NHL

Otthon kapott újabb pofont a New York Rangers

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 39. játéknapja kilenc mérkőzéssel kedveskedett a hokirajongóknak. A Winnipeg Jets győzelemmel fejezte be ötmeccses idegenbeli túráját New Yorkban a Rangers ellen, a Washington pedig kezd feltámadni, miután Alexander Ovecskinék lenullázták a csoportelső Carolinát. A Florida otthon verte a Pittsburgh Penguinst, a Phoenix pedig a Vancouver vendégeként csente el a két pontot a kanadaiaktól.

New York Rangers - Winnipeg Jets 3-4

Miután a hárommeccses hazai sorozatot három vereséggel zárta a Jets, kevesen gondolták volna, hogy a csapat pont idegenben fogja összekapni magát. Claude Noel együttesének azonban úgy tűnik, hogy erre volt szüksége, hogy összerázódjanak a játékosok. A New York Rangers legyőzésével 4-1-gyel abszolválták az idegenbeli túrát, amivel immáron playoffot érő nyolcadik helyen tartózkodnak - igaz hármas holtversenyben.

Olli Jokinen duplázott, Evander Kane pedig folytatta remek formáját, két gólt és asszisztot szerzett, így már négy meccse folyton betalál, illetve nyolc mérkőzés óta mindig szerez legalább egy pontot. A két ponttal a Jets a sérülésektől megtizedelt, és egyébként is hullámvölgyben lévő New York Rangerst is megelőzte a tabellán, mely már zsinórban negyedik vereségébe szaladt bele.

Washington Capitals - Carolina Hurricanes 3-0

Adam Oates, a Washington Capitals újonc vezetőedzője az első tizenkét meccs során többször is hangoztatta, hogy idő kell, mire játékosai hozzászoknak az ő rendszeréhez. Bár még két megnyert meccs után korai azt mondani, hogy Oates jövőbe látott, de mindenesetre úgy tűnik, hogy a Capitals végre rákapott új mesterének elképzeléseire.

A fővárosiak a délkeleti csoport első helyezettjét, a Carolina Hurricanest fogadták a csoportrangadón, és ezen az estén nem sok örömöt leltek a vendégek a mérkőzés során. Braden Holtby 33 védéssel húzta le a rolót, pályafutása ötödik shutoutját jegyezte a fiatal kapus egy nappal azután, hogy kétéves hosszabbítást írt alá a klubbal. Nicklas Bäckström góllal és assziszttal zárta a mérkőzést, melyet követően Oates leszögezte, hogy játékosai még továbbra is csupán "60-70%-ban sajátították el rendszerét".

A túloldalon Alexander Szjomin először lépett pályára Washingtonban idegen mezben, és első hazatérése felejthetőnek bizonyult. A sikerrel a Capitals négy pontra megközelítette a Hurricanest, és ezzel együtt a csoportelsőséget is.

Florida Panthers - Pittsburgh Penguins 6-4

Az NHL kiszámíthatatlanságának ékes példáját hozta a Florida Panthers a Pittsburgh Penguins ellen. A Párducok Tomas Kopecky mesterhármasával verték a Pingvineket egy gólgazdag találkozón, melyen mind a két csapat hálóőrt cserélt a második harmad gólzápora közben, illetve utána. Scott Clemmensen bírta jobban a mostohafeladatot, és mind a 15 lövést hárította a harmadik harmadban, mely kulcsfontosságú volt a győzelemben.

Columbus Blue Jackets - Dallas Stars 4-5 h.u.

Nem adja könnyen a bőrét a Columbus Blue Jackets az új menedzser, Jarmo Kekalainen regnálása alatt. Azonban a szívós küzdelem egyelőre még mindig nem elég a győzelmekhez, csupán a pontszerzéshez. Loui Eriksson okozta a Columbus vesztét, a Dallas csatára két védő szorongatásában ért oda a kipattanó koronghoz, majd lőtte be azt Szergej Bobrovszki kapujába. A Dallas két napon belül másodszor játszott, de az elmúlt 18 ilyen alkalomból ez volt csupán az első, hogy győzelmet arattak volna a második meccsen - 1-15-2-es mérleggel állnak ebben a kategóriában.

Vancouver Canucks - Phoenix Coyotes 2-4

A Vancouver Canucks eddig eldicsekedhetett azzal, hogy két kiváló formában lévő kapust tudhat a saját berkein belül. Miután Roberto Luongo hálóját nyolc alkalommal rezgette meg a Detroit a napokban, értelemszerű volt, hogy Cory Schneider kapjon lehetőséget a Phoenix ellen, de ő sem tudott stabilitást nyújtani a kapuban. Schneider 18 védést mutatott be, csapata pedig csak két gólt tudott áttuszkolni Mike Smithen, aki viszont 29 alkalommal hárított. Kyle Chipchura duplázni tudott a vendégek részéről, akik két meccs után nyertek így először.

New York Islanders - Boston Bruins 1-4

Ha léteznek mumusok, akkor a New York Islanders számára több is van, az egyik pedig pont a Boston Bruins. A Bocsok az elmúlt 20 találkozóból immáron 16. győzelmüket aratták a Szigetlakók felett, és zsinórban negyedik sikerüket könyvelhették el. Tuukka Rask 36 védéssel asszisztált a győzelemhez, mellyel a Bruins tartja a lépést a franchise legjobb szezonrajtjával még 1976-77-ből. A Boston dominál idegenben, ezzel a sikerrel már 8-1-1 a mérlegük vendégként.

Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 1-2

Megszerezte első győzelmét új, ideiglenes vezetőedzőjével, Ron Rolstonnal a Buffalo Sabres. A Szablyák Tampa Bayben rontottak bele a hazai ünnepbe Tyler Myers és Cody Hodgson góljaival, míg Ryan Miller majdnem tökéletes maradt, csupán egyszer kapitulált 31 kísérletből. Miller mérlege 19-7-0-re javult a Lightning ellen, mely egy győzelemmel átvehette volna a vezetést a délkeleti csoportban.

Minnesota Wild - Calgary Flames 2-1 h.u.

Fontos csoportrangadón diadalmaskodott a Minnesota Wild. A Vadak pénzeszsákja, Zach Parisé gyűjtötte be a második pontot is a hazaiak számára, enyhítve ezzel a Minnesota szurkolók csalódottságát a dolgok eddigi alakulása miatt. Azok után, hogy majdnem 200 millió dollárt invesztáltak Parisébe és Ryan Suterbe a nyáron, a Wild 9-7-2-es mérleggel csupán a 11. helyen áll a nyugati főcsoportban.

San Jose Sharks - Colorado Avalanche 3-2 h.u.

Patrick Marleau lehet, hogy egy jó darabig nem fog betalálni még rendes játékidőben, de szétlövésekben még számíthat rá a Sharks. Marleau a rávezetések negyedik körében döntötte el a második pont sorsát, és ez a mostani siker talán segít majd a Cápáknak kikecmeregnie a gödörből, amiben február elején kerültek. Azok után, hogy hét győzelemmel kezdték meg a szezont, csupán második sikerüket jegyezték a Colorado ellen az utóbbi 11 találkozón.

NHL
39. játéknap
New York Rangers - Winnipeg Jets 3-4
Washington Capitals - Carolina Hurricanes 3-0
Columbus Blue Jackets - Dallas Stars 4-5 h.u.
New York Islanders - Boston Bruins 1-4
Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 1-2
Florida Panthers - Pittsburgh Penguins 6-4
Minnesota Wild - Calgary Flames 2-1 h.u.
Vancouver Canucks - Phoenix Coyotes 2-4
San Jose Sharks - Colorado Avalanche 3-2 szétlövésekkel
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 19 35 1. Montreal Canadiens* 19 27
Anaheim Ducks* 17 27 2. Pittsburgh Penguins* 20 26
Vancouver Canucks* 19 24 3. Carolina Hurricanes* 18 19
Nashville Predators 20 23 4. Boston Bruins 16 26
St. Louis Blues 18 22 5. Ottawa Senators 20 26
Dallas Stars 20 22 6. New Jersey Devils 19 24
San Jose Sharks 18 21 7. Toronto Maple Leafs 20 24
Detroit Red Wings 19 21 8. Tampa Bay Lightning 19 19
Phoenix Coyotes 19 21 9. Winnipeg Jets 19 19
Los Angeles Kings 17 20 10. Philadelphia Flyers 21 19
Minnesota Wild 18 20 11. New York Rangers 18 18
Calgary Flames 18 18 12. New York Islanders 20 17
Edmonton Oilers 18 18 13. Florida Panthers 19 16
Colorado Avalanche 18 17 14. Washington Capitals 18 15
Columbus Blue Jackets 20 13 15. Buffalo Sabres 20 15
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső