NHL

Győzelmével már csoportelső a Washington

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 76. játéknapján a Washington Capitals a délkeleti csoport élére ugrott, miután 2-1-re legyőzte szétlövésekkel a New York Islanderst. Jaromir Jagr góljával nyert a Boston a New Jersey ellen, de Marian Gaborik is góllal debütált a Columbusban, és csapata 3-1-re leverte a Nashville-t.

Washington Capitals - New York Islanders 2-1 szétlövésekkel

Nem sokan gondolták volna a borzalmas szezonrajt után, hogy idén lesz még keresnivalója a Washington Capitalsnek a rájátszásért folytatott versenyben, de Alexander Ovecskinék az Islanders legyőzésével a szezon során először rájátszást érő helyen tanyáznak.  Persze ehhez kellett az is, hogy a délkeleti csoport idén se bővelkedjen remeklő csapatokban.

Alexander Ovecskinék a liga aljáról felküzdötték magukat a csoportelső helyre

Braden Holtby 35 védéssel járult hozzá a két pont bezsebeléséhez a rendes játékidőben, illetve a ráadásban, majd a szétlövések során rezdületlen maradt a hálója. A Capitals az utóbbi nyolc mérkőzéséből hatot is megnyert, és a győzelmével beérte az eddigi csoportelső Winnipeg Jetst 38 ponttal, de mivel kettővel kevesebb meccset játszottak a fővárosiak, ezért egyelőre náluk az előny. Az Islanders sem sopánkodhatott igazán az elhullajtott pont miatt, hiszen még így is utolérték a New Jersey Devilst, és már egyedül állnak a keleti főcsoport hetedik helyén.

Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning 0-5

Ben Bishop valóságos messiásként érkezett az elmúlt években kapustemetővé váló Tampa Bay Lightninghez, és első mérkőzése nem is sikerülhetett volna szebben. A kétméteres óriás pályafutásának legforgalmasabb estéjén esett túl a Carolina ellen, 45 lövés zúdult a kapujára, de mindet hárította.

Cserébe a Lightning mezőnyjátékosai sem hagyták cserben legújabb csapattársukat, és ötször is betaláltak a lejtmenetben lévő Carolina kapujába. Martin St. Louis góllal és két assziszttal, a góllövő lista élén lévő Steven Stamkos pedig két gólpasszal vette ki részét a fölényes győzelemből. A Lightning már sorozatban negyedik meccsén szerzett pontot, és ezzel beérte a Carolinát a csoport harmadik helyén.

Boston Bruins - New Jersey Devils 1-0

Jaromir Jagr lejátszotta első meccsét a Boston Bruins színeiben, és rögtön győztes góllal asszisztált új csapata meneteléséhez. Jagr a második harmad elején szerzett egy szerencsés találatot, mely a korcsolyájáról pattant be Martin Brodeur hálójába, a többiről pedig már a hazaiak portása, Tuukka Rask gondoskodott, aki 40 védést mutatott be szezonbeli harmadik shutoutjáért, és kétszer a kapuvas is kisegítette a fiatal kapust.

A Boston így továbbra is tartja a lépést a Montreallal a csoportelsőségért folytatott harcban, míg a New Jersey már sorozatban ötödször kapott ki, aminek köszönhetően már nem is tartózkodnak playoffot érő helyen Martin Brodeurék.

Nashville Predators - Columbus Blue Jackets 1-3

A cserestop napjának legnagyobb durranása volt Marian Gaborik Columbusba költözése, de ahogy a Rangersnél is beváltak a Blue Jacketstől szerzett emberkék az első meccsükön, úgy a Columbusnak sem lehetett panasza a szlovák szélsőre a debütálásán.  Gaborik előbb asszisztot szerzett, majd a harmadik harmadban a vezetést is megszerezte a vendégeknek, ami már kitartott a lefújásig.

A győzelemhez ismét sokat adott hozzá Szergej Bobrovszkij aki 38 védéssel zárta a találkozót, folytatva ezzel elképesztő formáját, amivel a rájátszásért folytatott verseny sűrűjébe repítette a Kékkabátosokat. A Blue Jacketsnek ez volt csupán a hetedik győzelme a Nashville otthonában az elmúlt 22 látogatásból.

Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers 3-5

A Washingtonhoz hasonlóan sokan a Flyerst is leírhatták már az idei szezonban, de a narancsmezesek újabban feltámadtak, amit jól bizonyít a Torontóban aratott sikerük is. Öt különböző játékos talált be a vendégek részéről, akiktől a győztes gólt pont Jay Rosehill, a Maple Leafs korábbi verőlegénye szállította.

A Flyers feljött 11. helyre a főcsoportban, de csupán két ponttal vannak lemaradva a 8. New York Rangers mögött. A Toronto továbbra is stabilan őrzi hatodik helyét keleten, ugyanakkor a csapat közelmúltbeli rapszodikus teljesítménye mellett Joffrey Lupulért is izgulhatnak a szurkolók, aki újabb sérülést szedett össze a találkozón.

Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 4-1

Michael Ryder a reneszánszát éli Montrealban, és ennek a Habs drukkerek is örvendhetnek, hiszen a csapat is a csatárral együtt szárnyal. Ryder duplázott a Winnipeg ellen, ami már a kilencedik találata volt, mióta visszakerült NHL-es nevelő együtteséhez a február végi csere során.

Ryder emellett asszisztált is Alex Galcsenjuk találatánál, valamint a csapatkapitány Brian Gionta is betalált a hazaiak részéről, amivel simán nyertek. A Winnipeg sorozatban ötödször kapitulált, és a Washington győzelmével együtt visszacsúsztak a délkeleti csoport második helyére, ezzel együtt pedig már playoff-helyen sem tartózkodnak.

Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 3-4 szétlövésekkel

Amilyen izgalmasan alakult a rendes játékidő, ugyanolyan drámaian fejeződött be végül a Chicago és a St. Louis csoportrangadója. A találkozó végül a szétlövés hatodik körében dőlt el, amikor Kevin Shattenkirk betalált, amivel a St. Louis 2010 februárja óta először tudott nyerni Chicagóban.

A St. Louis győzelmét az is kiemeli, hogy az utolsó harmadban sikerült felállniuk 2-1-es hátrányból. A Chicago ebben a szezonban csupán háromszor vesztett, amikor 40 perc után vezetett (20-1-2).

Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings 4-2

A Phoenix sem adja fel egykönnyen a playoffról szőtt álmait. Pár nappal azután, hogy a címvédő Los Angeles Kingst 3-1-re leverték, ezúttal a Detroitot is lehajrázták a Prérifarkasok egy csodálatos, három gólt szülő második harmadnak köszönhetően. Mikkel Boedker két asszisztot jegyzett, Martin Hanzal pedig kevesebb mint egy másodperccel a vége előtt talált be az üres kapuba.

A Coyotes a cserestop napján három veteránját is elcserélte, de úgy tűnik, hogy ez nem azt jelentette a csapat menedzsmentje részéről, hogy feladták volna a szezont, épp ellenkezőleg. A Detroitnak nemcsak a vereséggel kell megbirkóznia mostanában, hanem az egyre bővülő sérültlistával is: a Detroit öt kezdője nélkül állt ki a Phoenix ellen.

Los Angeles Kings - Minnesota Wild 3-0

A Los Angeles Kings két parádés harmadkezdéssel lenullázta a Minnesota Wildot. Justin Williams és Jeff Carter a találkozó első két lövésével felavatták Niklas Backstrom kapust a vendégek oldalán, majd a második harmad első lövése is szintén beakadt a Wild hálójába, amit szintén Williams jegyzett.

Jonathan Bernier 23 védéssel érte el szezonbeli első, és karrierje hatodik NHL-es shutoutját. Bernier tizedik kezdőmérkőzése volt ez, és eddig csupán egyszer botlott meg vele a csapat.

Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 4-0

Az Edmonton ellőtte az összes puskaporát egy nappal korábban az albertai rangadón, és Vancouverben már a gólszerzés sem ment a fiatal együttesnek. Henrik Sedin góllal és gólpasszal vezette győzelemre a Canuckst, Cory Schneider pedig 23 lövést hárítva ért el shutoutot.

A Vancouver a győzelemmel kétpontos előnyre tett szert a Minnesotával szemben az északnyugati csoportban, míg az Edmonton öt győztes mérkőzés után kapott ki először, és így továbbra sem tudja magát beférkőzni a nyugati legjobb nyolc csapat közé.

NHL
76. játéknap
Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning 0-5
Boston Bruins - New Jersey Devils 1-0
Washington Capitals - New York Islanders 2-1 szétlövésekkel
Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers 3-5
Montreal Canadiens - Winnipeg Jets 4-1
Nashville Predators - Columbus Blue Jackets 1-3
Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 3-4 szétlövésekkel
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings 4-2
Los Angeles Kings - Minnesota Wild 3-0
Vancouver Canucks - Edmonton Oilers 4-0