NHL

A San Jose ellen sem botlott meg a listavezető

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 28. játéknapján több rangadó is várt a jégkorong szerelmeseire. A Chicago hazai pályán folytatta nagyszerű sorozatát, 4-1-es győzelme után még mindig veretlen rendes játékidőben. Az Anaheim Detroitban, a Dallas Vancouverben zsebelte be a két pontot, a New Jersey Devils pedig kétgólos hátrányból fordítva nyert a csoportrivális Philadelphiával szemben.

Chicago Blackhawks - San Jose Sharks 4-1

Mindenki kíváncsi volt arra, hogy az Anaheim elleni szétlövéses vereséget hogyan dolgozza fel a Chicago Blackhawks, de a Sólymok nem tanúsítottak különösebb figyelmet a múltra, és inkább folytatták lehengerlő játékukat. A San Jose Sharks bánhatta igazán a dolgot, akiknek tagjai maximum verekedésben tudtak felnőni a liga legjobb csapatához.

Joe Thornton és Jonathan Toews az első harmadban akaszkodott össze, noha egyikőjük sem a verekedéseiről híresült el, ezt a párbajt viszont a San Jose Sharks centere nyerte meg. Több oka nem maradt az örömre a Sharks-drukkereknek, a második harmadban kétszer is betaláltak a hazaiak, végül pedig sima 4-1-es győzelmet arattak. A Chicago 14 mérkőzés után továbbra is veretlen rendes játékidőben, míg a Sharks az első hét megnyert találkozó óta már zsinórban hetedik vereségébe szaladt bele.

Detroit Red Wings - Anaheim Ducks 2-5

Viktor Fasth egyszerűen nem ismeri a vereség fogalmát, a babérokat pedig az Anaheim Ducks aratja le vele. Fasth-nak a Detroit ellen még az a luxus is megengedett, hogy a hazaiak számos korongot ajándékoztak a Kacsáknak, amiket a vendégek könyörtelenül kihasználtak.

Andrew Cogliano és Bobby Ryan 48 másodperc alatt varázsoltak a 2-2-es döntetlenből 4-2-es vendég vezetést a harmadik harmadban, majd előbbi játékos üres kapura is betalált. Fasth is faktort játszott a győzelemben, 26 védést mutatott be, és a mostani győzelmével újabb újonc rekordot állított be: hét év óta ő az első elsőéves kapus, aki az első hét kezdő mérkőzését mind megnyerte.

New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 5-3

Pompásan kezdődött a találkozó a hazaiak számára, mivel Travis Zajac góljával már az első percben vezetést szereztek, azonban a Flyers az első játékrész közepén négy perc alatt három gólt is berámolt a Devils legendás kapusának, Martin Brodeurnek. Az Ördögök azonban nem adták fel, és már a következő harmad elején csökkentettek a különbségen a csütörtökön visszaszerzett Alekszej Ponyikarovszkij révén.

A Flyers lövésekben dominált a továbbiakban is, de a gólszerzésben a hazaiak jeleskedtek, és Patrik Elias egyenlítő találata után David Clarkson idénybeli tizedik gólja már a vezetést jelentette a Devilsnek. A Flyers korán lehozta a kapusát, de csak újabb találatot szedtek be. Ilja Kovalcsuk három assziszttal zárta a találkozót. A narancsmezesek a szezon második összecsapását is elbukták a csoportriválisuk ellen és így továbbra is a playoff-vonal alatt vannak.

Buffalo Sabres - Boston Bruins 4-2

Ideje volt, hogy a két évvel korábbi nyári nagybevásárlás szerzeményei végre megcsillogtassák tudásukat az idei szezonban. Christian Ehrhoff - aki első évében többet keresett, mint Sidney Crosby! - a harmadik harmad közepén hozta előnybe a csapatát, majd pár perccel később Cody Hodgson növelte kettősre a hazai vezetést, ami kitartott a végéig.

A Buffalo továbbra sem lehet elégedett teljesítményével, hiszen csupán a 11.-ek keleten, ugyanakkor elbüszkélkedhetnek azzal, hogy a Boston két rendes játékidőben elvesztett mérkőzése az ő nevükhöz fűződik.

Calgary Flames - St. Louis Blues 2-5

A Blues ismét Jake Allennek szavazott bizalmat a kapuban, miután az újonc kapussal Detroitban sikerült pontot tenniük a lejtmenet végére. Allen meg is hálálta a bizalmat, és talán az év védését mutatta be, aminek köszönhetően a Blues végül sima háromgólos győzelmet aratott.

A Calgary gyorsan kétgólos hátrányban találta magát, de eltökélt szándékuk volt, hogy a korai deficitet minél hamarabb csökkentsék. Egy végletekig kijátszott akció végén T.J. Brodie-nak kellett volna bepasszolnia az üres kapuba a korongot, ám Jake Allen az ütője hegyével hárította a lövést, majd a levegőben elkapta a játékszert a lepkés kesztyűvel - a hazai játékosok és a szurkolók a meccs végéig, sőt még azóta is azon tanakodnak, hogyan csinálhatta az újonc. A Blues nem is hagyta cserben ezután kapusát, és Perron duplájával két ponttal távozott Albertából.

Winnipeg Jets - Pittsburgh Penguins 1-3

Nem Sidney Crosby és nem is Jevgenyij Malkin lett a Winnipeg Jets végzete, hanem az epizodista Craig Adams, akinek duplájával folytatta a Pittsburgh a felzárkózást a csoportelső New Jersey Devilsre. Adams már az első harmadban vezetéshez juttatta a vendégeket, majd a találkozó végén üres kapura is betalált, a két gólja között pedig James Neal volt még eredményes, akinek ez már a 11. találata volt a szezonban.

Vancouver Canucks - Dallas Stars 3-4

Minden előjel kedvező volt a Vancouver számára: hatmeccses győzelmi sorozaton volt a kanadai együttes, Henrik Sedin pedig egy pontra állt attól, hogy beállítsa a csapat korábbi ikonjának, Markus Näslundnak a franchise csúcsát. Sedin ki is szórt két asszisztot, így már 757 pontjával egyedül trónol a franchise pontlistájának élén, egy ponttal megelőzve a korábbi csapatkapitányt.

A Vancouver már 3-1-re is vezetett, azonban a Dallas a harmadik harmadra feltámadt, és előbb egyenlített, majd a vancouveri származású Brenden Dillon révén a vezetést is megszerezte, ezzel belerondítva a hazaiak örömünnepébe. A Dallas végül 4-3-ra nyert, és már ötödik sikerét aratta az elmúlt hat találkozón.

Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 2-1

Vereséggel kezdődött a Columbus új menedzserének, Jarmo Kekalainennek a regnálása, bár csak a legelvetemültebb szurkolók hihették azt, hogy a finn érkezésével rögtön jönni fognak az eredmények. A Columbus a címvédő otthonába látogatott, ahol csak megszorongatni voltak képesek a hazaiakat, köszönhetően a két parádézó kapusnak: Szergej Bobrovszkij 20, Jonathan Bernier pedig 12 védést mutatott be a főként mezőnymunkát hozó találkozón.

A hazaiaktól Kyle Clifford és Mike Richards talált be,  és az újabb kétgólos performansz ezúttal elegendőnek bizonyult a győzelemhez, ami zsinórban már a második volt a Kingsnek.

NHL
28. játéknap
Buffalo Sabres - Boston Bruins 4-2
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 5-3
Winnipeg Jets - Pittsburgh Penguins 1-3
Detroit Red Wings - Anaheim Ducks 2-5
Chicago Blackhawks - San Jose Sharks 4-1
Calgary Flames - St. Louis Blues 2-5
Vancouver Canucks - Dallas Stars 3-4
Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 2-1
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 14 25 1. New Jersey Devils* 14 21
Anaheim Ducks* 13 21 2. Boston Bruins* 12 18
Vancouver Canucks* 13 18 3. Carolina Hurricanes* 13 17
Nashville Predators 14 18 4. Pittsburgh Penguins 15 20
St. Louis Blues 14 17 5. Montreal Canadiens 13 17
San Jose Sharks 14 17 6. Toronto Maple Leafs 14 16
Dallas Stars 15 17 7. Ottawa Senators 14 16
Detroit Red Wings 14 16 8. New York Rangers 13 15
Phoenix Coyotes 14 14 9. Tampa Bay Lightning 13 13
Minnesota Wild 14 14 10. Philadelphia Flyers 15 13
Edmonton Oilers 13 13 11. Buffalo Sabres 15 13
Los Angeles Kings 12 12 12. Winnipeg Jets 13 11
Colorado Avalanche 12 11 13. New York Islanders 13 11
Calgary Flames 12 11 14. Florida Panthers 13 11
Columbus Blue Jackets 14 10 15. Washington Capitals 14 11
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső