Divízió I-es jégkorong vb

Lézershow és négyelés, magyar siker a nyitányon!

  • MD - Szabó Tamás

A magyar válogatott 4-2-re verte a brit nemzeti együttest a budapesti divízió I-es jégkorong-világbajnokság első mérkőzésén.

hoki

Telt ház, lézershow, élőkép és dobszóló fogadta a magyar válogatottat, vagyis a körülményekre nem lehetett panasz. Feltüzelt hangulatban kezdtünk a britek ellen. Sofron István azonnal jelezte, hogy a csapat részéről is indulhat a rock and roll, fél perccel a kezdés után a brit kapu mögött szemtől szemben leterítette egyik ellenfelét, szabályos, hibátlan bodicsekkel küldte jégre a brit versenyzőt. A magyar kapuban Szuper Levente kezdett, aki viszont már kevésbé volt éles. A 32 éves kapus az utóbbi egy évben nem védett, mindössze egy barátságos meccsen állt a kapu előtt. Négy perccel az első harmad vége előtt Phillips lövése átcsúszott a magyar kapus lábai között (0-1). A brit gól előtt a magyar csapat hasztalan támadta a rivális kapuját, Murphy kapus akkor még hibátlanul működött.

Nem úgy a második menetben. Előbb emberelőnyben Ladányi passzát Nagy Gergő bombázta a bal felsőbe (1-1), majd teljes létszámban Sofron lökete kijött Murphyről, Vas Márton a hálóba pöckölte (2-1). Nem sokáig ünnepelhettük a vezetést, két perccel később emberfórban egyenlítettek a britek, Szuper térden volt, Shields a léc alá emelt (2-2). Hat perccel később Ladányi a jól ismert pimasz lövésével ugrasztotta talpra a közönséget, balról, éles szögből tüzelt, egy brit védőről perdült a kapuba a pakk (3-2). Nem sokkal később Vas János is betalált, fájdalom, rövid videózás után rúgó mozdulat miatt anulálták a bírók, így csupán egygólos előnyben vártuk a záró 20 percet.

Persze a magyar csapat gyorsan tett róla, hogy megnyugtatóbb legyen az eredmény, két perc sem telt el a harmadik játékrészből, amikor Sikorcin a jobb oldali körből kilőtte a hosszú sarkot (4-2). Szuper Levente is játékba lendült, bemutatta a meccs védését, egy brit löket után botos kesztyűvel, a jobb felsőből tornázta ki a pakkot. Ahogy teltek a percek, úgy lett szikrázóbb a küzdelem, több volt az ütközés. A bírók nem kedveztek a házigazdának, az utolsó öt percben gond nélkül kiküldték Sofront, Széliget és Sillét. Szerencsére a britek nem éltek a lehetőséggel, így a magyar csapat győzelemmel kezdett a világbajnokságon. Együttesünk végig sokkal többet támadott, 38 lövést küldött kapura, míg a britek csak 20 alkalommal próbálkoztak. Folytatás hétfőn, Dél-Korea ellen. A 19:30-kor kezdődő mérkőzésről élő szöveges tudósításban számolunk be a hatharom.com-on!

Magyarország - Nagy-Britannia
4-2 (0-1, 3-1, 1-0)
Gólok: Nagy G. (23.), Vas M. (29.), Ladányi (37.), Sikorcin (52.), illetve Phillips (17.), Shields (31.)

60. perc: Az utolsó másodpercekre teljesen beszorították a magyarokat Szuper kapuja elé, de a vendégek nem tudták gólra váltani a nyomást! Nyertünk 4-2-re!

60. perc: A mérkőzés utolsó perce következik.

Kezd elfajulni a mérkőzés, a britek agresszív játéka a mi játékosaink türelmét is kikezdi, a bírók pedig asszisztálnak a briteknek a sok magyar kiállítással.

58. perc: Sofron István lőtt kapura, majd Phillips belelökte őt a kapuba. A brit védő nem elégedett meg ezzel, és még a jégen fekvő játékos fejére adott néhány tockost. Érthetetlen módon Sofront állították ki bottal ütésért, így az utolsó két percben emberhátrányban kell megtartanunk a kétgólos előnyt.

58. perc: Szélig Viktor ütőjét fogták le, aki ezt követően durván próbálta azt visszaszerezni. A bírók a britet is szabálytalannak találták, így négy a négyre folytatódhat a játék.

57. perc: Szuper védett gyors egymás utánban többször is, a britek mindent megtesznek a meccs szorossá tételének érdekében.

55. perc: Egymás után két nagy magyar helyzetet hagytak ki a mieink, majd emberhátrányba kerülünk, Sille Tamás gáncsolta ki a brit csatárt.

55. perc: Nagy Krisztián maradt a jégen egy szabályos ütközés után.

54. perc: Kovács Csaba a hatalmas blokk után gólt lőhetett volna, de két brit játékos együttes erővel meggátolta ebben.

53. perc: Az egyik brit lendületből elkaszálta Szupert, de a magyar kapusnak nincs komolyabb baja.

52. perc: GÓÓÓL! Néhány pillanattal az előző brit támadás után Ladislav Sikorcin kétgólosra növeli a magyar előnyt! (4-2)

52. perc: Brit kontrának lett majdnem gól a vége. Gyorsan átjátszották magukat a magyar védelmen, de szerencsére az utolsó ember mellé durrantott.

Átvettük az agresszív letámadás taktikáját a britektől, és már a saját harmadukban elkezdjük zavarni a briteket, ami megakasztja a támadásaikat.

48. perc: Kovács Csaba blokkolt hatalmasat, után láthatóan fájdalmak közepette hagyta el a pályát.

48. perc: Gyors brit támadásnak egy távoli lövés lett a vége, Szupernek alig kellett mozdulnia a védéshez.

47. perc: Myers szúrt oda az egyik magyar védőnek a lefújást követően, a közönség nem díjazta a megmozdulást.

Ahogy az várható volt, a britek kezdték meg nagyobb elánnal a záró felvonást, a magyarok az ellentámadásokra rendezkedtek be.

44. perc: Szuper Levente védett egyet rutinból, de a kipattanót a brit csatár kaparintotta meg, aki egy kaput megkerülő csellel próbálta bevarázsolni a pakkot, de a magyar hálóőr ismét hárítani tudott.

41. perc: A harmadik harmad is a britek korongnyerésével kezdődik.

A válogatott játéka alaposan feljavult, szinte az egész harmadot a britek zónájában töltöttük, és a nyomás végül meghozta gyümölcsét három érvényes és egy érvénytelen találat képében. Vas Jankó a negyedik, meg nem adott gól előtt láthatóan igyekezett az ütőjével a koronghoz érni, de a bírók nem elégedtek meg az igyekezettel, így csak sovány egy gól az előnyünk. Izgalmas utolsó 20 percnek nézünk elébe.

40. perc: Vége a második játékrésznek.Sikerült előbb egyenlíteni majd kétszer is megszereztük a vezetést, így 3-2-vel vonulhatunk pihenőre.

40. perc: Magyar nyomással veszi kezdetét a második harmad utolsó perce.

38. perc: A videóbíró után a kartársak úgy ítélték meg, hogy Vas János a korcsolyájával rúgta be a korongot, így érvénytelenítették azt.

38. perc: GÓÓÓL! A britek teljesen összeestek, Kovács Csaba oldalról látta meg a középen üresen álló Vas Jankót, aki fura mozdulattal kotorta be a pakkot a kapuba. Videóbíróval nézik meg a találatot.

37. perc: GÓÓÓL! Ladányi Balázs indult meg a bal szélen, majd a tőle megszokott szemfüles módon megtalálta a rést Murphy és a kapu között. Ladányi is már kétpontos! (3-2)

37. perc: Kiegészült a brit válogatott.

36. perc: A britek agresszíven támadják le a mieinket, nem is tudunk igazán felállni a brit kapu előtt.

35. perc: Weaver mehet ismét pihenni a büntetőpadra, Hárit lökte meg hátulról, amivel nem vívta ki a közelben álló bíró tetszését.

A kék vonalról próbálkozunk az utóbbi percekben, de mivel nincs senki a kapu előterében, ezért kipattanókkal és beleérintéssel sem tudunk veszélyeztetni.

34. perc: Ladányi tört be lendületből a britek zónájába, de távoli lövése nem okozott gondot Murphynek.

33. perc: Ezt az emberhátrányt sikeresen kivédekeztük, a britek helyzetet sem tudtak teremteni.

33. perc: Emberhátrányban a gyorsaságunkkal próbáljuk megzavarni a britek támadásait már a saját harmadukban. Bartalis István még lövésig is eljutott, de Murphy magabiztosan húzta le lepkéssel a kísérletet.

31. perc: GÓÓÓL! Ez nem tartott sokáig, Colin Shields találatával a britek egalizálnak. (2-2) Ami még rosszabb, hogy közben Benk Andrást is kiszórják a bírók, úgyhogy emberhátrányban folytatjuk.

30. perc: Szirányi Bencét állítják ki két percre bottal akasztásért, az emberhátrányos egység is bemutatkozik a vb-n!

30. perc: Magosi kísérletezett távolról, Murphy önbizalma pedig kezd alábbhagyni, mivel kétszer is megnézte, hogy sikerült-e védenie a lövést.

29. perc: GÓÓÓL! Vas Márton az első találat előkészítése után a vezetést is megszerzi a mieinknek! Sofron lövését még hárította Murphy, de a védővé avanzsált Vas Márton a középre kipattanó korongot értékesítette. (2-1)

A közönségnek nem is kellett több a korai egyenlítő találatnál, ezúttal sem lehet panasz a szurkolásra.

Teljesen átvettük a mérkőzés irányítását, a britek csak másodpercekre tudnak kitörni a harmadukból, ami csupán a sorcserére elég nekik. 

24. perc: Megérezte a vérszagot a válogatott, de Murphy tartja a lelket a vendégekben.

23. perc: GÓÓÓL! Nagy Gergő éles meccsen is betalál a válogatottban! Középen kapott passzt Ladányitól, és kíméletlenül bevarrta kapásból a pakkot Murphy hálójába! (1-1)

22. perc: Szépen járatjuk körbe a korongot, de a lövések rendre elakadnak a brit védőkben.

21. perc: Újabb emberelőnyt kapunk, Weavert bottal akasztásért küldték ki két percre.

21. perc: Ismét a britek nyerik a játékrész első korongbedobását.

A britek, ahogy várható volt tőlük, fizikai hokival próbálták lenyomni a mieinket, de a magyar játékosok nem rettentek vissza az ütközésektől. Az első harmad nagy részét az ellenfél térfelén töltöttük, de Murphy kapus egyelőre mindent fog.

20. perc: Véget ért az első harmad, a britek egy szerencsés köténygóllal vezetnek 20 perc után.

20. perc: Szerencsére a közönséget nem fogta meg a bekapott gól, és a buzdításukból a játékosok is erőt tudnak meríteni, azonban egyenlítésre már nem futja ebben a játékrészben.

20. perc: megkezdődik az első harmad utolsó perce. Rögtön két távoli magyar lövéssel, amik épp csak elzúgtak Murphy kapuja mellett.

19. perc: A brit védő ráült a korongra, és úgy tartotta meg a játékszert a britek zónájának végében. A bírók nem ítéltek semmit.

18. perc: Majdnem egyenlített az első sorunk, de a kipattanó korongot nem tudtuk begyötörni a kapuba.

17. perc: GÓÓÓL! Vezetnek a britek! Szuper kapuja előtt kavarodtak össze a védőink, az első rohamokat még védte a kapus, de utána David Phillips távoli lövése beakadt Szuper mamutjai között. (0-1)

Az utóbbi percekben beszorítottuk a briteket a saját harmadukba, de vagy a védők blokkolnak, vagy Murphy állja a korong útját.

Nem sok teret enged egymásnak a két válogatott, leginkább a kemény ütközések miatt hördülhet fel a közönség.

10. perc: Gyors ellentámadást vezényeltünk le a pálya jobb szélén, de Murphy reflexei eddig a helyükön vannak.

A britekről tudtuk, hogy szeretik a fizikai hokit, ebben a műfajban eddig felveszik a mieink is a kesztyűt velük.

7. perc: Szuper Levente húzott le magabiztosan egy távoli lövést.

A kezdeti brit rohamot sikerült megfogni a korai kiállítással, azóta a mieink akarata érvényesül inkább a pályán.

5. perc: A britek kivédekezték az emberhátrányt.

3. perc: Emberelőnybe kerültünk.

Az első két percben ránk rontott a brit válogatott, de nagyobb helyzetet nem tudtak kialakítani.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a britek nyerték a bulit.

Stephen Murphy kezd a britek kapujában, míg nálunk Szuper Levente kapta meg a bizalmat Rich Chernomaztól.

A britek elleni örök mérlegünk 27 mérkőzésen 15 győzelem, egy döntetlen és 11 vereség 93-76-os gólkülönbséggel a mi javunkra. Utoljára Ljubljanában mérkőztünk meg velük, amikor is 5-4-re kikaptunk a szigetországiaktól.

Az első napon a két nagy riválisként emlegetett Kazahsztán és Olaszország is hozta a kötelezőt. A kazahok a japánokat 5-2-re, az olaszok Dél-Koreát 4-0-ra verték.

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! Alig öt percen belül kezdetét veszi a britek elleni találkozó!