Afrika Kupa

Adebayort meggyőzte a togói államfő

Ott lesz az Afrika Kupán a togói válogatott színeiben a fekete kontinens egyik leghíresebb labdarúgója, Emmanuel Adebayor.

Adebayor

Az angol élvonalban szereplő Tottenham Hotspur játékosa sokáig a torna bojkottálása mellett volt, ám most változtatott álláspontján, miután találkozott országa elnökével, Faure Gnassingbével. 

"Adebayort tegnap fogadta az államfő, s ma folytatódott a megbeszélésük, minek utána a labdarúgó azt közölte: egy héten belül csatlakozik a nemzeti együtteshez" - nyilatkozta kedden Cleo Petchezi elnöki szóvivő.

Adebayor a válogatottak premizálásával kapcsolatos elégedetlenségének hangot adva jelentette be korábban, hogy nem vesz részt a Dél-afrikai Köztársaságban január 19-én rajtoló, a földrész legjobb 16 válogatottját felvonultató eseményen. A csatárnak már a 2011-es kontinentális viadalon is meggyűlt a baja a válogatottsággal az akkori Afrika Kupán történt tragikus események miatt, amikor is azt közölte, hogy többé nem kíván szerepelni a togói csapatban. Döntését azt követően hozta meg, hogy tavalyelőtt, január 8-án egy szeparatista csoport gépfegyverrel támadta meg az angolai tornára tartó togói együttes buszát, s a merényletben három ember - a sofőr, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő - életét vesztette, további nyolc pedig különböző sérüléseket szenvedett. A terrorakció miatt a togói vezetés hazarendelte a csapatot, amelyet utóbb hivatalosan kizártak a kontinenstornáról.