NHL

Megbosszulta a szezonnyitót a címvédő

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 66. játéknapján összecsapott egymással a Chicago Blackhawks és a Los Angeles Kings, ezúttal pedig a címvédő Királyok győzedelmeskedtek 5-4-re. A Minnesota hetet vágott idegenben a Dallasnak, és az Anaheim már zsinórban harmadik hazai vereségét könyvelte el azok után, hogy sorozatban 13-at nyertek otthon.

Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings 4-5

A Chicago Blackhawks arra készült, hogy söpréssel zárja a szezonbeli párharcot a Kings ellen. A Blackhawks a csodálatos 24 meccses menetelése közben kétszer is elkapta a címvédő grabancát, azonban a Királyok az utóbbi hetek feljavuló formája után bizakodóan érkezhettek Chicagóba, hogy a szezonnyitó csúfos veresége miatt bosszút álljanak a Sólymokon.

A címvédő a szezon harmadik egymás elleni mérkőzésén már le tudta győzni a Chicago Blackhawkst

Egy izgalmas mérkőzésen sikerült ezt véghez vinniük a vendégeknek, akik háromszoros hátrányból álltak fel, ami az elmúlt két lőtt gól nélküli mérkőzés után  felüdülés lehetett a Kings-drukkerek számára, hogy csapatuk még nem felejtette el teljesen a gólszerzés művészetét. A Kings mind az öt gólját az utolsó két harmadban szerezte, amikor már több mint 150 perce volt annak, hogy utoljára feliratkoztak az eredményjelzőre.

A Chicago a harmadik harmad elején a csapatkapitány, Jonathan Toews góljával harmadszor is vezetést szerzett a mérkőzésen, ám az újonc Tyler Toffoli még a játékrész közepe előtt kiegyenlített, majd a vendég csapatkapitány alig másfél perccel a vége előtt már a Kingsnek szerzett előnyt. A Kings így két mérkőzés után újra nyert, és 10 pontra apasztotta a Ducks előnyét a csoportban, míg a Chicago már sorozatban két vereségnél jár.

Dallas Stars - Minnesota Wild 4-7

A Minnesota Wildnak egy bődületesen jó játékra volt szüksége a mezőnyjátékosaitól, hogy véget vessenek dallasi vesszőfutásuknak. A Wild 2003 márciusa óta nem nyert Dallasban, Zach Parisé duplájával egy 16 meccses vereségsorozat végére tehettek pontot a Vadak.

Parisé duplázott, és másik három vendég játékos góllal és assziszttal zárta a találkozót, mely a Wild legjobb offenzív produkciója volt az idényben. Niklas Backstrom, a Wild kapusa az utóbbi 18 mérkőzésén már 14-3-1-es mérleggel büszkélkedhet, és továbbra sem szakadnak le a Vancouverről a csoportbajnoki címért folytatott versenyben az északnyugati divízióban. A Dallas első meccsét játszotta le Brenden Morrow nélkül, és leginkább a csapatkapitány védekezése hiányozhatott a Csillagoknak.

Anaheim Ducks - San Jose Sharks 3-5

Újabban már nem tűnik olyan bevehetetlennek az Anaheim Ducks otthona, mint a 13 meccses hazai győzelmi széria közben. A San Jose Sharks egy csúfos vereség után tért vissza a győzelmi ösvényre méghozzá pont az ősrivális Kacsák ellen, ami csak még édesebbé tehette a sikert Joe Thorntonéknak.

A Sharks már 3-0-ra is vezetett a mérkőzésen, azonban a végén alaposan rezgett a léc alattuk a Ducks feltámadásának köszönhetően, de Antti Niemi állta a sarat a véghajrában. A finn kapus 24 védéssel asszisztált a győzelemhez, Martin Havlat és Brent Burns pedig góllal és gólpasszal vették ki részüket a fontos idegenbeli sikerből.

Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 3-2 szétlövésekkel

A Boston Bruins megszenvedett a négymeccses idegenbeli túráján a góllövéssel, és hazai pályán sem nyílt ki a gólzsák, azonban a csapat védelme és a kapusteljesítmény elegendő volt a két pont megszerzéséhez a Toronto ellen. A kanadaiak közel álltak hozzá, hogy pár napon belül másodszor is legyőzzék a nagy riválisukat, de hiába engedtek csupán hat lövést a harmadik harmadban a hazaiaknak, Patrice Bergeron lövése beakadt James Reimer hálójába.

A szétlövésekben aztán már hatékonyabbak voltak a hazai csatárok, Tyler Seguin és Bergeron is betaláltak, míg Rask a három hazai kísérletező közül kettőt is megállított, így a Boston 2-0-ról fordítva tett szert a két pontra.

Ottawa Senators - New Jersey Devils 3-2 szétlövésekkel

Első meccsét játszotta le Ilja Kovalcsuk nélkül a New Jersey Devils, és ahogy az várható volt, a góllövéssel adódtak is gondjai a Devilsnek. Bár 34 lövést zúdítottak a hazaiak kapujára, Ben Bishop ezek közül 32-t hárított, és a szétlövésben is ellenállhatatlannak bizonyult, miután csak Travis Zajac tudott eredményes lenni ellene.

Martin Brodeur első veresége volt ez visszatérése óta, és bár az előző lockout óta nagyon élvezi a szétlövések adta lehetőséget, idén csupán 2-5-tel áll a Devils ebben a műfajban, míg a Senators mind a négy mérkőzését megnyerte rávezetésekkel. Hogy tetéződjön a baj, a Devilstől Bryce Salvador és Stephen Gionta is idő előtt hagyta el a pályát, úgyhogy a sérüléshullámnak előreláthatólag még nincs vége New Jerseyben sem.

Nashville Predators - Edmonton Oilers 3-2

Szergej Kosztyicin tanult a hibájából, amiért a Nashville Predatorsnál a játékosoktól kezdve a szurkolókig bezárólag mindenki örülhetett. Másfél hete a belorusz játékos egy rossz sorcseréje miatt emberelőnyben kapitulált a Predators, majd a következő két meccsen be sem nevezte őt a keretbe Barry Trotz vezetőedző, azonban most gólt és gólpasszt jegyzett, így jóvá téve múltkori bűneit.

Pekka Rinne 24 védést mutatott be, Martin Erat pedig további két gólpasszal segítette ki a társakat - a cseh játékosnak hét pontja van már az utóbbi három mérkőzésén. A Nashville sorozatban harmadik győzelmével ismét ott van a playoff-verseny sűrűjében, míg az Oilers egyre inkább távolodik tőle.

Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings 2-3

Győzelemmel folytatta tovább idegenbeli túráját a Detroit Red Wings, ezúttal Phoenixből távoztak két ponttal Pavel Dacjukék. Dacjuk volt ismét a Detroit ásza, emberelőnyben előbb előkészített egy találatot, majd utána ő töltötte be a végrehajtó szerepét. Jason LaBarbera, a hazaiak kapus 32 védéssel igyekezett tartani a lelket a csapatában, de a sivatagi együttes mezőnyjátékosaitól ma csupán két gólra tellett.

A Detroit az utóbbi hat mérkőzéséből ötöt megnyert, és őrzi ötödik helyét nyugaton a címvédő Los Angeles Kings előtt. A Phoenix hiába tartott a hétvégén csapatmegbeszélést, nem tud kikecmeregni a gödörből, és már hat mérkőzés óta nyeretlenek a Prérifarkasok.

NHL
66. játéknap
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 3-2 szétlövésekkel
Ottawa Senators - New Jersey Devils 3-2 szétlövésekkel
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings 4-5
Nashville Predators - Edmonton Oilers 3-2
Dallas Stars - Minnesota Wild 4-7
Phoenix Coyotes - Detroit Red Wings 2-3
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 3-5
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 31 51 1. Pittsburgh Penguins* 33 50
Anaheim Ducks* 32 48 2. Montreal Canadiens* 31 45
Minnesota Wild* 31 40 3. Winnipeg Jets* 33 36
Vancouver Canucks 32 40 4. Boston Bruins 31 45
Detroit Red Wings 33 39 5. Ottawa Senators 33 42
Los Angeles Kings 32 38 6. Toronto Maple Leafs 33 38
St. Louis Blues 31 36 7. New Jersey Devils 33 37
San Jose Sharks 31 34 8. New York Rangers 31 33
Nashville Predators 33 34 9. Carolina Hurricanes 30 32
Dallas Stars 32 33 10. Washington Capitals 32 31
Columbus Blue Jackets 32 32 11. New York Islanders 32 31
Phoenix Coyotes 32 30 12. Buffalo Sabres 32 30
Edmonton Oilers 31 29 13. Philadelphia Flyers 31 28
Calgary Flames 30 28 14. Tampa Bay Lightning 32 27
Colorado Avalanche 31 26 15. Florida Panthers 33 24
LM=lejátszott meccs, P=szerzett pont, *=csoportelső