NHL

Az ukrán csatár visszatért a New Jersey Devilshez

  • Molnár Dávid

Pár órán belül két cserét is kötött a Winnipeg Jets vezetősége az észak-amerikai profi jégkorongbajnokságban (NHL). Előbb megszerezték a Pittsburgh-ből Eric Tangradit egy draftjogért, majd elcserélték Alekszej Ponyikarovszkijt Newarkba, a New Jersey Devilshez, miután a nyáron leigazolt szabadügynök nem találta meg a helyét a kanadai csapatban.

A Winnipeg Jets tavalyi szabadügynök-igazolásai eddig nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Olli Jokinen eddig csupán két góllal és két gólpasszal szerénykedhet, míg Alekszej Ponyikarovszkij 12 meccsen szintén csak két találatig jutott új csapatával.

A vezetőség meg is elégelte a szerény termelést, és a vérfrissítés elvén elhozta a szintén nagytermetű Eric Tangradit a Pittsburgh Penguinstől egy hetedik körös draftjogért cserébe, amivel rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy a szintén nagydarab ukrán csatárnak nincs maradása a Jetsnél. Nem is kellett sokat várni az elcserélésére, Ponyikarovszkijt végül visszaküldték New Jerseybe a Devilshez, amely csapattal a tavalyi szezon során egészen a nagydöntőig menetelt.

A Jets menedzsere, Kevin Cheveldayoff leszögezte, hogy az ukrán elcserélésében inkább az játszott szerepet, hogy Tangradi még több lehetőséghez jusson a csapatban, semmint Ponyikarovszkij eddigi gyenge produkciója. A Devils egy negyedik és egy hetedik körös választást küldött át a kanadai csapathoz Ponyikarovszkij játékjogáért.

A Devils részéről nem igazán meglepetés ez az erősítés, hiszen Ponyikarovszkij rendkívül könnyedén illeszkedett be Pete DeBoer rendszerébe, és a tavalyi playoff-menetelésből is aktívan kivette a részét - egyetlen gólja a rájátszásban a Philadelphia ellen győzelmet ért a második körben. A Devilstől egyébként sérülés miatt kiesett Dainius Zubrus, akinek csuklóját a napokban fogják megműteni az orvosok, és két-nyolc hétre várható a felépülése.

Ponyikarovszkij tavaly 33 mérkőzésen hét gólt és 11 asszisztot kapart össze a Devilsben, majd nyáron szabadügynökként távozott a csapattól. A Jets 1.8 millió dollárért szerződtette egy évre. A Devils és az ukrán játékos elmondása szerint is mindkét fél szerette volna, ha Ponyikarovszkij marad a csapatnál, de az Ördögök el voltak foglalva a többi szabadügynökeik megtartásával.

A mostani húzással gyakorlatilag Zach Parisén kívül mindenki jelen van a Devilsben a tavalyi nagydöntős menetelésből, és a csapat már így is vezeti a keleti főcsoportot. A Devils menedzsere, Lou Lamoriello reméli, hogy Zubrus távollétében Ponyikarovszkijjel megerősödve nem fog visszaesni a csapat teljesítménye.