NHL

A Detroit sem tudta megállítani az ősrivális Chicagót

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 44. játéknapján továbbra sem talált legyőzőre rendes játékidőben a Chicago Blackhawks. A Sólymok a Detroit Red Wings otthonában diadalmaskodtak, így már 22 mérkőzés óta szereznek pontot, azaz idén még nem maradtak pont nélkül.

Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 1-2 szétlövésekkel

Tavalyi hazai jóformáját felidézve szeretett volna véget vetni a Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks idei diadalmenetének. Henrik Zetterbergék egy évvel korábban sorozatban 23 meccsen maradtak veretlenek otthon, míg a Chicago 21 meccses rendes játékidőbeli veretlenséggel érkezett Detroitba.

A hazaiak fel is nőttek a feladathoz, és sokáig Corey Crawford, valamint Jimmy Howard védéseiről szólt a mérkőzés, mígnem a harmadik harmadban a Detroit be nem vette a Chicago portásának kapuját. Az öröm azonban korainak bizonyult, alig három perccel a vége előtt Patrick Kane egalizált, kiharcolva a hosszabbítást. A szétlövések végül a Chicagónak kedveztek, Crawford mind a három kísérletet védte, míg Kane a rávezetés során is betalált, elcsenve ezzel mind a két pontot Detroitból.

A Chicago így idén mind a 22 meccsén szerzett legalább egy pontot, és az előző szezonba visszamenőleg már 28 mérkőzés óta veretlenek rendes játékidőben. Az NHL történetében már csak a 1979-1980-as Philadelphia Flyers büszkélkedhet ennél jobb szériával, akkor a narancsmezesek sorozatban 35 meccsen szereztek pontot - igaz akkor még létezett a döntetlen.

Boston Bruins - Montreal Canadiens 3-4

A Montreal Canadiens és a Boston Bruins a csoportelsőségért küzdött meg a Bocsok otthonában, és ahogy azt idén megszokhatták az északkeleti csoport rangadóitól, ez a derbi sem volt izgalmaktól és góloktól mentes. A találkozó kulcspillanatát Zdeno Chara, a hazaiak csapatkapitányának a kiállítása jelentette a harmadik harmadban, a szlovák óriást nagybüntetéssel és 10 perc véglegessel küldték a büntetőpadra a bírók. Chara hiányát maximálisan kihasználta a Montreal, előbb egyenlített, majd a vezetést is megszerezte, ami kitartott a végéig.

A Montreal így két ponttal ismét a Boston előtt találja magát a keleti főcsoport tabelláján, és valószínűleg senki sem számított a tavalyi katasztrofális menetelés (28. helyen végeztek) után egy 14-4-4-es rajtra a kanadaiaktól.

Dallas Stars - St. Louis Blues 4-1

A Dallas Stars nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy ismét visszaéljen a szurkolók bizalmával és egy Edmonton elleni józanító pofon után (1-5) hasonló arányú győzelmet arattak a St. Louis Blues ellen hazai jégen. Derek Roy gólt lőtt és másik kettőt előkészített, de betalált Erik Cole is, aki második meccsét játszotta a Stars színeiben, mióta a Montreal elcserélte őt.

Kari Lehtonen munkássága is kiemelendő, a finn portás 25 védéssel zárta a találkozót. A Bluesnak ez volt az első veresége rendes játékidőben az elmúlt öt idegenbeli mérkőzésén (3-1-1), és idén 6-3-1-es imponáló mérleggel büszkélkedhetnek az ellenfelek otthonaiban.

New York Islanders - Ottawa Senators 3-2 szétlövésekkel

Csupán harmadik hazai sikerét jegyezte az idén a New York Islanders. A Szigetlakók megmentésére John Tavares, illetve a veterán kapus, Jevgenyij Nabokov siettek - előbbi szerezte a győztes találatot a szétlövésekben, míg utóbbi 29 védéssel abszolválta a meccset, és a rávezetésekben is hibátlan maradt.

Az Ottawa zsinórban harmadszor vesztett, és úgy tűnik, hogy a rengeteg kulcssérülés kezdi utolérni a csapatot. Az utóbbi kilenc vendégeskedésből csupán egyszer nyertek, és idén 3-6-2 a mutatójuk idegenben, míg az Islanders 3-8-1-re javította a saját hazai mérlegét.

Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche 2-1 h.u.

A Columbus és a Colorado alsóházi rangadóján pont az a játékos lett a hirtelen halál hőse, aki majdnem kiesett az egész mérkőzésre. Artyom Anyiszimov jobb térdét ugyanis eltalálta egy korong az első harmadban, de a folytatásra visszatért, és végül a ráadásban ő szerezte a mindent eldöntő gólt.

Szergej Bobrovszkij 18 védéssel járult hozzá a Columbus sikeréhez, mely négy elvesztett találkozó után született - mind a négyet egy góllal veszítette el az együttes, így némileg igazságot szolgáltatott a sors a Kékkabátosoknak, akik azonban még így is a liga alján tanyáznak 6-12-4-es mutatóval.

Florida Panthers - Carolina Hurricanes 2-3

Egy dologban tudott csak visszavágni a Florida Panthers a Carolina Hurricanesnek a szombati vereségért: a Carolina is elveszítette kezdőkapusát, Cam Wardot, ahogy a Panthers is tette azt Jose Theodore-ral egy éjszakával korábban. Ward a második harmadban hagyta el a játékteret lábsérülés miatt - saját csapattársa ütközött a kapussal, aki a következő buli után már bicegve távozott.

Dan Ellis ezek után úgy váltotta őt a vendég kapuban, hogy a cserekapus betegséggel küszködött, de még így is képes volt 19 védést bemutatni és győzelemre vinni a Hurricanest, mely így besöpörte a Florida elleni oda-vissza párharcot a hétvégén.

New York Rangers - Buffalo Sabres 3-2 szétlövésekkel

Patrick Kaleta már régen elhíresült az NHL-ben alattomosnak tűnő megmozdulásai miatt, és a New York Rangers ellen ismét rászolgált a hírnevére. Kaleta a Rangers sztárcenterét, Brad Richardst találta meg egy megkérdőjelezhető ütközéssel, aminek valószínűleg eltiltás lesz a hozománya, még ha Richards vissza is tért még a mérkőzés során.

Richards elvesztésének lehetősége azonban felpaprikázta a hazaiakat, akik Rick Nash vezérletével vetettek véget a Buffalo hárommeccses győzelmi sorozatának. Nash gólt lőtt és asszisztált egy másikhoz rendes játékidőben, majd a szétlövésekben is eredményes tudott lenni, így 10-8-2-re javította a Rangers mérlegét.

Calgary Flames - Vancouver Canucks 4-2

Danny Taylor élete második kezdő mérkőzésén megszerezte az első NHL-es győzelmét. A kapus 29 lövést hárított a Vancouver elleni csoportrangadón, a többiről pedig azok gondoskodtak, akiktől eleve elvárt lenne ez a teljesítmény a Flamesben: Mike Cammalleri duplázott, Jarom Iginla is betalált, Jiri Hudler pedig két asszisztot jegyzett. A Vancouvernek ez volt a harmadik veresége az utóbbi négy találkozójából.

Minnesota Wild - Edmonton Oilers 4-2

A Minnesota Wildot Devan Dubnyk majdnem megtréfálta, de végül a konstans nyomás megtette a hatását. A Wild a második harmadot 18-0-s lövésmutatóval nyerte meg, azonban nem tudott ezen kívül feliratkozni az eredményjelzőre, köszönhetően Dubnyk munkásságának. A harmadik harmadra azonban kijött a lépés a hazaiaknak, és háromszor is betaláltak, így Dubnyk 39 védéses teljesítménye nem ért pontot a kanadaiaknak.

NHL
44. játéknap
Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 1-2 szétlövésekkel
Dallas Stars - St. Louis Blues 4-1
New York Islanders - Ottawa Senators 3-2 szétlövésekkel
Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche 2-1 h.u.
Florida Panthers - Carolina Hurricanes 2-3
Boston Bruins - Montreal Canadiens 3-4
New York Rangers - Buffalo Sabres 3-2 szétlövésekkel
Calgary Flames - Vancouver Canucks 4-2
Minnesota Wild - Edmonton Oilers 4-2
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 22 41 1. Montreal Canadiens* 22 32
Anaheim Ducks* 20 32 2. Pittsburgh Penguins* 22 28
Vancouver Canucks* 21 26 3. Carolina Hurricanes* 21 25
San Jose Sharks 20 24 4. Boston Bruins 19 30
St. Louis Blues 21 24 5. Ottawa Senators 23 28
Minnesota Wild 21 24 6. Toronto Maple Leafs 22 26
Dallas Stars 22 24 7. New Jersey Devils 21 25
Detroit Red Wings 22 24 8. Philadelphia Flyers 23 23
Phoenix Coyotes 21 23 9. New York Rangers 20 22
Nashville Predators 22 23 10. Winnipeg Jets 21 21
Los Angeles Kings 19 22 11. New York Islanders 22 20
Calgary Flames 20 20 12. Buffalo Sabres 23 20
Colorado Avalanche 20 20 13. Tampa Bay Lightning 21 19
Edmonton Oilers 21 20 14. Washington Capitals 20 17
Columbus Blue Jackets 22 16 15. Florida Panthers 22 17
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső