NHL

A keleti visszatérés mentheti meg a Wild csatárának karrierjét?

  • MD

A New Jersey Devils egyre nagyobb gödörben van az inkonzisztens kapus teljesítmény és a kevés lőtt gól miatt. A legújabb pletykák szerint Lou Lamoriello általános igazgató Dany Heatley-t szerezheti meg a Minnesota Wildból az utóbbi akadály feloldásaként, ez esetben pedig Heatley 2004 után újra együtt játszhatna régi csapattársával, Ilja Kovalcsukkal.

Dany Heatley-t 2010-ig a liga egyik legrettegettebb csatáraként tartották számon, azonban mióta elkerült a keleti főcsoportból, jelentősen visszaesett a kanadai csatár teljesítménye. Ahhoz képest, hogy az Ottawa Senatorsban eltöltött négy év alatt háromszor is 40 gól felett zárt, a San Jose Sharksban egy 39, illetve egy 26, majd tavaly már a Minnesota Wildban csak 24 találatig jutott.

Heatley tehetségét azonban mai napig senki sem vitatja, és sokan a nyugati konferencia számlájára írják a csatár küszködését. 2009-es San Joséba cserélése óta 266 mérkőzésen 212 pontot termelt, azonban amíg a keleti főcsoportban játszott az Atlantában, illetve az Ottawában 507 meccsen 543 ponttal büszkélkedhetett, azaz pont/meccs átlag feletti teljesítmény jellemezte őt.

Dany Heatley (jobbra) a keleti parton, Newarkban találhatna rá ismét gólvágó ütőjére

A New Jersey Devilsszel azok után hozták szóba a csatárt, hogy az Ördögöknek mostanában nagyon nem megy a góllövés. Az utóbbi tizenegy meccsükön csupán három alkalommal szereztek kettőnél több gólt, a csütörtöki Buffalo elleni győzelem során is csak szétlövések útján jutottak el a harmadik találatig az eredményjelzőn. A Devils és a Wild már tavaly is cseréltek egyet, akkor a Minnesotában kegyvesztett Marek Zidlicky került át a keleti partra, és a cseh védő megszerzése jó húzásnak bizonyult, mivel egészen a nagydöntőig menetelt a Devils.

Heatley gyengébb formája miatt most jóval áron alul szerezhetné meg a Devils az egykori gólvágót. Az eddigi pletykák szerint Henrik Tallinder, egy első körös draftjog, illetve egy magasan jegyzett fiatal lenne az ára Heatley-nek, és a csapatok eddig az utóbbi kilétében nem tudtak dűlőre jutni. A Wild szívesen látná Stefan Matteau-t, a Devils tavalyi első körös kiválasztottját, de erről az Ördögök hallani sem akarnak.

Mindenesetre ha létrejönne a csere, az hatalmas pikantériával szolgáltatna, hiszen akkor újra egyesülne Ilja Kovalcsuk és Dany Heatley. A két csatár még az előző lockout előtti három idényben játszottak együtt az Atlanta Thrashersben, méghozzá egy sorban. A 2002-2003-as idényben Heatley 89 pontig jutott, de a következő szezonban autóbalesetet okozott, melynek következtében Dan Snyder nevű csapattársa életét vesztette. A lockout végeztével Heatley jelezte szándékát, hogy cserét szeretne, akkor került az Ottawába Marian Hossáért cserébe.

Kérdés, hogy a Kovalcsuk és Heatley közötti összhang megvan-e még, illetve hogy a két gólvágó ki tud-e teljesedni Newarkban egy olyan előkészítő center nélkül, mint amilyen Marc Savard volt Atlantában.