Magyar foci

Kezdődik az NB II és az egyik feljutó már szinte biztos - beharangozó

Az MTK együttese kimagaslik az NB II-ből, míg a második helyért több vidéki fellegvár is harcban áll.

Az NB I-et követően három héttel, azaz most hétvégén útjára indul a labda az NB II-ben is. Noha a Merkantil Bank Liga 2017/18-as kiírásának is van hasonlóan toronymagas favoritja, mint amilyen tavaly volt a Puskás Akadémia, az MTK-t követően a mezőny további része rendkívül kiegyenlítettnek tűnik. Hogy ki jut fel a fővárosi alakulat mellett, arra nehéz lenne voksolni, az esélyeket tekintve hat csapat is eséllyel pályázik az ezüstéremre.

Feczkó Tamást a Hungária körúton is megreptetik majd? - Fotó: blikk.hu

Az oddsok és a játékoskeret alapján is egyértelmű, hogy az MTK célja az azonnali visszajutás. Ennek fényében a játékoskeret minőségben nem is esett át óriási változáson, távozott ugyan Kolomojec, Petkovics, Poór, Ramos, Vadnai és Vukmir, ám sikerült is számottevő igazolásokat végrehajtani, így az olyan játékosok, mint Bori Gábor, Balogh Béla, Farkas Balázs vagy Lencse László komoly erősítést jelenthet.

"El kell felejtenünk a tavalyi évet, és előre kell tekintenünk. A lényeg most az, hogy tanuljunk a történtekből, szépen, szerényen dolgozzunk, és a pályán bizonyítsunk" - nyilatkozta a vezér, Kanta József.

Az MTK a minőségi új játékosok és Feczkó Tamás vezetésével az NB II egyértelműen legerősebb csapata. Keretük összértéke is simán az első, az olyan rutinos rókák pedig, mint Balogh, Vass Ádám, Okuka, Kanta, Bori vagy Torghelle, egyértelműen garancia arra, hogy a kék-fehérek gond nélkül abszolválják az idei esztendőt.

Fotó: blikk.hu

Győrben is komolyan gondolják, hogy a borzalmas néhány évet követően a klubnak az NB I-ben a helye, ennek szellemében többek között Magasföldi József csatlakozott a gárdához. Ahogy az MTK-nál, úgy Győrben sincs hiány a rutinból, elég csak Szatmári Zoltán, Beliczky Gergő, Debreceni András, Kulcsár Kornél vagy Kabát Péter nevére gondolnunk.

Kabáték azonban óvatosan nyilatkoztak az esélyekkel kapcsolatban, keretük ugyanis nem biztos, hogy még elég erős ahhoz, hogy két év alatt két osztály is ugorjanak. Mindenesetre a feltételek adottak és a cél, hogy a klub harcban legyen a feljutásért, ám azt is tudatták mindenkivel, akkor sincs katasztrófa, ha nem sikerül azonnal az NB I-be kerülni.

Fotó: rangado.hu

Nyíregyházán egyelőre a tervek megvannak, ám az állandóság hiányzik. Miután tavaly Mátyus Jánossal és Véber Györggyel is megbukott a gárda és szégyenszemre csak az alsóházban végzett, nyáron Lucsánszky Tamást nevezték ki, akivel hosszabb távon számolnak Szabolcs megyében. A szakmai stábbal együtt a keret is rendesen kicserélődött, érkezett Bajzát, Forró, Pekár, Jova, Csilus és Dragóner, míg távozott Takács Tamás, Tisza, Törtei, Dvorschák, Harsányi és Szécsi is.

Az ügyvezetés azonban leszögezte, néhány éven belül már az NB I és annak is az élmezőnye a cél. "A cél az, hogy öt év alatt egy stabil NB-I-es csapat legyen Nyíregyházán, és nem titkoltan van egy olyan álmunk, hogy az új stadionunkban – mely 2019/2020-ban készülhet el – teltházas UEFA Európa-liga mérkőzést vívjunk. Rengeteg feladat vár még ránk, de a csapat filozófiája nem változhat: első a klub és a címer, második a csapat, és harmadik az egyén. Ezt mindig szem előtt kell tartanunk" - hangzott el a szurkolói ankéton.

Fotó: szon.hu

NB I-es rutinból tehát aligha lesz hiány, már csak a motiváció a kérdés. Nyíregyházán ráadásul igen hamar elfogy a szurkolók türelme, így ha a Szpari nem kezdi jól a szezont, ismét a pánikhangulat lehet úrrá Szabolcs megyében.

Tavaly az utolsó fordulóig harcban volt a feljutásért a Kisvárda gárdája, ahol szintén edzőváltás volt a nyáron. Kondás Elemér együttese esetében is nagy játékosmozgásról beszélhetünk, az újdonsült tréner pedig elmondta, legalább olyan jó szereplés lenne a cél, mint az előző évben. A főleg magyar játékosokkal dolgozó keretben szintén sok olyan nevet találni, akik már megjárták az NB I-et, Gosztonyi, Délczeg, Heffler Norbert, Lucas, Minczér és Vermes neve is ismerős lehet a magyar futball szerelmeseinek. Mindazonáltal a Kisvárda esetében bravúr lenne a bronzérem megismétlése, a feljutás pedig valóban kisebb csodával érne fel.

Győr másik csapata, a Gyirmót tavaly esélytelenként küzdött a bennmaradásért, Urbányi István vezetésével csakhamar eldőlt, a sárga-kékek postafordultával távoznak az OTP Bank Ligából. Urbányit Molnár László váltotta, a csapatból pedig távoztak azok a játékosok, akik a gárda magját alkották. Győrben ezúttal nem tűztek ki semmilyen célt, a gárda szeretne lépésről lépésre haladni, aminek majd kiderül, mi lesz az eredménye. A Gyirmót kerete egyáltalán nem rossz, de szerintünk ez csak a felsőházhoz lesz elég, a dobogó már nehezebb küldetésnek ígérkezik.

Fotó: 1912elore.hu

Meg kell még említeni két régi fellegvárat, Zalaegerszeget és Békéscsabát is, akik megszorongathatják az élen állókat. Elsősorban a viharsarki alakulatnál volt nagy jövés-menés, olyan futballisták érkeztek, mint Calvente, Polekszics vagy Eszlátyi, távozott viszont Bényei és Bagi István is. Kettejük közül mi a lila-fehéreknek szavaznánk több bizalmat, akiknek az előző szezonban is kitűnő sorozataik voltak, hazai pályán pedig nagyon kevés gólt kaptak.

Első ránézésre nehéz észrevenni azt a csapatot, amely a fentebb felsoroltak mellett beleszólhat a végelszámolásba.

Az MTK aranyérme jelenleg biztosnak tűnik, a második helyért pedig tippünk szerint a Győr, a Nyíregyháza és a Békéscsaba küzd majd.

Az első fordulót az NB II-ben vasárnap, illetve hétfőn rendezik meg. A játéknap rangadójának a Budafok-Nyíregyháza, illetve a hétfőre maradó Zalaegerszeg-Győr mérkőzés tűnik.

Ahogy tavaly, úgy az új idényben is minden fordulóban beharangozókkal és tippekkel jelentkezünk az NB II-re, így mindenképpen megéri a hatharom.com-mal tartani hétvégén is.

NB II  2017/2018
Ki nyeri?   
MTK 2.30
Győr 4.50
Nyíregyháza 8.00
Kisvárda 8.00
Gyirmót 9.00
Békéscsaba 15.00
Zalaegerszeg 16.00
Soroksár 30.00
Vác 40.00
Dorog 50.00
Szeged 2011 100.00
Budaörs 100.00
Csákvár 120.00
Siófok 130.00
Sopron 150.00
Budafok 150.00
Cegléd 150.00
Szolnok 150.00
Mosonmagyaróvár 300.00
Kazincbarcika 400.00