének.
– Torghelle Sándor a fővárosi csapatokra specializálta magát. 2012-es téli érkezése óta három bajnoki mérkőzést nyert meg a Videoton az ő góljával 1-0-ra. 2012 tavaszán a Honvéd, 2012 őszén az Újpest, 2013 tavaszán a Ferencváros ellenit.
– Két csapat szerzett gólt minden eddigi tavaszi bajnokiján, a Győri ETO és a Videoton.
– A fehérváriak az eddigi nyolc tavaszi bajnokiból hatot (!) idegenben játszottak, s ezeken a találkozókon 13 pontot szereztek. A hátralévő fordulókban kétszer mennek már csak vendégségbe, egyszer Debrecenbe, egyszer pedig Kecskemétre.
– A Videoton a legutóbbi négy fordulóban mindössze egy gólt kapott, Győrben. A csapat gólkülönbsége a „Gomes-éra” eddigi bajnoki találkozóin 20-3.
– A Ferencváros először kapott ki pályaválasztóként, amióta átköltözött a Puskás Stadionba.
– Megtört a zöld-fehérek tavaszi lendülete, a csapat a legutóbbi öt bajnoki mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni. Az ebben a szakaszban elveszített tíz ponttal a zöld-fehérek a második helyen, mindössze három ponttal a Győr mögött állnának.
– A Ferencváros tíz emberrel zárta a mérkőzést, Jenner a 92. percben piros lapot kapott.
 
PMFC-MATIAS–BUDAPEST HONVÉD 0-3 (0-3)
Gólszerzők: Lanzafame (20.), Martinez (52., 57., előbbit 11-esből)
– A Honvéd simán nyert, de a meccs sokaknak arról marad majd emlékezetes, hogy az 51. percben a csapattársával, Martínezzel a büntető elvégzésének lehetőségéért cívódó Lanzafame megkapta a második sárga lapját, s ezért a bíró kiállította.
– A Honvéd visszavágott a Pécsnek az őszi vereségért.
– A kispestiek sorozatban harmadik bajnoki mérkőzésükön nem kaptak gólt.
– Eddigi négy tavaszi idegenbeli mérkőzésükből hármat megnyertek.
– A PMFC a legutóbbi négy hazai mérkőzésén mindössze három pontot szerzett, 2-7-es gólkülönbséggel.
– Ez volt a pécsiek hatodik olyan hazai bajnokija az idényben, amelyen nem szereztek gólt.

Forrás: mlsz.hu