NHL

Visszavágott a playoffért a Chicago a Phoenixnek

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 20. játéknapja maratonira sikeredett, mivel 12 mérkőzést rendeztek csütörtökön. A Chicago megállíthatatlanul robog tovább, ezúttal a tavalyi kiejtőjüket, a Phoenix Coyotest kapták el 6-2-re, míg a St. Louis újabb súlyos pofonba szaladt bele hazai pályán. A New York Rangers megnyerte a városi derbit az Islanders ellen, a Pittsburgh pedig nem kímélte a Washingtont, és újabb vereséget mért a szenvedő fővárosiakra.

Phoenix Coyotes - Chicago Blackhawks 2-6

A Chicago Blackhawks egyelőre tényleg megállíthatatlannak tűnik. A tavalyi végzetük, a Phoenix Coyotes otthonába érkezve tovább folytatták menetelésüket, mely során rendes játékidőben még nem kaptak ki, és ezúttal sem hagytak kétséget afelől, hogy mely csapat érdemli meg inkább a győzelmet. Patrick Kane két góljával és asszisztjával vette ki a részét a gólzáporból.

A Chicagót tavaly tavasszal a Phoenix Coyotes ejtette ki a playoffból még az első körben, öt meccs alatt. A párharc nemcsak a Coyotes könnyed továbbjutása miatt maradt érdekes, hanem azért is, mert Raffi Torres alattomos megmozdulása után Marian Hossa idénye azon nyomban véget ért. Most azonban duplán visszavágtak Kane-ék, és tizenegy meccs elteltével a szezon legjobb mérlegével, 9-0-2-vel büszkélkedhetnek.

St. Louis Blues - Detroit Red Wings 1-5

A találkozó előtt úgy tűnt, hogy a Detroit megkönnyíti a hazai St. Louis Blues dolgát azzal, hogy egy 20 éves zöldfülű kapust, rakott be Mike Babcock vezetőedző a kapuba. Petr Mrazek azonban veteránokhoz méltó higgadtsággal vette fel a kesztyűt a csoportriválissal, és végül 27 lövésből mindösszesen egyszer kapitulált.

A góllövés már nem az ő reszortja volt, arról gondoskodtak is a mezőnyjátékosok, akik öt alkalommal avatták fel Brian Elliott kapuját, aki egymás után másodszor kapott négy vagy annál több gólt. A Blues így az 1-6-os Nashville elleni fiaskó után újabb pofont kapott egy csoportriválistól, a Red Wings pedig már második győzelmét aratta a tavalyi csoportbajnok felett a szezon eddigi három találkozója során.

Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 5-2

Ha így folytatódik a két csapat tendenciája, akkor lassan csak régi emlékké válnak az elmúlt évek klasszikus Penguins-Capitals összecsapásai. A Pittsburgh nem lehelt életet a vergődő Washington Capitalsbe, és Sidney Crosby, valamint Jevgenyij Malkin vezérletével sorozatban ötödik sikerüket jegyezték a Pingvinek.

A Pittsburgh két szupersztárja egyaránt góllal és két gólpasszal vette ki részét a nagyarányú győzelemből, Crosby pedig már zsinórban hatodik meccsen szerzett legalább egy pontot, így mondhatni, hogy a felemásra sikerült szezonrajt után magára talált a liga arca. Mindeközben a Washington egykori csillaga, Alexander Ovecskin továbbra is csak sínylődik a fővárosban, és még a nagy rivális elleni mérkőzés sem tudta visszahozni a tüzet az orosz csillag játékába.

Nashville Predators - Los Angeles Kings 3-0

A Los Angeles Kings legnagyobb problémája a tavalyi alapszakaszban a góllövés volt. Többek között ezért is szerezték meg még a cserestop előtt Jeff Cartert a Columbusból, hogy ebben a kategóriában javuljanak, aminek a playoffban aratták le igazán a gyümölcsét. Egyelőre azonban ez az alapszakasz is ugyanazokkal a kihívásokkal kecsegtet a címvédő Királyok számára: megtalálni a góllövő ütőket.

A Kings Nashville-be látogatott, ahol Pekka Rinne, a hazaiak finn kapusa lehúzta a rolót, és 32 védéssel shutoutot könyvelhetett el.  A címvédő így nem tudott visszavágni a múlt heti hazai vereségért a Predatorsnak, és már harmadik vereségük volt ez az utóbbi négy találkozóból, úgyhogy koránt sem ideális eddig a címvédő szezonrajtja. A Nashville ellenben pont a Los Angeles-i diadalából építkezik, azóta a Predators mind a négy meccsét megnyerte.

New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 4-2

Ilja Kovalcsukot csak meg kellett találnia a kritikusainak ahhoz, hogy ismét pontokat szállítson a New Jersey Devils konyhájára. Az orosz mesterlövész emberhátrányból talált be, majd emberelőnyben is jegyzett egy gólpasszt, a Devils pedig a harmadik harmadban kapott emberfóroknak köszönhetően lebirkózta a Tampa Bayt. Az Ördögök harmadik győzelme volt ez a szombati Pittsburgh elleni vereség óta, akikkel most szombaton megint megmérkőznek.

New York Rangers - New York Islanders 4-1

Az Islanders jó kezdése miatt úgy tűnt, hogy új fejezet kezdődhet a Rangers-Islanders rivalizációban, amikor már ezek az összecsapások is négy pontos mérkőzésekké válnak. A Rangers azonban ezt az új korszakot még nem igazán szeretné, és ennek megfelelően mutatta meg a városi riválisnak, hogy még mindig van hova fejlődniük. Az újonc J.T. Miller duplázott élete második NHL meccsén, valamint Marian Gaborik révén a Rangers rettegett első sora is betalált, a hazaiak pedig könnyed 4-1-es sikerrel abszolválták a szezon első városi rangadóját.

Columbus Blue Jackets - Calgary Flames 3-4 h.u.

Alex Tanguay bizonyult a vendég kanadai együttes hősének a nyugati sereghajtók összecsapásán. A 3-3-as rendes játékidő után az egykor nagyra tartott csatár lerázta a védőjét, majd egy kapáslövésből megszerezte a mindent eldöntő találatot a hirtelen halálban. A Calgary kapujában Leland Irving védett a sérült Miikka Kiprusoff helyett, utóbbi sérülése azonban a Flames szerencséjére nem olyan súlyos, és csak napokat, legrosszabb esetben egy-két hetet kell kihagynia.

Buffalo Sabres - Montreal Canadiens 5-4 szétlövésekkel

Thomas Vanek végre egy győzelemhez is asszisztálhatott jó formájával. Az osztrák csatár, aki vezeti 21 pontjával a kanadai táblázatot, két góllal gyarapította pontjai számát - a második 2 másodperccel a vége előtt született, amivel kiegyenlített a Sabres. Vanek utána a szétlövésekben is produkálta magát, és harmadik, de egyben nem hivatalos góljával pontot tett a Sabres feltámadásának végére, mely során kétgólos hátrányból sikerült fordítaniuk és nyerniük a Szablyáknak.

Philadelphia Flyers - Florida Panthers 2-3 szétlövésekkel

A Philadelphia 7-1-re nyerte a két csapat első egymás elleni mérkőzését a szezonban. A Panthers idegenben mindenképp szeretett volna elkerülni egy hasonló forgatókönyvet, sőt, a meglepetés erejét használva elhozni a két pontot Philadelphiából. Jose Theodore 30 védésből álló teljesítményének és Jonathan Huberdau, valamint Peter Mueller szétlövésekben lőtt találatának köszönhetően sikerült is a bosszú.

Ottawa Senators - Carolina Hurricanes 2-3 h.u.

A Carolina is kezd magára találni a rossz szezonrajtot követően, és Ottawában bezsebelt győzelmüknek hála immáron pozitív mérleget tudhatnak magukénak Eric Staalék. Cam Ward vállalta a legnagyobb szerepet ebben 45 védésével, Jay Harrison pedig a hosszabbításban járt túl Craig Anderson eszén, amivel a Hurricanes a második pontot is megkaparintotta.

Winnipeg Jets - Toronto Maple Leafs 2-3

Phil Kessel tíz meccs után tudott eredményes lenni a Toronto drukkerek legnagyobb örömére, ami rögtön győztes találat lett. A meccs pikantériáját Randy Carlyle, a Juharlevelesek vezetőedzője szolgáltatta, aki az 1990-es években a régi Winnipeg Jets szakembereként dolgozott, most pedig győzelemmel tért vissza egykori sikereinek helyszínére.

Minnesota Wild - Vancouver Canucks 1-4

A Minnesota Wildot a Vancouver elsőszámú kihívójaként tartották számon a szezon előtt, ami bizonyára a Vancouver játékosainak fülébe is eljutott. Cory Schneider 22 védéssel, Mason Raymond góllal és gólpasszal oszlatta el a Wild reményeit egyelőre azzal kapcsolatban, hogy lehet-e esélyük a trónfosztásra az északnyugati csoportban. A Vancouver sorozatban negyedik győzelmét aratta, míg a Wild három meccs óta nyeretlen.

NHL
20. játéknap
Buffalo Sabres - Montreal Canadiens 5-4 szétlövésekkel
New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 4-2
New York Rangers - New York Islanders 4-1
Philadelphia Flyers - Florida Panthers 2-3 szétlövésekkel
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 5-2
Columbus Blue Jackets - Calgary Flames 3-4 h.u.
Ottawa Senators - Carolina Hurricanes 2-3 h.u.
St. Louis Blues - Detroit Red Wings 1-5
Nashville Predators - Los Angeles Kings 3-0
Winnipeg Jets - Toronto Maple Leafs 2-3
Minnesota Wild - Vancouver Canucks 1-4
Phoenix Coyotes - Chicago Blackhawks 2-6
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 11 20 1. Pittsburgh Penguins* 11 16
Anaheim Ducks* 9 15 2. Boston Bruins* 9 15
Vancouver Canucks* 10 14 3. Tampa Bay Lightning* 10 12
San Jose Sharks 10 15 4. New Jersey Devils 10 15
Nashville Predators 10 13 5. Ottawa Senators 11 14
St. Louis Blues 10 12 6. Montreal Canadiens 10 13
Detroit Red Wings 10 11 7. Toronto Maple Leafs 11 12
Edmonton Oilers 10 11 8. Carolina Hurricanes 9 10
Dallas Stars 11 11 9. New York Rangers 10 10
Phoenix Coyotes 11 10 10. New York Islanders 10 9
Minnesota Wild 10 9 11. Winnipeg Jets 10 9
Calgary Flames 8 8 12. Florida Panthers 10 9
Los Angeles Kings 9 8 13. Philadelphia Flyers 11 9
Colorado Avalanche 10 8 14. Buffalo Sabres 11 9
Columbus Blue Jackets 11 8 15. Washington Capitals 11 5
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső