NHL

Nyolcassal küldte haza a Vancouvert a Detroit

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 37. játéknapján záporoztak a gólok, mivel a Chicago és a Columbus összecsapásán kívül minden találkozón legalább öt találat esett. A prímet a Detroit Red Wings vitte, Henrik Zetterbergék 8-3-ra ütötték ki a Vancouver Canuckst.

Detroit Red Wings - Vancouver Canucks 8-3

Alig pár napja még a Detroit vesztéről harsogott a sajtó, de a Vörös Szárnyak két hétvégi mérkőzésükkel elhallgattatták a kritikusaikat egy darabig. A szombati 4-0-s Nashville-verés után a Vancouver Canucks látogatott a Joe Louis Arénába, hogy megleckéztessék a hazaiak veteránjait és újoncait.

Azonban a végén a Detroit fiataljai okozták a Canucks vesztét. Bár a vendégek az első harmadot 3-2-re nyerték, ezt követően már nem tudták bevenni Jimmy Howard kapuját, ellenben Roberto Luongo hatszor is kapitulált az utolsó 40 percben a túloldalon. Az újonc Damien Brunner két góllal és két assziszttal segítette a nagyarányú győzelemre a csapatát, Joakim Andersson pedig szintén duplázott. A Detroit ezzel fellépett az ötödik helyre a nyugati főcsoportban.

Chicago Blackhawks - Columbus Blue Jackets 1-0

A Columbus elleni mérkőzés ígérkezett a legegyszerűbbnek az elmúlt időszakból a rendes játékidőben még mindig veretlen Chicago Blackhawks számára, de ahogy már az lenni szokott, végül ez lett a legnyögvenyelősebb az utóbbi 18 mérkőzés pontszerzése közül.

Corey Crawford és Steve Mason párbaját hozta a csoportrangadó, amit végül a hazaiak üdvöskéje nyert meg, mind a 28 lövést hatástalanította, míg Mason szebb időszakát idézve 26 védéssel zárt 27 kísérletből. Andrew Shaw egyetlen találata azonban győzelmet ért a Chicagónak, mely így már 18 mérkőzés óta mindig szerez pontot (15-0-3) és tovább javítja az NHL legjobb szezonkezdetét.

Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning 5-3

Az elmúlt években már-már megszokott látvánnyá vált, hogy a Pittsburgh Penguinsnél vagy Sidney Crosby vagy Jevgenyij Malkin a lelátóról képes csak buzdítani a csapatot sérülés miatt. Idén azonban először fordult elő, hogy a Pingvinek két szupersztárja közül az egyik hiányzott volna a jégről: Jevgenyij Malkin a Florida ellen összeszedett sérülés miatt nem tudott a Penguins segítségére lenni.

Probléma nem keletkezett ebből, hiszen a csapatkapitány, Sidney Crosby két góllal és egy assziszttal feledtette el a szurkolókkal az orosz zseni hiányát. A vendégek részéről Steven Stamkos felvette a kesztyűt Crosbyval, és a tavalyi gólkirály szintén hárompontos estével zárta a napot, amivel egyetlen ponttal (29) előzi meg a kanadai táblázaton Crosbyt. Azonban győzelemnek nem örülhetett Stamkos, így a Tampa Bay továbbra is csak a nyolcadik helyen tanyázik keleten.

Florida Panthers - Boston Bruins 1-4

Bár a Chicago diadalmenete miatt némi árnyék vetül a Boston Bruinsra, a csapat így is a franchise történetének legjobb rajtját produkálja az 1976-77-es szezon óta. A Bocsok nem bízták a véletlenre a dolgot, és Zdeno Chara, illetve Milan Lucic első harmadban szerzett találataival gyakorlatilag el is döntötték a találkozót. Tuukka Rask hálóját még be tudta venni Tomas Kopecky az első játékrészben a hazaiak oldaláról, de ezt követően a finn portás hibátlan maradt.

New Jersey Devils - Winnipeg Jets 2-4

2009 óta első győzelmét aratta a Winnipeg Jets, illetve jogelődje, az Atlanta Thrashers Newarkban. A kanadaiak szénája ezúttal sem állt jól az első harmadban, mivel a hazaiak 2-1-es vezetéssel vonulhattak a szünetre, de a folytatásban három vendég gól is megválaszolatlan maradt az Ördögök részéről. A Devils kapuját Johan Hedberg védte, miután Martin Brodeur a bemelegítés során jelezte, hogy ezen az estén mégsem tud védeni, de a legendás kapus előreláthatólag már a következő meccsen visszatérhet a kezdőbe. A Devils az utóbbi öt mérkőzéséből csak egyet nyert meg.

New York Islanders - Carolina Hurricanes 2-4

Immáron Rick DiPietro nélkül a keretben fogadta a New York Islanders a Carolina Hurricanest, Kevin Poulinnal a kapuban. Az új éra azonban nem kezdődött szépen a Szigetlakók számára, mivel a harmadik harmadra a Hurricanes felőrölte a hazaiak erejét, és végül kétgólos hátrányból nyertek a Hurrikánok 4-2-re. A Carolina három vesztett meccs után nyert először.

Calgary Flames - Phoenix Coyotes 5-4

Jó csapatkapitány létére Jarome Iginla két góllal vette ki a részét a Calgary egyik legnagyobb győzelméből az idei szezonban. A Flames jól kezdte a találkozót, és 3-2-es vezetésre is szert tett, de a Phoenix a záró játékrész első kilenc percében fordítani tudott. Az igazi dráma azonban az utolsó másfél percben következett be, amikor Iginla előbb egyenlített, majd Curtis Glencross 23 másodperccel később előnyhöz juttatta a  Lángokat, amivel meg is nyerték a mérkőzést.

Anaheim Ducks - Colorado Avalanche 4-3 h.u.

A Chicago rajtja miatt az Anaheimre is kevesebb reflektorfény kerül, mint amilyet érdemelne a gárda, pedig a vesztett pontok tekintetében tartja a lépést a Ducks a nyugati éllovassal. A Kacsák a Colorado ellen azt is megmutatták, hogy képesek hátrányból kétszer is felállva mérkőzést nyerni. A remek emberelőnyös kihasználást koronázta meg Corey Perry a hosszabbítás utolsó percében, amikor meglőtte saját második, csapata harmadik emberfóros találatát a mérkőzésen. A Ducks zsinórban hatodik győzelmét aratta.

NHL
37. játéknap
Florida Panthers - Boston Bruins 1-4
Detroit Red Wings - Vancouver Canucks 8-3
New Jersey Devils - Winnipeg Jets 2-4
Chicago Blackhawks - Columbus Blue Jackets 1-0
New York Islanders - Carolina Hurricanes 2-4
Pittsburgh Penguins - Tampa Bay Lightning 5-3
Calgary Flames - Phoenix Coyotes 5-4
Anaheim Ducks - Colorado Avalanche 4-3 h.u.
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 18 33 1. Montreal Canadiens* 18 26
Anaheim Ducks* 16 27 2. Pittsburgh Penguins* 19 26
Vancouver Canucks* 18 24 3. Carolina Hurricanes* 17 19
St. Louis Blues 18 22 4. Boston Bruins 15 24
Detroit Red Wings 19 21 5. New Jersey Devils 19 24
Nashville Predators 19 21 6. Ottawa Senators 19 24
San Jose Sharks 17 19 7. Toronto Maple Leafs 19 22
Dallas Stars 18 19 8. Tampa Bay Lightning 18 19
Phoenix Coyotes 18 19 9. Philadelphia Flyers 20 19
Los Angeles Kings 16 18 10. New York Rangers 17 18
Minnesota Wild 17 18 11. Winnipeg Jets 18 17
Calgary Flames 17 17 12. New York Islanders 19 17
Edmonton Oilers 17 17 13. Florida Panthers 18 14
Colorado Avalanche 17 16 14. Washington Capitals 17 13
Columbus Blue Jackets 19 12 15. Buffalo Sabres 19 13
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső