NHL

Megállíthatatlanul repül tovább a San Jose

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 13. játéknapján tovább folytatódott a San Jose Sharks diadalmenete, a Cápák az Edmonton Oilerst leverve maradtak hibátlanok a szezonban. A Pittsburgh fontos rangadót nyert a New York Rangers otthonában, a Boston és a Los Angeles pedig hazai pályán kaptak ki.

San Jose Sharks - Edmonton Oilers 3-2 szétlövésekkel

A San Jose Sharks előbb visszaengedte a meccsbe a vendég Edmonton Oilerst, majd a szétlövések során kíméletlen cápaharapással kiterítette a kanadai együttest. A Cápák így tovább nyújtották győzelmi szériájukat, ami már hét meccs óta tart, és a franchise legjobb szezonrajtjának lehetnek részesei Joe Thorntonék.

A Sharks a második harmad közepén két korongeladás után talált be kétszer, de az Edmonton fiataljai nem bicsaklottak meg, és volt még erejük az egyenlítésre. Nagy része volt ebben Devan Dubnyknak, aki végül 36 védéssel zárt a két kapott gól mellett, de a szétlövésekben már nem tudta megfogni Michal Handzus és Dan Boyle lövését, így a Cápáké lett a második pont is. A Sharks ezzel meg is nyerte a két csapat párharcát az idei szezonban, hiszen korábban már 6-3-ra legyőzték az Oilerst Kanadában.

Patrick Marleau egyébként először maradt pont nélkül a szezonban, bár nem lehet felróni neki, hogy nem igyekezett volna: hatszor lőtt kapura, de Dubnyk tanult az előző találkozó tapasztalataiból. Nem véletlen, hogy Todd McLellan vezetőedző is úgy döntött, hogy a rávezetésekben sem erőlteti Marleau-t, és döntése gyümölcsözőnek bizonyult.

New York Rangers - Pittsburgh Penguins 0-3

Tomas Vokounnal egy tapasztalt és tehetséges veterán kapust sikerült megszereznie a nyáron a Pittsburgh Penguinsnek, és két meccs után lehet azt mondani, hogy aranyat találtak benne. Vokoun 28 védést bemutatva érte el pályafutása 49. shutoutját, a Penguins pedig átmasírozott a New York Rangers fellegvárán, a Madison Square Gardenen.

Míg a hazaiak nagyágyúi besültek, addig a vendégeké sziporkáztak: Jevgenyij Malkin góllal és gólpasszal zárta az estét, de Sidney Crosby sem maradt ki a jóból, ő James Neal találatát készítette elő. A Pittsburgh negyedik győzelmét aratta idegenben, meglepetésre azonban hazai pályán eddig még nyeretlenek.

Boston Bruins - Buffalo Sabres 4-7

Tomas Vanek még úgy is tudja tartani a lépést a kanadai táblázat élmezőnyével, hogy nem jeleskedik minden meccsen. Amíg viszont minden harmadik-negyedik találkozót öt ponttal zárja, addig senkit sem érdekel, hogy az osztrák csatár hogyan vezetheti a ligát pontok számában.

Vanek mesterhármast szerzett és még két asszisztot is kiosztott a Boston ellen, a Buffalo pedig fontos két pontra tett szert a csoportrivális otthonában. Az osztráknak ez volt pályafutása nyolcadik mesterhármasa, valamint második ötpontos mérkőzése - mindkettőt idén jegyezte.

New Jersey Devils - New York Islanders 4-5 h.u.

A New York Islanders méltó revánsot vett a New Jersey Devilsen a szezonnyitón elszenvedett vereségért. John Tavaresék folytatták remek formájukat, és ezúttal sem hagyták alább öt gólnál, melyek közül három is emberelőnyben esett, így valószínűsíthető, hogy a Devils idén nem fog emberhátrányos rekordot felállítani szezon végére. Tavares két gólt és egy asszisztot könyvelhetett el, de Brad Boyes lett a meccs hőse, aki Martin Brodeur kapu mögötti szerencsétlenkedése után eldöntötte a találkozót.

Toronto Maple Leafs - Washington Capitals 3-2

A Toronto Maple Leafs számára a Washington Capitals érkezése olyan volt, mint egy falat kenyér: szükségszerű. A kanadaiak első hazai győzelmüket aratták Alexander Ovecskinék ellen, de a sikert nem adta könnyen a liga legkevesebb pontjával rendelkező együttes. Egészen a harmadik harmadig ugyanis vezetett a Capitals, de aztán Nyikolaj Kuljomin és Matt Frattin góljaival fordított a Toronto, és először ünnepeltethette meg magát hazai közönsége előtt.

Columbus Blue Jackets - St. Louis Blues 1-4

Kijött a szintkülönbség a Columbus és a St. Louis összecsapásán, és a vendégek simán legyőzték az alapjait kereső Kékkabátosokat. Már az első 14 perc alatt eldőlt a találkozó, a vendégek addigra már három góllal mentek, és Brian Elliott is hozni tudta a tavalyi alapszakaszban nyújtott formáját, és 24 védéssel stabil pont volt a kapuban. A Blues hátránya így már csak egy pont a csoportelső Chicago mögött.

Florida Panthers - Winnipeg Jets 6-3

A Florida Panthersre a harmadik harmad előtt egy újabb csúfos vereség várt, azonban a záró játékrészre megtáltosodott a csapat. A veterán Alex Kovaljov fordította meg a találkozót, de a sérüléséből felépült Kris Versteeg, és a három asszisztot jegyző Tomas Fleischmann is kiemelhető a feltámadásból. A Florida csupán első győzelmét jegyezte a sikerrel zárult szezonnyitó óta.

Calgary Flames - Colorado Avalanche 3-6

Az északnyugati divízió két sereghajtója csapott össze Albertában, de a Flames nem tudta megbolygatni a tabellát. Két harmadon keresztül tartották a lépést a kanadaiak a Jetikkel, de Paul Stastny harmadik periódusban szerzett duplájára már nem volt válasza a hazaiaknak, akik továbbra is egy győzelemmel szerénykedhetnek a nyugati főcsoport alján.

Los Angeles Kings - Nashville Predators 1-2 szétlövésekkel

Maratoni hosszúságú rávezetéseket láthattak Los Angelesben azok, akik kilátogattak a Kings és a Predators összecsapására. A találkozó végül a szétlövés nyolcadik körében dőlt el, amikor Szergej Kosztyicin betalált azok után, hogy Simon Gagne próbálkozását kivédte Pekka Rinne, akinek ez volt első győzelme a szezonban.

NHL
13. játéknap
Boston Bruins - Buffalo Sabres 4-7
New Jersey Devils - New York Islanders 4-5 h.u.
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 0-3
Toronto Maple Leafs - Washington Capitals 3-2
Columbus Blue Jackets - St. Louis Blues 1-4
Florida Panthers - Winnipeg Jets 6-3
Calgary Flames - Colorado Avalanche 3-6
Los Angeles Kings - Nashville Predators 1-2 szétlövésekkel
San Jose Sharks - Edmonton Oilers 3-2 szétlövésekkel