Jégkorong

Az olimpia kapcsán éleződhet ki az NHL és a KHL közötti ellentét

  • MD

A hivatalos transzferszerződés aláírása óta mondhatni békés a viszony az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) és az oroszországi központú szuperliga (KHL) között, azonban a közelgő téli olimpia miatt ismét nekifeszülhet egymásnak a két óriás.

Alexander Medvegyev, a KHL elnöke jól megválogatta a szavait a napokban, amikor Gary Bettmant, az NHL igazgatóját az ókori görög Hérosztratoszhoz hasonlította. Medvegyev nem érti, hogy az NHL miért nem bólintott rá még az NHL-es játékosok olimpiai részvételére, és szerinte Bettman antihősként akar történelmet írni. Mint ismeretes, Hérosztratosz úgy tett szert hírnévre, hogy felégette Artemisz templomát, ami az ókori világ hét csodájának egyike volt.

"Ha negatív döntés születik? Úgy hiszem, hogyha Bettman Hérosztratosz hírnevét szeretné, akkor valószínűleg meg is fogja kapni. Lehet negatív hősként is szerepelni a történelemben, de úgy vélem, hogy ha törik, ha szakad, az NHL végül jönni fog az olimpiára" - nyilatkozta a befolyásos orosz elnök, akinek szavai egybeestek az NHL második emberének, Bill Dalynek látogatásával Szocsiban.

Így nézne ki egy antihős? Alexander Medvegyev szerint igen

Az NHL a legújabb kollektív szerződésében nem határozta meg, hogy mi legyen a játékosok sorsa a téli olimpia ideje alatt. Az NHL-es játékosok az 1998-as naganói olimpia óta vesznek részt az ötkarikás versenyen, és a kéthetes esemény alatt az NHL menetrendje ilyenkor szünetel, ami több tulajdonosnak sem tetszik. Az NHL illetékesei és a nemzetközi jégkorongszövetség február elején New Yorkban tárgyalt az üggyel kapcsolatban, de akkor nem született végleges döntés.

Medvegyev eközben még több nemzetközi tornát is el tudna képzelni, és korábban már többször is megkereste ez ügyben az NHL-t. A KHL elnöke szerint meg lehetne úgy is szervezni a tornát, hogy amiatt ne maradjon el egy NHL-es vagy KHL-es mérkőzés sem. A jelenlegi elit világbajnokság április végén, május elején szokott lenni, amin csak azok a játékosok tudnak részt venni, akiknek csapata már kiesett az NHL rájátszásából vagy be sem jutott oda.

Korábban világkupát is rendeztek nemzetközi színtéren, de arra utoljára 2004-ben került sor. A kollektív szerződés aláírása után több játékos is jelezte, hogy jó ötletnek tartaná a világkupa visszatérését, ahol az olimpiához hasonlóan a legjobb játékosok játszhatnának a pályán.