NHL

Még mindig nem talált legyőzőre a Ducks újonc kapusa

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 29. játéknapján folytatódott az Anaheim Ducks és Viktor Fasth diadalmenete, a 30 éves elsőéves kapus már sorozatban nyolcadik kezdő mérkőzését nyerte meg. Simán kikapott a Philadelphia és a New Jersey, a Toronto pedig lenullázta az Ottawa Senatorst a kanadai rangadón.

Nashville Predators - Anaheim Ducks 2-3 szétlövésekkel

Viktor Fasth, az Anaheim Ducks 30 esztendős újonc kapusa meccsről meccsre bizonyítja rátermettségét, hogy helye van az NHL-ben, de azon belül is a liga legjobb kapusai között. Fasth ezúttal egy másik bomba formában lévő kapussal, Pekka Rinnével mérte össze erejét, és a svéd portás újabb győzelmet húzhatott be a neve mellé - sorozatban már nyolcadikat, nyolc kezdőmérkőzésen.

Kétszer is vezetést szereztek a hazaiak a rendes játékidőben, a második találatot a csapatkapitány, és nyáron multimilliókért megtartott Shea Weber szerezte, aki először szólaltatta meg a góldudát a szezonban. A Ducks azonban mindkétszer egyenlített, majd a szétlövésekben már nem volt ellenfele Fasth-nak, aki csak egy gólt engedett be három próbálkozásból, míg Rinnét kétszer is mattolták.

A Nashville hárommeccses győzelmi szériája így megszakadt, a Ducks pedig a szezon leghosszabb, hatmérkőzéses idegenbeli túráját 5-1-es mérleggel abszolválta, amiben nagy érdemeket vállalt a svéd hálóőr, aki Jonas Hiller hiányában már elsőszámú kapusnak számít a kaliforniaiaknál. Ki tudja, lehet Hiller jelenlétében is elorrozta volna a svájci elől a kezdőmunkát, ilyen teljesítmény mellett.

Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 4-1

Nem könyörült meg a vergődő Flyersen a Montreal Canadiens, mely már zsinórban harmadik győzelmét aratta, és tartja a lépést az északkeleti csoport többi tagjával a tabellán. A találkozón a cserekapusok kaptak lehetőséget mindkét oldalon, de Brian Boucher dolgát nem könnyítették meg a Flyers-védők, mivel 28 alkalommal találták el a kapuját a hazaiak, míg Peter Budaj reflexeit csupán 19-szer tudták letesztelni a vendégek.

Boucher végül három kapott góllal, és egy üres kapus találattal - mely nem számít bele a kapusok statisztikáiba - zárta a meccset, Budaj pedig majdnem hibátlanul abszolválta a mérkőzést, csak egyszer kellett a kulacsáért nyúlnia mérgében. Budajnak ez volt szezonbeli első győzelme harmadik kezdő mérkőzésén. A Flyersnek ez volt a harmadik veresége az utóbbi négy meccsén.

New York Islanders - New Jersey Devils 5-1

A liga leggyengébb hazai mérlegével bíró New York Islandershez látogatott a keleti első New Jersey Devils, ahol igazán kellemetlen élményben volt része az Ördögöknek. John Tavares vezérletével ugyanis kiütéses győzelmet arattak a Szigetlakók a csoportriválisukkal szemben, és egyre inkább úgy tűnik, hogy az atlanti csoport kezd öt kiváló csapat harcterévé válni, ami nagy izgalmakat ígér a folytatásra.

Tavares három góllal és assziszttal, Matt Moulson pedig góllal és három előkészítéssel tűnt ki a mezőnyből, a kapuban Jevgenyij Nabokov 30 védést mutatott be. Az Islanders csapatkapitányának ez volt rövid pályafutása negyedik mesterhármasa, és 14 meccsen már 20 pontnál jár. Az Ördögök becsületgólját Marek Zidlicky szerezte. Ez volt csupán a harmadik rendes játékidőben elszenvedett veresége a Devilsnek.

Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 3-0

A hazaiak oldaláról James Reimer, a vendégekéről Erik Karlsson hiánya tűnt ki, és végül utóbbi lett mérvdöntő. Első mérkőzését játszotta a Senators sztár hátvédje, Karlsson nélkül, azok után, hogy a svédnek elszakadt az Achilles-ina és a sikeres műtétje után nyilvánvalóvá vált, hogy idén már nem léphet jégre. Egyelőre a Senatorsnak nem sikerült megtalálnia, hogy hogyan is tudná pótolni a hiányát.

Ben Scrivens védett a hazai kapuban, és 34 védéssel élete első NHL-es shutoutját regisztrálhatta. A Toronto egy héten belül már második csoportriválisát nullázta le, múlt héten a Montreal baját látták el 6-0-ra - akkor sérült meg James Reimer is többek között.

Phoenix Coyotes - Columbus Blue Jackets 5-3

A Columbus Blue Jackets két harmadon keresztül tartotta a lépést a hazai Phoenixszel, de végül a Prérifarkasok a lehető legjobb pillanatban vetettek véget vesszőfutásuknak emberelőnyben. A Phoenix már zsinórban 17 kihagyott emberfórnál járt, amikor Martin Hanzal találatával pontot tettek az ügy végére, és ami még fontosabb, a vezetést is megszerezték vele.

A cseh csatár végül üres kapura is betalált, így végül kétgólos győzelmet aratott a Phoenix. Keith Yandle három assziszttal tűnt ki a sivatagi együttes hátsó alakzatából, a Coyotesnak ez volt a harmadik győzelme az elmúlt négy találkozón. A Columbus ezzel szemben már ötödik vereségét könyvelhette el az utóbbi hat összecsapáson.

Edmonton Oilers - Colorado Avalanche 6-4

A játéknap utolsó találkozója a Tampa Bay és a Florida csoportrangadójához hasonlóan szintén gólzáport, és Oilers rekordot szült. Az Edmonton franchise csúcsot érő 56 lövéssel zárta a derbit, amire érdemes felkapnia minden szurkolónak a fejét, hiszen az Oilersnél egykoron olyan zsenik játszottak, mint a legendás Wayne Gretzky vagy Marc Messier - nem is csoda, hogy az előző rekord 55 lövéssel az ő nevükhöz fűződik még 1986-ból.

A vendégek már 3-0-ra, illetve 4-1-re is vezettek, de a hazai fiatalok energiájával nem tudták tartani a lépést a meccs végéig. Jordan Eberle és Ales Hemsky is dupláztak, de Magnus Paajarvi volt a hazai szurkolók örömünnepének igazi kiváltója, aki az utolsó percekben már a vezetést jelentő találatot jegyezte.

NHL
29. játéknap
Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 4-1
New York Islanders - New Jersey Devils 5-1
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 3-0
Phoenix Coyotes - Columbus Blue Jackets 5-3
Nashville Predators - Anaheim Ducks 2-3 szétlövésekkel
Edmonton Oilers - Colorado Avalanche 6-4
Korábban:  
Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 5-6 h.u.
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 14 25 1. New Jersey Devils* 15 21
Anaheim Ducks* 14 23 2. Montreal Canadiens* 14 19
Vancouver Canucks* 13 18 3. Carolina Hurricanes* 13 17
Nashville Predators 15 19 4. Pittsburgh Penguins 15 20
St. Louis Blues 14 17 5. Boston Bruins 12 18
San Jose Sharks 14 17 6. Toronto Maple Leafs 15 18
Dallas Stars 15 17 7. Ottawa Senators 15 16
Detroit Red Wings 14 16 8. New York Rangers 13 15
Phoenix Coyotes 15 16 9. Tampa Bay Lightning 14 15
Edmonton Oilers 14 15 10. New York Islanders 14 13
Minnesota Wild 14 14 11. Buffalo Sabres 15 13
Los Angeles Kings 12 12 12. Philadelphia Flyers 16 13
Calgary Flames 12 11 13. Florida Panthers 14 12
Colorado Avalanche 13 11 14. Winnipeg Jets 13 11
Columbus Blue Jackets 15 10 15. Washington Capitals 14 11
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső