NHL

Sorozatban tizedik győzelmét aratta a Pittsburgh

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 60. játéknapján Jevgenyij Malkin és Kris Letang nélkül is győzedelmeskedett a Pittsburgh Penguins, mely már zsinórban a tizedik győzelme volt a csapatnak. A Columbus is folytatta menetelését, ezúttal a Nashville-t verték 4-3-ra, a New York Rangers pedig idegenben verte ősriválisát, a New Jersey Devilst.

Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 2-1

Akármilyen akadályt gördítenek a Penguins elé a hoki istenek, Sidney Crosbyék megbirkóznak vele, ami egyáltalán nem jó előjel a keleti főcsoport többi csapata számára. Mint írtuk, a Pingvinek Jevgenyij Malkin és Kris Letang, azaz két szupersztár alkat játékosuk nélkül fogadták a Washington Capitalst kedden, de a menetelésük folytatódott.

Sidney Crosbyék lendülete a sérültek ellenére sem tört meg a Washington ellen

Alexander Ovecskin révén még a vendégek szereztek vezetést - Ovecskin utolsó nyolc gólja a Pittsburgh ellen mind idegenben esett - de a sors igazságot szolgáltatott, és pont a lesajnált védők fordították meg a meccset a Penguins javára. Még a második harmadban egy emberelőny során egyenlített Paul Martin, aki átvette a védelem irányítását Letang hiányában, majd a záró felvonás közepén egy ellenakció során Matt Niskanen már vezetéshez juttatta csapatát.

Sidney Crosby két assziszttal zárta a mérkőzést, Marc-André Fleury pedig 28 védést mutatott be, és már 16. győzelmét jegyezte a szezonban, amivel vezeti a kapusok rangsorát. A Penguinsnek sorozatban ez a harmadik éve, hogy tíz meccset nyert zsinórban, ezzel történelmet írtak Crosbyék, de ami még fontosabb lehet számukra most, hogy a Boston vereségével megszilárdították a helyüket a főcsoport élén.

New Jersey Devils - New York Rangers 2-3

Visszatért oda a New York Rangers, ahol tavaly véget ért a szezonjuk: az ősrivális New Jersey Devils otthonába. Egyik csapat sem teljesített egyenletesen az elmúlt hetekben, főleg ami a góllövést illeti, de egy harmad után már négy találatot jegyeztek a csapatok, bizonyítva azt a tézist, hogy egy igazi csoportrangadón nem számítanak az előzmények.

A maradék két játékrészben már ismét a kapusoké lett a főszerep, és ebben a műfajban a hazaiak portása, Johan Hedberg vesztette el a csatát honfitársával, Henrik Lundqvisttal szemben. Egy rossz sorcsere után Rick Nash vezethette rá a korongot Hedbergre, és a kanadai erőcsatár tizedik találatával a Rangers megnyerte a találkozót. A győzelemmel a Rangers beérte a Devilst, és mivel eggyel kevesebb meccsből állnak 32 ponton, ezért immáron ők a nyolcadikak keleten. A Devils először a szezon során nem tartózkodik playoffot érő helyen.

Columbus Blue Jackets - Nashville Predators 4-3

Szergej Bobrovszkij gyengébb napot fogott ki, de ezúttal a mezőnyjátékosok gondoskodtak arról, hogy ezzel se szakadjon meg a Blue Jackets jó szériája. Mark Letestu gólt és asszisztot jegyzett, Vinny Prospal pedig három gólpasszt osztott ki, amivel a hazaiak már kellemesnek mondható 4-1-es előny birtokába jutottak a harmadik harmad közepére.

A Nashville azonban izgalmassá tette a véghajrát két gyors góllal, de az egyenlítésre már nem maradt idő. A Blue Jackets így már 11 mérkőzés óta mindig szerez pontot, ami franchise rekord az ohiói együttes számára. Scott Howson általános igazgató menesztése óta a csapat 10-5-2-es mérleggel büszkélkedhet, és már tizedikek nyugaton.

New York Islanders - Ottawa Senators 3-5

Egy kínosnak ígérkező találkozóból egy harmad alatt varázsolt fantasztikus győzelmet az Ottawa Senators. A kanadaiak 3-1-es hátrányból kezdték meg a záró játékrészt, de Szergej Goncsár vezérletével előbb kiegyenlítettek, majd egy perccel a vége előtt fordítottak a vendégek.

Goncsár jegyezte a győztes találatot, és emellett két másik gólhoz is asszisztált a jövő hónapban már 39. születésnapját ünneplő orosz bekk. Az Ottawa így folytatja erős játékát, és továbbra is stabil playoff-helyezés birtokában van, annak ellenére, hogy a sérülések egész évben tizedelik a csapatot.

Carolina Hurricanes - Florida Panthers 1-4

Hat elvesztett mérkőzés után a csoportrivális Carolina Hurricanes ellen talált magára a keleti utolsó Florida Panthers. A sikerhez asszisztált a Carolina védőin áthaladó sérüléshullám, melynek köszönhetően az első két harmadban három bekk is lesérült a hatos fogatból.

Ennek ellenére 0-0-val kezdték meg az utolsó játékrészt a csapatok, de addigra már a Florida nyeregben érezhette magát. Alig hat perc alatt három gólt is berámoltak a vendégek, Jacob Markstrom 33 védéssel pedig nagyon közel állt élete első shutoutjához, de Jordan Staal belerontott az örömünnepbe. A Carolina sorozatban negyedik vereségébe szaladt bele.

Montreal Canadiens - Buffalo Sabres 2-3 h.u.

Jonas Enroth lehet a gyógyír a Buffalo Sabres bajaira. A svéd kapus, aki Ryan Miller mögött eddig csak epizódszerepeket kapott, 32 védéssel vállalt nagy szerepet a Buffalo montreali győzelméből. Enroth mellett a másik szokatlan hősnek Steve Ott bizonyult, aki hosszabbításban eldöntötte a második pont sorsát.

Enroth immáron 4-0-s mérleggel büszkélkedhet a kanadaiak ellen, és a Sabres az utolsó nyolc mérkőzéséből csupán kétszer nyert, de akkor mindkétszer Enroth védte a Sabres kapuját. Mivel Ryan Millert lehet elcseréli a csapat, lehet, hogy Enroth ezentúl még több lehetőséghez jut, és ha folytatódik a tendencia, akkor ezzel a Sabres is győzelmekkel gyarapodhat.

Winnipeg Jets - Boston Bruins 3-1

Ondrej Pavelec hősiességét meghálálták a Winnipeg csatárai a harmadik harmadban. A Boston Bruins dominálta az első két harmadot a kanadai városban, de a harmadik játékrészben egy perc alatt kétszer is betaláltak a hazaiak, ami után a Bruinsnak kellett kaparnia, de eredménytelenül tették azt.

Blake Wheeler duplázott, Pavelec pedig 27 védéssel zárta a mérkőzést. A két ponttal a Winnipeg ismét egyedül vezeti a délkeleti csoportot, a Bruins sorozatban második vereségét jegyezte.

Vancouver Canucks - St. Louis Blues 3-2

A Vancouver Canucks nem igazán tudott élni a hazai pálya előnyével a lövések tekintetében, de Cory Schneider miatt nem is volt rá szüksége. A Blues 34-19-re lőtte túl a hazaiakat, de mégis vereséggel kellett távoznia, mivel a négy meccs után először kezdő Schneider fantasztikus formában védett.

Daniel Sedin gólt szerzett és asszisztált is egy másikhoz, a Canucks pedig ismét azonos pontszámmal rendelkezik, mint az északnyugati csoportot vezető Minnesota Wild. A St. Louisnak csupán második veresége volt ez az utóbbi hét mérkőzéséből, az újonc Jake Allennel a kapuban zsinórban hármat megnyertek a Zenészek a vancouveri botlást megelőzően.

Los Angeles Kings - Phoenix Coyotes 3-2

Három lőtt gól nélküli mérkőzés után a Phoenix veteránja, Shane Doan végre véget vetett a sivatagi csapat szenvedésének. Rajta kívül azonban senki más nem tudott betalálni a vendég oldalról, mivel Jonathan Bernier megtáltosodott a hazaiak kapujában. Bernier pályafutása legtöbb védését jegyezte 40-nel, miközben Drew Doughty 33 alapszakasz mérkőzés után először talált be.

A Phoenix góltalansági sorozata 245 perc és 133 lövés után ért véget. A Phoenix és jogelődje, a néhai Winnipeg Jets történetében egyszer sem fordult elő ezt megelőzően, hogy a csapat három meccset lejátsszon egymás után lőtt találat nélkül.

NHL
60. játéknap
Columbus Blue Jackets - Nashville Predators 4-3
New York Islanders - Ottawa Senators 3-5
New Jersey Devils - New York Rangers 2-3
Carolina Hurricanes - Florida Panthers 1-4
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 2-1
Montreal Canadiens - Buffalo Sabres 2-3 h.u.
Winnipeg Jets - Boston Bruins 3-1
Vancouver Canucks - St. Louis Blues 3-2
Los Angeles Kings - Phoenix Coyotes 3-2
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 29 51 1. Pittsburgh Penguins* 31 46
Anaheim Ducks* 28 46 2. Montreal Canadiens* 29 43
Minnesota Wild* 28 34 3. Winnipeg Jets* 30 34
Los Angeles Kings 29 36 4. Boston Bruins 28 41
St. Louis Blues 29 34 5. Ottawa Senators 30 38
Vancouver Canucks 29 34 6. Carolina Hurricanes 29 32
Detroit Red Wings 29 33 7. Toronto Maple Leafs 29 32
San Jose Sharks 28 30 8. New York Rangers 29 32
Phoenix Coyotes 30 30 9. New Jersey Devils 30 32
Columbus Blue Jackets 30 30 10. New York Islanders 29 29
Dallas Stars 28 29 11. Tampa Bay Lightning 29 27
Edmonton Oilers 28 28 12. Philadelphia Flyers 30 27
Nashville Predators 30 28 13. Buffalo Sabres 30 26
Calgary Flames 27 26 14. Washington Capitals 29 25
Colorado Avalanche 28 24 15. Florida Panthers 30 22
LM=lejátszott meccs, P=szerzett pont, *=csoportelső