NHL

Ismét idegenbeli siker született a pennsylvaniai rangadón

Tizenegy meccsel folytatódott az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 2013-as csonkaszezonja. A játéknap nagy rangadója a Philadelphia-Pittsburgh derbi 5-4-re végződött a vendégek javára. A New York Rangers hosszabbításban nyerte a városi rangadót az Islanders ellen, a Boston megállította a Torontót, a Washington pedig 7-1-re ütötte ki a Floridát.

Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 4-5

Harmadszor csapott össze a Flyers és a Penguins az idei szezonban, és az idei tendencia folytatódott, ezúttal is az idegenbeli csapat nyerte a találkozót. Nem is akárhogyan. Jake Voracek duplájával már 4-1-re is ment a Flyers, és le is kergették Marc-André Fleuryt a jégről, a csere Tomas Vokoun azonban a folytatásban megadta a kellő stabilitást a Pingvinek saját harmadában.

Chris Kunitz vezérletével meg is kezdődött a feltámadás, amit végül Kunitz is fejezett be, miután másodszor is betalált a harmadik harmad elején, amivel már a Penguins is kapucserére ösztönözte az ellenfél edzőjét. Később még Scott Hartnell is betalált, azonban egyenlítő gólját nem adták meg a bírók magas bot használata miatt, így a Flyers 5-4-re kikapott. A narancsmezesek így még mindig 50%-os mérleg alatt vannak (11-13-1), és egy meccsel a szezon fele után továbbra sincsenek playoffot érő helyen a keleti főcsoportban.

Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 4-2

A Toronto Maple Leafs azzal a szándékkal érkezett Bostonba, hogy egy győzelemmel megelőzzék a Bruinst, és fellépjenek az északkeleti csoport második helyére a Montreal mögé. Az újonc cserekapus, Anton Khudobin azonban keresztülhúzta a kanadaiak számításait.  A Boston két harmad után 3-1-re állt már, de a Toronto feljött egy gólra alig öt perccel a vége előtt, és a bostoni szurkolók talán már el is kezdtek rémeket látni, hogy a kedvenc csapatuk sorozatban harmadik meccsükön is többgólos előnyt leadva veszít.

Ezen az estén azonban máshogy alakult a forgatókönyv, és Khudobin 25 védésével, valamint Tyler Seguin vezérletével (2+1) végül 4-2-es győzelmet arattak. A Bruins ezzel ellépett három pontra a Torontótól, és már csak egy pont a hátránya a keleti és csoportelső Montreallal szemben.

Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 2-4

Csoportelsők csaptak össze Raleigh-ben a Carolina és a Montreal képében. Justin Peters második találkozóját kezdte meg Cam Ward kidőlése óta, ami azonban nem sikerült olyan emlékezetesre, mint az előző meccs a Buffalo ellen. A csapatok két harmadon keresztül fej-fej mellett haladtak, azonban a harmadik harmad elején Lars Eller és P.K. Subban is betaláltak, amivel eldöntötték a találkozót.

A Montreal úgy távozott két ponttal a vendéglátója otthonából, hogy a Hurrikánok 43-28-ra túllőtték a kanadaiakat, viszont Carey Price ezúttal remek napot fogott ki, és 41 lövést ártalmatlanított, amivel bezsebelte 12. győzelmét a szezonban. A sikerrel a Montreal továbbra is vezeti csoportját és a keleti főcsoportot is.

New Jersey Devils - Buffalo Sabres 3-2 szétlövésekkel

Véget ért a New Jersey hatmeccses vereségszériája, azonban a két és fél harmad után valószínűleg már a legtöbb Devils-drukker biztosra vette az újabb vereséget. A Sabres Thomas Vanek és Brian Flynn góljaival kétgólos vezetéssel kezdhették meg az utolsó tíz percet, de előbb Adam Henrique szépített, majd Patrik Elias egalizált. Elias gólja után a cserekapus Jhonas Enroth mozdulatlanul feküdt a jégen, és csak segítséggel tudta elhagyni a pályát.

Ryan Miller, aki 14 kezdőmeccs után kapott pihenőt, így kénytelen volt ismét kötélnek állni, ám hiába maradt hibátlan a hátralévő időszakban és a hosszabbításban, a szétlövésekben már ketten is mattolták őt, míg Johan Hedberg minden kísérletet hárított. A Devils elkerülte azt a csúfságot, ami utoljára 1986-ban esett meg velük, nevezetesen, hogy hét mérkőzést vesztenek zsinórban, és megőrizték playoffot érő pozíciójukat keleten.

New York Islanders - New York Rangers 1-2 h.u.

Brad Richards és Marc Staal hiánya sem volt elég ahhoz, hogy az Islanders felülkerekedjen a nagytestvérnek számító Rangersen a New York-i városi rangadón. Michael Grabner első harmadban született góljával sokáig vezetett az Islanders, az egész meccsen át tartó nyomás viszont a végére megtette hatását a vendégek részéről, és öt és fél perccel a vége előtt Rick Nash révén egyenlítettek.

Az egész meccsen remeklő Jevgenyij Nabokov lemondhatott a shutoutról, de a második pontot még szerette volna megszerezni az Islandersszel. A hosszabbításban viszont emberhátrányba kerültek a hazaiak, és a Rangers harmadik emberelőnyét végül kihasználta Marian Gaborik segítségével. A Rangers már négy meccs óta veretlen, Rick Nash pedig úgy lőtte meg nyolcadik gólját a szezonban, hogy eddig minden találata a harmadik harmadban esett.

Washington Capitals - Florida Panthers 7-1

Csak nevében volt csoportrangadó a Capitals és a Panthers összecsapása, annak ellenére is, hogy mindkét együttes a liga hátsó tájékában található. A Capitals remek helyzetkihasználásának köszönhetően gyorsan eldöntötte a mérkőzést: egy nyolc és fél perces periódus alatt nyolc lövésből négyszer is betaláltak, de a folytatásban sem feledkeztek meg közönségük kiszolgálásáról. A hazaiak négygólos sorozata a franchise történetének második leggyorsabb négy találata volt, a rekordot még 1986-ból tartja a csapat, amikor 6:49 alatt rámoltak be négy gólt a Minnesota North Starsnak.

A győzelemmel a Washington végre megelőzte a Floridát a csoport és a főcsoport alján, és már negyedik délkeleten.

Columbus Blue Jackets - Vancouver Canucks 2-1 h.u.

A Columbusnál rákaptak a siker ízére, és miért ne tennék? A csapat így is a liga utolsó helyei között találja magát még a hárommeccses győzelmi sorozata ellenére is - ezzel pedig továbbra is nekik van a legnagyobb esélyük a júniusi draft első húzására. Szergej Bobrovszkij ezúttal már a kezdőben kapott lehetőséget, és az orosz portás folytatta jó formáját 34 védéssel, miközben R.J. Umberger a rendes játékidőben, majd Matt Calvert később a hosszabbításban betalált.

Ez volt a Kékkabátosok sorozatbeli ötödik hosszabbításos mérkőzés, melyekből az utóbbi hármat megnyerték, ami a Columbus leghosszabb győzelmi sorozata az idényben. A Blue Jackets ezzel a sikerrel elmozdult a 30. helyről, melyet átadott a Florida Panthersnek.

Detroit Red Wings - Edmonton Oilers 3-0

A Detroit egyre jobb formának örvend, amit a tabella mellett az is jól jelez, hogy a csapat már zsinórban öt olyan mérkőzésnél jár, amikor az első két harmadban egy gólt sem kaptak. Jimmy Howard gondoskodott róla, hogy ezúttal a záró felvonásban se rezegtessék meg a hálóját. Howard 22 védéssel érte el szezonbeli második shutoutját, Jakub Kindl és Cory Emmerton pedig a második játékrészben voltak eredményesek. A Detroit 10-0-1-re javította az utóbbi időszak mérlegét az Edmonton Oilers ellen.

Tampa Bay Lightning - Winnipeg Jets 1-2

Kisebb kisiklás után visszatért a győzelmekhez a Winnipeg Jets, ismét csak idegenben. A Winnipeg február elején vendégeskedett utoljára Tampa Bayben, akkor 8-3-as pofonba szaladtak bele, de Al Montoya és Bryan Little ezúttal más befejezéshez asszisztáltak a forgatókönyvben. Montoya 28 védést mutatott be, Little pedig 4 perccel a vége előtt törte meg az egált, megnyerve a találkozót. A hazaiak oldaláról Steven Stamkos már idénybeli 18. találatát jegyezte, de egyelőre a csapat teljesítményére nincs kihatással jó formája.

Phoenix Coyotes - St. Louis Blues 3-6

Kidurrant a gólzsák a St. Louis Bluesnál, amit a Phoenix Coyotes bánhatott csak igazán. Patrick Berglund duplázott, Chris Stewart gólt szerzett és másik kettőt előkészített, David Perron pedig négy asszisztot jegyzett a Blues sivatagi sikere során. A Blues két vereség után győzött, míg a Coyotes sorozatban másodszor kapitulált.

NHL
48. játéknap
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 4-2
Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 2-4
New Jersey Devils - Buffalo Sabres 3-2 szétlövésekkel
New York Islanders - New York Rangers 1-2 h.u.
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 4-5
Washington Capitals - Florida Panthers 7-1
Columbus Blue Jackets - Vancouver Canucks 2-1 h.u.
Detroit Red Wings - Edmonton Oilers 3-0
Tampa Bay Lightning - Winnipeg Jets 1-2
Phoenix Coyotes - St. Louis Blues 3-6
Los Angeles Kings - Dallas Stars 2-5