Síugrás

Szlovénia nyerte a parádés hangulatú planicai csapatversenyt

  • VNA

Az előzetes esélyeknek megfelelően a végig vezető szlovén válogatott győzelmével ért véget a planicai sírepülő csapatverseny.

Szombaton reggel a síugró szezon utolsó csapatversenyét rendezték meg a híres planicai sírepülő sáncon. Az előzetes esélyeknek megfelelően a házigazda szlovén csapat győzött. A pénteki egyéni versenyben is remekeltek a szlovén ugrók (közülük hárman is az első hatban végeztek), így csak az lehetett a kérdés számukra, hogy a Vk-csapatversenyben újoncnak számító Andraz Pograjc miként tudja elviselni a téthelyzetet és a telt házas, a lelátón szlovén zászlóerdőt és hatalmas őrjöngést hozó verseny feszültségét. Bár elsőre nem ugrott igazán jól, második ugrása már kétszáz méter feletti volt, így végül Szlovénia simán tudott győzni.

A remekül ugró Jurij Tepes vezette hazai csapat olykor már negyven ponttal is vezetett, végül azonban csak alig 10,7 ponttal előzték meg a pénteki bukása során a keresztszalagját elszakító Anders Jacobsent nélkülöző Norvégiát. A dobogó harmadik fokára a világbajnok Ausztria állhatott fel, amely érdekes módon a Világkupa szezonban rendezett hat csapatversenyből egyszer sem (!) tudott győzni. Csak a végeredményt nézve szoros volt a csata, hiszen húsz ponton belül zárt az első négy helyezett csapat, de Szlovénia sikerét gyakorlatilag mégsem veszélyeztette senki.

Síugró Világkupa - Planica (SLO) - sírepülő csapatverseny
1. Szlovénia (Tepes, Prevc, Pograjc, Kranjec) 1561,8 pont
2. Norvégia (Velta, Elverum Sorsell, Bardal, Stjernen) 1551,1 pont
3. Ausztria (Loitzl, Kraft, Koch, Schlierenzauer) 1546,7 pont
4. Lengyelország (Zyla, Kot, Mietus, Stoch) 1543,2 pont
5. Csehország (Hlava, Hajek, Kozisek, Matura) 1511,6 pont
6. Németország (Neumayer, Freitag, Wellinger, Freund) 1501,6 pont

A csapatverseny érdekessége volt, hogy ha egyéni pontozás lett volna, akkor a japán Kasai Noriakié lett volna a győzelem, a negyven esztendős japán ugyanis 219,5 métert, illetve 220,5 métert ugrott a két sorozat során - így ha formáját megtartja, vasárnap a pénteki negyedik helyéhez képest is előreléphet. A síugrók Világkupa sorozatából ugyanis már csak egyetlen verseny van hátra, amelyet vasárnap délelőtt szintén a planicai sírepülő sáncon rendeznek, ahol a 2012/13-as évad utolsó egyéni versenyére kerül sor.