NHL

Először maradt pont nélkül a San Jose Sharks

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 17. játéknapján a San Jose Sharks először szenvedett rendes játékidőben vereséget az új idényben, az Anaheim Ducksnak sikerült pontot tenni a Sharks erős szezonrajtjának végére.

Anaheim Ducks - San Jose Sharks 2-1

Pár nappal azután, hogy a Sharks beleszaladt első vereségébe a Nashville ellen, szétlövések során, a kaliforniai együttes ezúttal már pontot sem tudott szerezni a csoportrivális Anaheim Ducks otthonában. Pedig jól állt a Sharks szénája egészen a harmadik harmadig, amikor is Saku Koivu először kiegyenlített, majd Sheldon Souray révén a vezetést is megszerezte az Anaheim.

Ezek után már csak Viktor Fasth kapuson múlt, hogy a hazai előny kitart-e a végéig, és a 30 éves kora ellenére NHL-újoncnak számító portás ismét bizonyította, hogy remek húzás volt a menedzsment részéről az ő nyári leigazolása. Fasth végül 25 védéssel abszolválta a találkozót, és a Ducks első újonc kapusa lett, aki első három mérkőzését megnyerte a csapattal. A túloldalon Thomas Greisst sem érhette panasz, aki 24 lövést hárított, és többek között egy kettős emberhátrányt is megúszott kapott gól nélkül a német kapus.

A Sharks előnye két pontra csökkent az Anaheimmel szemben a csendes-óceáni csoport élén.

Toronto Maple Leafs - Carolina Hurricanes 1-4

Egyre nagyobb fejtörést okoz Phil Kessel góltalan sorozata a Torontónak, miután a kanadai együttes hazai pályán újabb vereségbe szaladt bele. Pedig nem mondhatni, hogy a Carolina is jobb formának örvendett volna, ugyanakkor a Hurricanes a botrányos szezonkezdet után a fejlődés jeleit kezdte el mutatni.

Matt Frattin révén még a hazaiak szerezték meg a találkozó első gólját, de azután a Carolina legnagyobb nyári szerzeménye, a Pittsburghből szerzett Jordan Staal megszerezte új csapatában első gólját. Később fivére, Eric is betalált, a szezon során már hetedszer, Jeff Skinner pedig három assziszttal zárta a mérkőzést. A találkozón egyébként nem brillíroztak a védelmek, Cam Ward kapujára 42 lövés, míg James Reimerére 39 zúdult, de a 2006-ban playoff-MVP-nek megválasztott kanadai portás jól bírta a hazai nyomást, és csak egyszer kapitulált.

A Carolina először a szezon során 50%-os mérlegen áll.

Colorado Avalanche - Dallas Stars 2-3

A lockout végeztével a Dallasnál kiújult Jamie Benn drámája. A gólerős csatár ugyanis korlátozott szabadügynök volt, és a megállapodás egészen a múlt hét közepéig váratott magára. Jamie Benn első góljaira pedig a Colorado elleni mérkőzésig kellett várni.

Benn már a harmadik percben előnyhöz juttatta a csapatát, majd Brenden Morrow találatához asszisztált, de hogy mindenképp címlapra kerüljön, az Avalanche egalizálása után másodszor is megszerezte a vezetést a vendégeknek, ami már tartósnak bizonyult. Eddig sem volt kérdés, hogy milyen fontos ő a Dallas számára, ezek után meg végképp rá lehet aggatni a vezérfigura szerepét. A Dallas-szurkolók pedig abban is reménykedhetnek, hogy a csapat végre rálép Benn vezérletével a győzelmi ösvényre.

Phoenix Coyotes - Minnesota Wild 2-1

A Minnesota Wildnak ki kell találnia, hogy ki lesz képes tartani a lépést Zach Parisével. A nyáron érkezett bal szélső játékos zökkenőmentesen illeszkedett be a Minnesota gépezetébe, és a Phoenix ellen pályafutása 200. találatát jegyezte, de a két pont mégsem ütötte a Wild markát.

A Phoenix Coyotes ugyanis visszatért a gyökereihez, ami a tavalyi rájátszásban egészen főcsoportdöntőig repítette a csapatot. Mike Smithnek hála adott volt a stabil kapusteljesítmény, a védők pedig folyton blokkolták a Wild kísérleteit - a záró percekben Zbynek Michalek hősiesen az arcával hárított egy lövést! Az önfeláldozásnak meg lett a gyümölcse, és a Phoenix negyedik győzelmét könyvelhette el a szezonban.

Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 2-3 h.u.

Roberto Luongót nem érdekli, hogy csak azért szerepelteti-e a Canucks meccsről meccsre, hogy felnöveljék a csereértékét, vagy éppenséggel azért, mert ismét elsőszámú kapusként tekintenek rá. A kanadai olimpiai bajnok kapust csak a győzelmek érdeklik, és védéseivel már sorozatban a harmadik sikerhez asszisztált.

Luongo 23 védést mutatott be az Edmonton elleni derbin, köztük egy büntetőlövést is hárított a hosszabbítás közepén. Sorsszerű volt, hogy Taylor Hall kihagyott kísérlete után a Canucksé legyen a végső szó, akik eleve az utolsó percekben egyenlítették ki a mérkőzést, és végül így is lett: a fiatal Chris Tanev élete első NHL-es találatával a Vancouver visszavágott a hazai szezonnyitón elszenvedett vereségért az Oilersnek. Míg a Canucks zsinórban harmadik győzelmét jegyezte, addig az Oilers pont a másik ágon találja magát sorozatban harmadik vereségével.

NHL
17. játéknap
Toronto Maple Leafs - Carolina Hurricanes 1-4
Colorado Avalanche - Dallas Stars 2-3
Phoenix Coyotes - Minnesota Wild 2-1
Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 2-3 h.u.
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 2-1
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* 9 16 1. Boston Bruins* 8 13
San Jose Sharks* 9 15 2. Tampa Bay Lightning* 8 12
Vancouver Canucks* 9 12 3. Pittsburgh Penguins* 9 12
Anaheim Ducks 8 13 4. Montreal Canadiens 8 12
St. Louis Blues 8 12 5. New Jersey Devils 8 11
Edmonton Oilers 9 10 6. Ottawa Senators 9 11
Phoenix Coyotes 10 10 7. New York Islanders 8 9
Detroit Red Wings 8 9 8. Carolina Hurricanes 8 8
Nashville Predators 8 9 9. New York Rangers 8 8
Minnesota Wild 9 9 10. Toronto Maple Leafs 9 8
Dallas Stars 10 9 11. Winnipeg Jets 8 7
Colorado Avalanche 9 8 12. Buffalo Sabres 9 7
Columbus Blue Jackets 9 7 13. Florida Panthers 8 6
Los Angeles Kings 7 6 14. Philadelphia Flyers 9 6
Calgary Flames 6 4 15. Washington Capitals 9 5
LM=lejátszott meccs, P=pontszám, *=csoportelső