NHL

Nem hiányzik a Nashville-nek Ryan Suter

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) csonka szezonjának negyedik játéknapján kilenc mérkőzést rendeztek a liga csarnokaiban. A Nashville idegenben verte a Minnesotát, a Chicago fontos csoportrangadón győzte le a St. Louist, a Detroitnál pedig Tomas Holmström előtt tisztelegtek, aki bejelentette visszavonulását az aktív játéktól. New Jerseyben Martin Brodeur karrierje 120. shutoutját jegyezte.

Minnesota Wild - Nashville Predators 1-3

Először találkozott egymással a két csapat azok után, hogy nyáron a Nashville volt védője, Ryan Suter hosszas keringő után végül a Minnesotához szegődött szabadügynökként. Pikantériája tehát volt a mérkőzésnek, és az csak olaj volt a tűzre, hogy a Wild két győzelemmel, míg a Predators két hosszabbításos vereséggel kezdte meg a szezont.

Dany Heatley idénybeli harmadik góljával még a Wildnak állt a zászló, de ezt követően a hazaiaknak megoldhatatlan akadályt jelentett Chris Mason átfürkészése, míg a vendégek Martin Erat szerencsés góljával és David Legwand vezérletével fordítottak 3-1-re. A Predators így alaposan belepiszkított Suter első meccsébe volt csapata ellen, a Wildnak pedig nem sikerült veretlenül lehoznia a szezont indító hárommeccses hazai sorozatot.

New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 3-0

A Flyers két vereséggel a háta mögött érkezett Newarkba, annak reményében, hogy megismétlődik a másfél évvel ezelőtti hazai nyitó mérkőzése a Devilsnek, azaz a Flyers lenullázza az Ördögöket. Ehelyett azonban pont az ellentéte következett be, ugyanis Martin Brodeur nagyszerű védéseinek hála a hazaiak nullázták le a narancsmezeseket.

A Devils az első harmad elején és a végén is betalált - három lövésből két gólt szereztek - majd a folytatásban Ilja Kovalcsuk értékesített egy büntetőlövést. A többiről már a kapuslegenda gondoskodott, aki 24 védést bemutatva karrierje 120. shutoutját könyvelhette el, amivel magasan vezeti a rangsort ebben a kategóriában (is). Brodeurnek egyébként ez volt a tizedik kapott gól nélküli mérkőzése a Flyers ellen, csak a másik csoportrivális, a New York Islanders ellen jegyez ugyanennyi shutoutot a francia-kanadai kapus. A Flyers 0-3-mal nyitotta a szezont, utoljára pont az előző csonka szezonban, 1995-ben rajtoltak ilyen rosszul.

Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 3-2

Már a szezon elején csoportrangadót vívott egymással a Chicago és a St. Louis, mely csapatok a Detroit és a Nashville gyengülésével egyértelműen a csoportbajnoki cím várományosai. Első összecsapásuk pedig pont azt hozta, amit két csoportgyőzelemért küzdő csapattól el lehet várni: izgalmat és vérre menő küzdelmet.

A hazaiaknak sikerült korábban megfejteniük az ellenfél kapusának titkát, és a Blackhawks már 3-0-ra is ment, amikor a St. Louis elkezdte a felzárkózást. T.J. Oshie emberelőnyből szerzett találata ismét nyílttá tette a meccset (3-2), de végül Corey Crawford nagy napja kitartott, és 32 védéssel oroszlánrészt vállalt a Chicago veretlenségi szériájának folytatásában.

Detroit Red Wings - Dallas Stars 1-2

Alig egy éven belül második svéd ikonját vesztette el a Detroit. Tomas Holmström, a híres erőcsatár ugyanis a találkozó előtt búcsúzott el a közönségtől, és végleg szögre akasztotta a korcsolyáit, miután a Detroit nem kívánta meghosszabbítani a nyáron lejárt szerződését.

Volt csapattársai azonban már nem tudtak méltóképpen búcsúzni tőle, köszönhetően a Dallas fiatal finn kapusának, Kari Lehtonennek, aki 39 védéssel abszolválta a meccset - az egyetlen gólt a Detroit három másodperccel a vége előtt szerezte, ami csak a finn portás shutoutjának elrontására volt elegendő. Ezzel szemben a Dallastól Michael Ryder kétszer is betalált Jimmy Howard hálójába, a Csillagok pedig két ponttal távozhattak Detroitból.

Colorado Avalanche - Los Angeles Kings 3-1

Tudni lehetett, hogy a Kings szezonja regnáló bajnokként nem lesz egyszerű, de a legvérmesebb szurkolók sem gondolták volna, hogy a csapat két vereséggel indítja majd a szezont. Márpedig a Kings Denverben újabb pofonba szaladt bele a szezonnyitó 5-2-es veresége után.

Bár Kyle Clifford révén már az első harmadban megszerezték a vezetést, a harmadik játékrészre Jonathan Quick kipukkant, és alig kilenc percen belül háromszor is kapitulált. A Királyoknál pedig visszaütött a tavalyi alapszakasz-szindróma, miszerint nem tudtak több gólt lőni a meccsen, így pedig 3-1-re kikaptak, és két vereséggel állnak a tabella hátsó felében.

NHL
4. játéknap
Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning 1-4
Washington Capitals - Winnipeg Jets 2-4
Detroit Red Wings - Dallas Stars 1-2
Montreal Canadiens - Florida Panthers 4-1
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 3-0
Minnesota Wild - Nashville Predators 1-3
Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 3-2
Colorado Avalanche - Los Angeles Kings 3-1
Edmonton Oilers - San Jose Sharks 3-6