NHL

A Chicago a San Josét is leverte idegenben

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 18. játéknapja igazi meccsdömpinggel kecsegtetett, mivel tíz mérkőzés került megrendezésre. A legnagyobb érdeklődést a két nyugati éllovas, a San Jose Sharks és a Chicago Blackhawks csatája nyújtotta, amit végül a vendég együttes nyert meg 5-3-ra. Hazai pályán bukott a Detroit a Calgary, valamint a St. Louis a Nashville ellen, míg a keleti főcsoportdöntő visszavágóján a New Jersey Devils ismét legyőzte az ősrivális New York Rangerst.

San Jose Sharks - Chicago Blackhawks 3-5

A nyugati főcsoport két nagyágyúja csapott össze Kaliforniában, és nem okozott csalódást az idény első szuperderbije. Az első harmadban igaz egyik csapat sem a védelmét fényezte, ugyanis hat gól esett 3-3-as eloszlásban. A folytatásban azonban jobban bírta a strapát a vendég együttes, és Patrick Kane előbb Antti Nieminek lőtt gólt, majd a vége felé üres kapura is betalált, eldöntve ezzel a találkozót.

Corey Crawford 30 védéssel tartotta a Blackhawks gerincét. A 29. életévét taposó kapus eddig élete formájában véd, és kezdi kivívni a szurkolók bizalmát két csalódást keltő szezon után. A Chicago továbbra is veretlen rendes játékidőben, míg a San Jose Sharksnak ez volt összesen a harmadik veresége a szezonban.

 

 

New Jersey Devils - New York Rangers 3-1

Pár órával előzte meg a tavalyi keleti főcsoportdöntő visszavágója a nyugati szuperderbit, de a New York Rangers nem tudott átlépni önmaga árnyékán, és ezúttal sem tudta legyőzni a New Jersey Devilst az Ördögök otthonában. A playoff párharc hőse, Adam Henrique már az ötödik percben betalált, majd az idén eddig fantasztikusan teljesítő David Clarkson két gólt is szerzett Henrik Lundqvist ellen, amivel már 3-0-ra is vezettek a hazaiak.

Chris Kreider révén sikerült a szépítés, azonban Martin Brodeur ezt követően be lett oltva a Rangers-gólok ellen, és nem egy káprázatos védést mutatott be, ami után a Rangers játékosai és szurkolói is csak foghatták a fejüket, hogy a helyzetből hogy nem született gól. A végén Clarkson mesterhármasáért lehetett izgulni, de a kanadai csatárnak nem jött össze üres kapura a harmadik gól, de így sem panaszkodhatott a meccs kimenetelével kapcsolatban.

St. Louis Blues - Nashville Predators 1-6

A Nashville Predatorsnak nem jelentett gondot a St. Louis Blues kapusainak kitömése. Le is róhatták kegyeletüket a szerencsének a meccs után, mivel a vendégek minden egyes ütőn megpattanó lövése, kipattanója gólt eredményezett, és már másfél harmad után lekergették Brian Elliottot a pályáról. Cseréje, Jake Allen sem maradt sokáig hibátlan, már az első Predators támadásból gólt kapott, végül pedig Martin Erat rakta fel az i-re a pontot és koronázta meg saját teljesítményét is idénybeli harmadik találatával, ami mellé még két assziszt is társult.

Pekka Rinne 31 védéssel vette ki részét a győzelemből, de eddig sem rajta múlott a Nashville gyengélkedése. A Ragadozók az első nyolc meccsen csupán 12 gólt szereztek, ami az egész ligában a legkevesebb, de talán a St. Louisnak lőtt hat találatból építkezni tudnak a jövőben. A Predators 4-2-1-gyel zárta az idegenbeli túráját, míg a Blues zsinórban második vereségébe szaladt bele azok után, hogy négy meccsen keresztül veretlenek voltak.

Detroit Red Wings - Calgary Flames 1-4

Az idény egyik legszebb játékával győzött a Calgary Flames Detroitban, de ahogy az már lenni szokott, nincs siker áldozatok nélkül. Miikka Kiprusoff az egyik legbiztosabb játékosa volt a Flamesnek az utóbbi években, az elmúlt hét szezonban legalább 70 meccsen szerepelt a finn portás, azonban a Detroit elleni sérülése után kérdéses, hogy mikor térhet vissza. Kiprusoff 19 védéssel hagyta el a jeget, helyettese, Leland Irving pedig utána mind a hat lövést semlegesítette.

Ezen kívül azonban a Flamesnek volt oka az örömre, hiszen több gyengélkedő játékosa is végre feliratkozott az eredményjelzőre: a csapatkapitány Jarome Iginla idénybeli első találatát jegyezte, a nyári nagyszerzemény Dennis Wideman pedig góllal és assziszttal zárt, míg Mike Cammalleri két gólt készített elő. Ez volt csupán a második győzelme a kanadai csapatnak a szezonban.

New York Islanders - Pittsburgh Penguins 2-4

Nincs már olyan csapat az atlanti divízióban, akiknek ne látták volna el a baját Sidney Crosbyék. Az utolsó fellegvár a New York Islandersé volt, mely a szezon első találkozóján megtréfálta a Pingvineket, de a másodikon már ezt nem sikerült megismételniük. Crosbyék 3-0-ra is vezettek már a harmadik harmad elején, de ezután rákapcsoltak a hazaiak, és feljöttek egy gólra, de egyenlítés helyett üres kapura kapituláltak a Szigetlakók. A Pittsburgh sorozatban negyedik sikerével megőrizte első helyét a csoportban.

Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 2-3

Egyik csapat sem büszkélkedhetett jó formával a találkozó előtt, de tisztában voltak vele a fővárosiak és a kanadaiak, hogy egy győzelemmel elindulhatnak a helyes irányba. Végül a Torontónak sikerült szépíteni mutatóján, James van Riemsdyk duplájának és a Washington számtalan hibájának köszönhetően, ami után a Capitals már egyedül bitorolja az utolsó helyet a liga tabelláján.

Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings 2-4

Először tért vissza Jeff Carter Ohióba azok után, hogy majd egy évvel ezelőtt elcserélte őt a Columbus Los Angelesbe. Természetesen nem várták tárt karokkal őt a szurkolók, még ha igen gyér számban is jöttek ki a Columbus meccsére, és végül Carter kifütyülése jelentette a legnagyobb örömöt számukra, miután csapatuk 4-2-re kikapott a címvédőtől. A két csapat ezzel helyet cserélt a tabellán, és a Kings megkezdheti felzárkózását a nyugati főcsoport éllovasaival szemben.

Ottawa Senators - Buffalo Sabres 4-3

Craig Anderson először kapott be kettőnél több gólt a szezonban, de az Ottawa csatárai kihúzták a slamasztikából portásukat. Négy különböző játékos talált be hazai részről, míg a védelem semlegesítette az NHL legeredményesebb játékosát, Thomas Vaneket, amivel az Ottawa véget vetett két meccses vereségszériájának.

Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 2-1

Tom Sestito sosem a góljairól lesz híres, hiszen a Flyers keménylegénye eddig leginkább verekedésekben és büntetőpercek felhajszolásában jeleskedett. Mindenesetre amikor a Flyersnek leginkább szüksége volt a gólokra, akkor Sestito állt készen arra, hogy meglője első góljait új csapata színeiben. Duplájának hála a Flyers zsinórban másodszor diadalmaskodott, és 4-6-ra javította mérlegét.

Winnipeg Jets - Florida Panthers 3-2 h.u.

A Winnipeg Jets nem könnyítette meg saját dolgát azzal, hogy feltett karokkal jött ki a Florida elleni mérkőzésre, de a csapat szerencséjére Ondrej Pavelec kapus éberebb volt csapattársainál, és csupán egy gólt engedett be az első harmadban. Utána a mezőnyjátékosok is észbe kaptak, és kétszer is kiegyenlítettek, majd a hosszabbításban Bryan Little révén a második pontot is begyűjtötték, három elvesztett meccs után először.

NHL
18. játéknap
New Jersey Devils - New York Rangers 3-1
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 2-4
Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 2-3
Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings 2-4
Detroit Red Wings - Calgary Flames 1-4
Ottawa Senators - Buffalo Sabres 4-3
Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 2-1
St. Louis Blues - Nashville Predators 1-6
Winnipeg Jets - Florida Panthers 3-2 h.u.
San Jose Sharks - Chicago Blackhawks 3-5
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 10 18 1. Pittsburgh Penguins* 10 14
San Jose Sharks* 10 15 2. Boston Bruins* 8 13
Vancouver Canucks* 9 12 3. Tampa Bay Lightning* 9 12
Anaheim Ducks 8 13 4. New Jersey Devils 9 13
St. Louis Blues 9 12 5. Ottawa Senators 10 13
Nashville Predators 9 11 6. Montreal Canadiens 8 12
Edmonton Oilers 9 10 7. Toronto Maple Leafs 10 10
Phoenix Coyotes 10 10 8. New York Islanders 9 9
Minnesota Wild 9 9 9. Winnipeg Jets 9 9
Detroit Red Wings 9 9 10. Carolina Hurricanes 8 8
Dallas Stars 10 9 11. New York Rangers 9 8
Los Angeles Kings 8 8 12. Philadelphia Flyers 10 8
Colorado Avalanche 9 8 13. Florida Panthers 9 7
Columbus Blue Jackets 10 7 14. Buffalo Sabres 10 7
Calgary Flames 7 6 15. Washington Capitals 10 5
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső