NHL

Az Ördögök vetettek véget a Pittsburgh győzelmi szériájának

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 22. játéknapján négy mérkőzést is rendeztek a kora esti órákban. A New Jersey Devils 3-1-es diadalt aratott a Pittsburgh Penguins felett, a Philadelphia hosszabbításban verte a Carolinát, míg a Detroit veteránjai 2-1-es vereséget mértek az Edmonton fiataljaira, miközben a Winnipeg 1-0-s sikert aratott Ottawában.

New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 3-1

A Pittsburgh Penguins februárban még nem talált legyőzőre, míg a New Jersey Devils egyetlen februári veresége pont a Pingvinekhez volt fűzhető. Ilyen jelekkel csapott össze a két csoportrivális, a tét pedig az atlanti divízió csoportelsősége volt.

Az Ördögök a találkozót megelőzően sorozatban 19 kisbüntetést védekeztek ki, de a Pittsburgh gyorsan véget vetett a sorozatnak és már a második percben előnybe kerültek Brandon Sutter emberfóros találatával. A bíróknak olyannyira megtetszett, hogy már a meccs elején főszereplőkké váltak, hogy az összecsapás hátralévő részében sem hallgattatták el sípjaikat, és összesen húsz kisbüntetést osztottak ki a csapatoknak, nyolcat a hazaiaknak, tizenkettőt a vendégeknek.

A Devils a második harmad vége felé egyenlített az újonc Stefan Matteau találatával, akinek ez volt élete első NHL-es találata, majd a záró játékrészben végül élni tudtak az Ördögök az ajándékba kapott emberelőnyökkel, és előbb Adam Henrique, majd Bobby Butler is betalált - utóbbinak Matteau-hoz hasonlóan első találata volt a Devils színeiben.

A hazaiaknál Martin Brodeur az 1200. meccsét játszotta le, és a házi ranglistában már csak Ken Daneyko előzi meg őt lejátszott mérkőzések tekintetében. A két együttes vasárnap ismét összecsap, ezúttal a Pittsburgh Penguins jegén.

Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 4-3 h.u.

A Carolina Hurricanes számára a Philadelphia Flyers 2003 novembere óta az egyik legkellemetlenebb ellenféllé nőtte ki magát, mivel a Hurricanes csupán nyolc alkalommal tudott győzni a narancsmezesek ellen, a maradék 23 találkozón rendre elhasaltak ellenük. A Hurricanes ezúttal felnőtt a Flyers szintjére, de Ilja Brizgalov eszén nem tudtak negyedszer túljárni, míg Danny Briere a hosszabbításban eldöntötte a második pont jussát a Flyers javára.

A Flyers így 3-0-1-es mérleggel zárta a négymeccses hazai sorozatát, aminek köszönhetően felléptek a csoport harmadik helyére, megelőzve a két New York-i együttest.

Detroit Red Wings - Edmonton Oilers 2-1

A speciális egységek nagy napja volt Detroitban a Red Wings és az Edmonton Oilers találkozóján. A meccs mindhárom gólja ugyanis emberelőnyben esett, amelyek feloszlásából a hazaiak jöttek ki jobban. Pavel Dacjuk góllal és assziszttal, Henrik Zetterberg két gólpasszal, Jimmy Howard pedig 23 védéssel zárta a mérkőzést. A legnagyobb hősnek azonban a Detroit emberhátrányban szereplő játékosai bizonyultak, akik hét emberhátrányt is kivédekeztek a nyolcból, holott a találkozót megelőzően 29. helyen tartózkodott a csapat az emberhátrányos kivédekezésben.

Ottawa Senators - Winnipeg Jets 0-1

Alex Ponyikarovszkij tavaly a New Jersey Devils színeiben szerzett több kulcsfontosságú találatot is a playoffban, és valószínűleg ez volt a legfőbb oka annak, hogy a Winnipeg Jets leszerződtette őt szabadügynökként a nyáron. Az ukrán játékos eddig nem nagyon találta a játékát a kanadai csapatban, de szezonbeli második gólját a lehető legjobb pillanatra időzítette a harmadik harmad elején, a többiről pedig már a második számú winnipegi kapus, Alvaro Montoya gondoskodott, aki 33 védéssel ért el shutoutot. A túloldalon Ben Bishop portásra sem lehetett panasz, ő 36 védést mutatott be, és meg is választották a vereség ellenére a mérkőzés második sztárjának.

San Jose Sharks - Phoenix Coyotes 0-1 szétlövésekkel

A Phoenix Coyotest sokan temetni kezdték a gyenge szezonrajt után, de a sivatagi Prérifarkasok ismét kezdenek rácáfolni kétkedőikre és kritikusaikra. Pár nappal a Chicago elleni vereség után a Phoenix visszatért az alapokhoz, a védelemhez, amivel a nyugati konferencia másik éllovasát, a San Jose Sharkst szétlövésekkel 1-0-ra leverték, így pedig már csak négy pont választja el őket egymástól a csendes-óceáni csoportban.

Mike Smith 33 lövést hárított a meccsen, valamint mind a két hazai rávezetést is hatástalanította, míg a phoenixi kísérletezők, Radim Vrbata, illetve Mikkel Boedker is eredményesek tudtak lenni.

NHL
22. játéknap
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 3-1
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 4-3 h.u.
Detroit Red Wings - Edmonton Oilers 2-1
Ottawa Senators - Winnipeg Jets 0-1
San Jose Sharks - Phoenix Coyotes 0-1 szétlövésekkel
Később:  
Boston Bruins - Tampa Bay Lightning  
Washington Capitals - Florida Panthers  
New York Islanders - Buffalo Sabres  
Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs  
St. Louis Blues - Anaheim Ducks  
Minnesota Wild - Nashville Predators  
Vancouver Canucks - Calgary Flames