NHL

Gólzáporos mérkőzésen maradt alul a Chicago

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 51. játéknapjának esti mérkőzései több meglepetéssel is szolgáltak. Az Edmonton a Chicago vendégeként tudott diadalmaskodni 6-5-re, míg a Columbus az oda-vissza mérkőzések második felvonását is megnyerte a Detroit ellen, szétlövésekkel. A Montreal, a Pittsburgh és az Anaheim is magabiztos győzelemmel menetel tovább.

Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers 5-6

Várható volt, hogy 24 elképesztő meccs után előbb vagy utóbb utol érik a rendes játékidőbeli vereségek a Chicago Blackhawkst, de arra még a legnagyobb kárörvendők sem számítottak volna, hogy majd pont a nyugati utolsó Edmonton Oilers fogja három napon belül a második pofont adni a Sólymoknak. Az Oilers káprázatosan kezdte a mérkőzést, egy harmad után már négy góllal vezettek, Sam Gagner duplázni is tudott az első húsz perc során.

A Chicago a folytatásra már összekapta magát elöl és hátul is - Ray Emeryt időközben le is cserélte Joel Quenneville vezetőedző Corey Crawfordra - és pillanatok alatt eltüntette a többgólos hátrányt. Végül a vendégek kezdőkapusa, Devan Dubnyk sem úszta meg a lehívást, ám Yann Danis a harmadik harmadban bemutatott tíz védésével megtartotta a kanadaiak egygólos előnyét.

A Chicago így már idegenben és hazai pályán is elszenvedte első vereségét rendes játékidőben, ám azt is hozzá kell tenni, hogy ez már a hetedik meccsük volt az utóbbi 11 napon a Sólymoknak. Az Edmonton zsinórban öt elvesztett mérkőzés után nyert először, és a Calgaryt megelőzve immáron a 14. helyet foglalják el a nyugati főcsoportban.

Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets 2-3 szétlövésekkel    

Szinte senki sem gondolta volna, de a Columbus megnyerte a Detroit elleni szezonbéli párharcokat - méghozzá fölényesen. Ötödször és utoljára találkozott a két csapat az idei alapszakaszban, ezúttal Detroitban, alig 24 órával azután, hogy a Columbus hazai pályán lenullázta a Detroitot.

A Blue Jackets nem érte be a tisztes helytállással, és Szergej Bobrovszkij védéseiből ihletet merítve kétszer is vezetést szereztek a találkozón, de a hazaiak mindkét egyenlítettek. Bobrovszkij 20 lövést hárított 65 perc játék alatt, majd a szétlövések során is kivédett két próbálkozást a háromból, miközben Ryan Johansen és Matt Calvert is betaláltak Jimmy Howard kapujába.

A Columbus 5-0-2-re javult az utóbbi hét mérkőzésén, azok után, hogy az első 19 találkozón mindösszesen 12 pontra volt elég a csapat. Ami ennél is nagyobb fegyvertény, hogy a Blue Jackets 4-0-1-re nyerte meg a Detroit elleni derbiket, és valószínűleg egy jó ideig ez volt az utolsó csoportrangadó a két együttes között, mivel jövőre már külön csoportban fognak játszani - a keleti főcsoportban.

Florida Panthers - Montreal Canadiens 2-5

Michael Ryder valóban hazatért. A csatárt még a múlt héten cserélte a Dallas Montrealba, ahol megkezdte NHL-es pályafutását, és Rydernek nem okozott gondot a beilleszkedés. A Tampa Bay elleni két assziszt után ezúttal duplázott és még egy találatot előkészített, amivel hét meccsen már kilenc pontnál jár a csatár montreali színekben.

A Florida nem igazán tudott veszélyes lenni a Montrealra, mindösszesen 16-szor lőttek kapura a mérkőzésen, igaz kétszer is áthaladt a korong Peter Budajon. A Montreal így is könnyed győzelmet aratott idegenben, így nyolc ponttal gazdagodtak a lehetséges tízből ezen az ötmeccses idegenbeli túrán. A Florida közben már hatodik vereségét jegyezte az utóbbi hét találkozón, és még jobban visszamenve, tizenharmadszor kapituláltak az elmúlt 16 összecsapáson.

Pittsburgh Penguins - New York Islanders 6-1

Jevgenyij Malkint előreláthatólag hosszabb időre elvesztette a Pittsburgh Penguins egy egyelőre ismeretlen sérülés miatt, de a Pingvineket ez sem állította meg a győzelmi szériájuk közepette. Sidney Crosby ugyanis élete formájában van, és a csapateredményen túl az egyéni statisztikák is alátámasztják ezt.

Crosby öt assziszttal beállította saját egyéni csúcsát, Chris Kunitz pedig szezonbeli második mesterhármasát jegyezte Crosby szélsőjeként. Kunitz a triplája mellé összeszedett még két asszisztot is, így a kanadai táblázaton feljött a harmadik helyre 36 ponttal, mindösszesen kilenccel lemaradva Crosby mögött az élen.

New Jersey Devils - Winnipeg Jets 3-2 szétlövésekkel

Ezúttal sem adta könnyén a bőrét az a győzelem a New Jersey Devils számára. Bár az Ördögök már két góllal is mentek az első harmad közepén, a Winnipeg Jets fel tudott állni a hátrányból, és már a második játékrészre egalizált. Félő volt, hogy Johan Hedberg önbizalma ismét megcsömörlik, azonban a veterán kapus a hátralévő időben megmakacsolta magát, és a szétlövésekben is hibátlan maradt, míg Patrik Elias a harmadik kör végén betalált.

A győzelem mindösszesen a negyedik volt a Devilsnek az utóbbi 14 mérkőzésén, de a két ponttal megőrizték hetedik helyüket a keleti főcsoportban megelőzve a New York Rangerst, akik viszont két meccsel kevesebbet játszottak eddig.

Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres   3-2

Nem mondhatni, hogy egyik csapat is büszke lehetett volna az eddigi teljesítményre a szezonban, de a Flyersnek és a Sabresnek megadatott a lehetőség, hogy egymás ellen javítsanak gyatra mutatóikon. A Flyers háromszor is felavatta Ryan Millert az első 21 perc alatt, azonban a Sabres nem adta fel, és még az egyenlítés is majdnem összejött nekik, viszont Brayden Schenn az utolsó pillanatokban megakadályozta a korongot a gólvonalon való áthaladásban.

A Flyers és a Sabres is betaláltak emberhátrányból a mérkőzésen. A hazaiak három vereség után nyertek először, így már csak két győzelemmel állnak az 50%-os mutató alatt.

Colorado Avalanche - San Jose Sharks 3-2 h.u.

Ha egy üzlet beindul, mondhatják Denverben. Két nappal a Chicago 6-2-es kioktatása után a Coloradónak újabb fontos két pontot sikerült begyűjtenie, most a San Jose Sharks ellen. A találkozó hősének Matt Duchene bizonyult, aki a hosszabbítás utolsó másodperceiben másodszor is betalált a mérkőzés során. A Colorado így már sorozatban öt hazai győzelemnél jár, és tartja a harmadik helyet az északnyugati csoportban.

Anaheim Ducks - St. Louis Blues 4-2

A St. Louis Bluesnál korai volt az öröm a harmadik harmad elején. Patrik Berglund Bobby Ryan kiállítása során szerezte meg a vezetést a vendégeknek, azonban a büntetett játékos másfél perccel később kiegyenlített, majd Corey Perry duplájával a Kacsák bebiztosították sorozatbeli 11. hazai sikerüket, amivel franchise rekordot állítottak be.

Minnesota Wild - Vancouver Canucks 4-2

Igazi téttel bíró csoportrangadót rendeztek a Minnesota és a Vancouver között, hiszen egy győzelemmel a Wild utolérte volna a kanadai gárdát a csoport élén. Zach Parisé vezérletével már a 24. másodpercben vezetést szereztek a hazaiak, és az előnyt végig tartották ellenfelükkel szemben. Parisé végül duplázott és a Wild harmadik góljához asszisztált, a Wild pedig sorozatban ötödik meccsén szerzett pontot, és holtversenyben vezeti az északnyugati csoportot.

NHL
51. játéknap
Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets 2-3 szétlövésekkel
Florida Panthers - Montreal Canadiens 2-5
Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers 5-6
Pittsburgh Penguins - New York Islanders 6-1
New Jersey Devils - Winnipeg Jets 3-2 szétlövésekkel
Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres 3-2
Colorado Avalanche - San Jose Sharks 3-2 h.u.
Anaheim Ducks - St. Louis Blues 4-2
Minnesota Wild - Vancouver Canucks 4-2
   
Korábban:  
Washington Capitals - New York Rangers 1-4
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 26 45 1. Montreal Canadiens* 26 38
Anaheim Ducks* 24 39 2. Pittsburgh Penguins* 26 36
Minnesota Wild* 24 28 3. Carolina Hurricanes* 24 29
Detroit Red Wings 26 29 4. Boston Bruins 22 35
Los Angeles Kings 23 28 5. Toronto Maple Leafs 26 31
Vancouver Canucks 24 28 6. Ottawa Senators 25 30
San Jose Sharks 24 28 7. New Jersey Devils 26 29
St. Louis Blues 25 28 8. New York Rangers 24 28
Phoenix Coyotes 25 27 9. Winnipeg Jets 25 26
Dallas Stars 24 26 10. New York Islanders 26 25
Nashville Predators 25 26 11. Philadelphia Flyers 27 25
Colorado Avalanche 24 24 12. Washington Capitals 24 21
Columbus Blue Jackets 26 24 13. Tampa Bay Lightning 25 21
Edmonton Oilers 25 23 14. Buffalo Sabres 26 21
Calgary Flames 23 22 15. Florida Panthers 26 20
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső